powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Τα προνόμια των βουλευτών σε καιρούς κρίσης

Περικοπές για όλους και για όλα όχι όμως για τα προνόμια των βουλευτών, περιέχει ο προϋπολογισμός του κράτους για το 2012.
Προυπολογισμός σκληρής λιτότητας, αλλά οι εθνοπατέρες είναι στην κατηγορία αυτών που πληρώνουν λιγότερο από όλους την κρίση.
Οι περικοπές που έγιναν στη βουλευτική αποζημίωση τους προηγούμενους μήνες ήταν συνολικά 8%, πέντε από την έκτακτη εισφορά και τρία υπέρ των ανέργων.
Έτσι η καθαρή μηνιαία αποζημίωση ανέρχεται κατά μέσο όρο στις 5.934,87. Το ποσό αυξάνεται από τη συμμετοχή τους σε πολλές επιτροπές της Βουλής. Αξίζει να αναφερθεί ότι η αμοιβή για κάθε συμμετοχή σε συνεδρίαση ανέρχεται στα 150 ευρώ.
Το δημόσιο όμως, ακόμη και στην εποχή της σκληρής λιτότητας, καλύπτει ακόμη και τα ακόλουθα:
- επίδομα γραφείου: 935 ευρώ για να καλυφθούν τα έξοδα ενοικίου
- οικογενειακό επίδομα: 35 ευρώ
- ταχυδρομικά τέλη: 1.136
- έξοδα κίνησης: 364 ευρώ (για τους βουλευτές της επαρχίας το ποσό ξεπερνά τα 600 ευρώ το μήνα)
- έξοδα για κινητό τηλέφωνο: έως 200 ευρώ (εάν ο λογαριασμός είναι μεγαλύτερος ο βουλευτής το καλύπτει από ιδίους πόρους.
- Για τους βουλευτές της επαρχίας δίνεται επίδομα ενοικίου 1.000 ευρώ,είτε για να νοικιάσουν σπίτι στην Αθήνα είτε για να πληρωθεί το ξενοδοχείο τους με το οποίο έχει σύμβαση η Βουλή.
- 52 αεροπορικά εισιτήρια για τις μετακινήσεις
Μέσα στα προνόμια που απολαμβάνουν οι βουλευτές περιλαμβάνονται και τα βουλευτικά αυτοκίνητα για τα οποια η Βουλη έχει κάνει σύμβαση leasing. Στον νέο προϋπολογισμό περιλαμβάνονται οι αλλαγές που έγιναν πρόσφατα. Έτσι οι βουλευτές της επαρχίας θα πάρουν αυτοκίνητα έως 1.800 κυβικά ενώ οι βουλευτές της Αττικής και οι βουλευτές Επικρατείας θα πάρουν αυτοκίνητα εώς 1.400 κυβικά.
Επίσης όλοι οι βουλευτές μετακινούνται δωρεάν με τα Μέσα Μεταφοράς και τα πλοία.
Μετά από κάθε εκλογική διαδικασία, οι νεοεκλεγμένοι βουλευτές λαμβάνουν ένα επίδομα εφάπαξ 5.000 ευρώ για να επανδρώσουν το πολιτικό τους γραφείο ενώ όσοι βουλευτές επανεκλέγονται παίρνουν 3.000 ευρώ για να ανανεώσουν τον εξοπλισμό του γραφείο τους.
Επιπλέον ο κάθε βουλευτής μπορεί να έχει 5 συνεργάτες, 4 αποσπασμένους υπαλλήλους του Δημοσίου και 1εναν επιστημονικό συνεργάτη ο οποίος πληρώνεται από τη Βουλή.
Επίσης για τους βουλευτές που είναι για παράδειγμα μηχανικοί ή δικηγόροι και που δεν ασκούν το επάγγελμά τους η Βουλή επιβαρύνεται με τις ασφαλιστικές εισφορές τους τις οποίες καταβάλει στα ταμεία τους.
Φυσικά το αφορολόγητο που απολαμβάνουν οι βουλευτές αγγίζει το 68% του εισοδηματός τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: