powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Άγονοι οι διαγωνισμοί για πεζοδρομήσεις και παιδική χαρά Κουραμπά

Δεν κατατέθηκαν προσφορέςΤην ώρα που ο τεχνικός κόσμος της χώρας και οι εργολήπτες της περιοχής διαμαρτύρονται για τα λιγοστά έργα που δημοπρατούνται ή για τα απλήρωτα από εθνικούς πόρους, απέχουν ακόμη και από διαγωνισμούς έργων του ΕΣΠΑ που έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Χαρακτηριστικό και συνάμα αρνητικό παράδειγμα, αποτελεί το γεγονός ότι για δυο έργα του δήμου Ιωαννιτών, το μεγάλο των πεζοδρομήσεων και την παιδική χαρά στον Κουραμπά δεν κατατέθηκε χθες καμιά προσφορά!
Οι διαγωνισμοί θα επαναληφθούν σε οκτώ μέρες, με άγνωστο φυσικά αποτέλεσμα ως προς τη συμμετοχή εργοληπτών, ωστόσο δεν παύει η χθεσινή αποχή να αποτελεί μια ακόμη απόδειξη των λεγόμενων εργολαβικών παιχνιδιών που παίζονται για να μην «χτυπηθούν» τα έργα.
Τα εργολαβικά παιχνίδια;
Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο πριν το διαγωνισμό για το μεγάλο έργο των πεζοδρομήσεων, ντόπιοι εργολήπτες ... τα είχαν βρει για την προσφορά που θα κατατιθόταν, αλλά προέκυψε ανταγωνιστής, εργοληπτική εταιρεία εκτός Ηπείρου και τελικά κανείς δεν προσήλθε ενώπιον της επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού.
Για το έργο των πεζοδρομήσεων μπορεί να ήταν...πολλά τα λεφτά, όμως ουδείς εμφανίστηκε και για το δέκα φορές μικρότερο έργο αναβάθμισης της παιδικής χαράς Κουραμπά. Και τα δύο, παρόλο που ο δήμος έκανε αγώνα δρόμου για να τα εντάξει και να λάβει έγκριση δημοπράτησης, θα καθυστερήσουν, ελπίζεται όχι πολύ, αν βέβαια στους νέους διαγωνισμούς την ερχόμενη εβδομάδα κατατεθούν προσφορές.
Τα έργα δεν αποτελούν μόνο υποδομές, χρήσιμες για την πόλη, αλλά θα έδιναν ... ανάσα και στην απασχόληση, αφού η ανεργία στον κατασκευαστικό κλάδο και στην οικοδομή... καλπάζει.
Σημαντικά και τα δυο έργα
Οι αναπλάσεις-πεζοδρομήσεις στο κέντρο της πόλης, φωτισμού διατηρητέων κτιρίων και η αναβάθμιση της παιδικής χαράς Κουραμπά, έχουν ενταχθεί στο ΠΕΠ Ηπείρου (ΕΣΠΑ) και είναι τα πρώτα έργα που δημοπρατεί η νέα δημοτική αρχή
Αν όλα κυλήσουν ομαλά, έστω και με επαναληπτικούς διαγωνισμούς, τους πρώτους μήνες του 2012 θα αρχίσει η κατασκευή.
Με την κατασκευή αυτών των έργων θα στηριχθεί και η απασχόληση στην πόλη, με το προσωπικό που θα εργαστεί και με το δίκτυο των πεζοδρόμων θα αλλάξει όψη και η αγορά θα γίνει πιο ελκυστική, αλλά θα χρειαστεί ταυτόχρονα και με βάση την κυκλοφοριακή μελέτη να εφαρμοστούν σειρά μέτρων για το κυκλοφοριακό.
Οι πεζοδρομήσεις στην αγορά και το ιστορικό κέντρο
Το έργο αναπλάσεις- πεζοδρομήσεις στο κέντρο της πόλης και φωτισμός διατηρητέων κτιρίων έχει προϋπολογισμό 5,9 εκ. ευρώ.
Συγκεκριμένα οι οδοί που πεζοδρομούνται είναι:
-Τομέας νέου εμπορικού κέντρου: Μ. Αγγέλου μέχρι την Χαριλάου Τρικούπη, Μελανίδη, Βλαχλείδη, Οπλαρχηγού Πουτέτση, Γρηγορίου Σακκά, Ζυγομάλλη.
-Τομέας παλιάς αγοράς-ιστορικό κέντρο: Νικολάου Παπαδοπούλου, Παπάζογλου, Αραβαντινού, Λόρδου Βύρωνος, Στουρνάρα, Κατσαντώνη, Κωλέττη, Κατσιμήτρου και Γούναρη.
Ο φωτισμός ανάδειξης κτιρίων αφορά στα διατηρητέα της Καπλάνειου Σχολής, της Παπαζόγλειου Υφαντικής Σχολής και του κτιρίου Πυρσινέλλα καθώς στο αξιόλογο αρχιτεκτονικό κτίριο της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης.
Αναβάθμιση παιδικής χαράς
Η αναβάθμιση της παιδικής χαράς Κουραμπά σε συνολική έκταση 1800 τετραγωνικών μέτρων και έχει προϋπολογισμό 600.000 ευρώ.
Η αναβάθμιση συνίσταται σε νέο σχεδιασμό και οργάνωση του χώρου, ώστε να πληροί τις προδιαγραφές που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το έργο μεταξύ των άλλων προβλέπει:
-Περίφραξη του χώρου.
-Διαχωρισμό ανάλογα με τις ηλικίες των παιδιών. 
-Ασφαλή και φιλικά προς τους χρήστες υλικά.
-Ήπια παρέμβαση με ελαχιστοποίηση των τσιμεντοστρώσεων και αξιοποίηση του υπάρχοντος πυρήνα πρασίνου.
Στο πάρκο θα αλλάξει ο φωτισμός, θα γίνουν περιφράξεις και θα φυτευτούν νέα δέντρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: