powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Εξαγορά της... «ΖΩ-ΔΩ» συζητά η ΕΑΣ Ιωαννίνων

Μπορεί ο μεγάλος στόχος για την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων, μαζί και των κτηνοτρόφων να είναι η μη ιδιωτικοποίηση της «Δωδώνης», αλλά η εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της ΑΤΕ, ωστόσο υπάρχει και το εργοστάσιο ζωοτροφών, της «ΖΩ-ΔΩ» όπως ονομάστηκε η θυγατρική της «Δωδώνης» με την εξαγορά του από την ΕΛΒΙΖ.
Η ΕΑΣΙ η οποία θα μετατραπεί με το νέο νόμο σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό, ενδιαφέρεται να αποκτήσει το εργοστάσιο ζωοτροφών για να στηρίξει την κτηνοτροφία, εφόσον βέβαια το τίμημα θα είναι «λογικό» και πραγματικό ως προς την αξία των εγκαταστάσεων.
Η πρόσφατη Γενική Συνέλευση των μελών της ΕΑΣΙ ενέκρινε την διαπραγμάτευση που θα γίνει με την ΑΤΕ, αφού γίνει η αποτίμηση της αξίας της πρώην «ΖΩ-ΔΩ», όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Οργάνωσης Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης.
Ξεκαθάρισε όμως, ότι η πρόταση της διοίκησης της ΑΤΕ για να περάσει το εργοστάσιο ζωοτροφών στους παραγωγούς, μέσω του πρωτοβάθμιου συνεταιρισμού, όπως θα μετατραπεί η ΕΑΣΙ (η συνέλευση αποφάσισε αυτή τη μορφή και όχι εταιρεία, όπως είναι οι δυο επιλογές), δεν υιοθετείται άκριτα αλλά υπό προϋποθέσεις με βασικότερη το ύψος του τιμήματος.
Από την «ακριβή» εξαγορά του 2009, στο λουκέτο...
Η ΕΑΣΙ είχε διαφωνήσει με το τίμημα εξαγοράς του εργοστασίου, στην Πεδινή, της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζωοτροφών (ΕΛΒΙΖ). Τα χρήματα που διέθεσε η «Δωδώνη», λαμβάνοντας δάνειο για την εξαγορά, ήταν 3.188.000 ευρώ, με το εργοστάσιο απαλλαγμένο από βάρη.
Ειδικότερα οι υπογραφές μπήκαν με κυβέρνηση της Ν.Δ τον Απρίλιο του 2009 και ως νέα εταιρεία με την επωνυμία «Ζωοτροφές Δωδώνης» (ΖΩ-ΔΩ) άρχισε να λειτουργεί από τον Ιούλιο του ιδίου έτους με προσωπικό 42 άτομα και με μεγάλο πελατολόγιο, όμως η πορεία της ως θυγατρική της «Δωδώνης» δεν είχε μέλλον...
Σύντομα αποδείχτηκε ότι η «Δωδώνη» δεν μπορούσε να λειτουργήσει την εταιρεία, χρειάζονταν κεφάλαια εκκίνησης τα οποία δεν διέθετε, γενικότερα από την ίδρυση της θυγατρικής με ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο διαφάνηκε ότι μάλλον η ΑΤΕ ... ξεφορτώθηκε ένα εργοστάσιο και η»Δωδώνη» το «φορτώθηκε» χωρίς σχέδιο για την αξιοποίηση του.
Τελικά, η «ΖΩ-ΔΩ» είχε βραχύβιο βίο και απορροφήθηκε από την ίδια τη «Δωδώνη».
Το εργοστάσιο ανέστειλε πρόσφατα τη λειτουργία του και οι εργαζόμενοι εντάχθηκαν στο δυναμικό της γαλακτοβιομηχανίας.
Ήταν και είναι ίδιος ο στόχος, η διαφωνία αφορούσε το τίμημα
Ο στόχος της εξαγοράς ήταν, και για τους κτηνοτρόφους και την ΕΑΣΙ παραμένει, η ισχυροποίηση της γαλακτοβιομηχανίας στη ζώνη γάλακτος με την καθετοποίηση και έλεγχο ποιότητας της παραγωγής και την προσφορά ποιοτικών και σε ανταγωνιστικές τιμές ζωοτροφών στους παραγωγούς-συνεργάτες της «Δωδώνης».
«Η ΕΑΣΙ ως δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος στη «Δωδώνη» και θέλοντας να στηρίξει τους κτηνοτρόφους και την καθετοποίηση της παραγωγής, είχε και έχει κάθε λόγο να ενδιαφέρεται για το εργοστάσιο ζωοτροφών», όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Χρ. Μπαλτογιάννης και απαντώντας σε όσους τυχόν υποστηρίξουν ότι στην εξαγορά από τη «Δωδώνη» αντέδρασε, διευκρινίζει ότι η διαφωνία ήταν μόνο ως προ το υψηλό τίμημα που «φουσκώθηκε» από την ΑΤΕ και όχι για την ίδια την εξαγορά. Άλλωστε τότε ζήτησαν να μετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της «ΖΩ-ΔΩ» και η ΕΑΣΙ και οι κτηνοτρόφοι, χωρίς να ανταποκριθεί η ΑΤΕ.
Για τις επόμενες κινήσεις έχει εξουσιοδοτηθεί από τη Γ.Σ το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης και το πρώτο βήμα είναι η πραγματική αποτίμηση της εταιρείας, δηλαδή των εγκαταστάσεων στην Πεδινή.
Εφόσον γίνει η αποτίμηση, θα ακολουθήσουν συζητήσεις με την ΑΤΕ που ελέγχει τη «Δωδώνη» και η οποία είναι ο ιδιοκτήτης και ανάλογα θα ληφθούν αποφάσεις. Πάντως ο στόχος είναι να αποκτήσει η Ένωση και από το νέο έτος ως πρωτοβάθμιος συνεταιρισμός, αυτή την υποδομή για να τη λειτουργήσει προς όφελος της κτηνοτροφίας και των παραγωγών και της ίδια της οργάνωσης, αφού εκτός των ζωοτροφών, παράγει και ιχθυοτροφές.
Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης το γάλα
Η ΕΑΣΙ ανέλαβε πρωτοβουλία για να στηρίξει και με άλλο τρόπο την κτηνοτροφία, αναθέτοντας στο ΤΕΙ Ηπείρου και συγκεκριμένα στο τμήμα Ζωικής Παραγωγής (το οποίο θα συνεργαστεί με πανεπιστημιακά σχετικά τμήματα και σχολές) την σύνταξη μελέτης για να χαρακτηριστεί το ηπειρωτικό γάλα ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε) και σε συνδυασμό με την φέτα που είναι ΠΟΠ (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης) να έχει και το γάλα την αναγκαία πιστοποίηση ποιότητας και προέλευσης, ως ηπειρωτικό και ποιοτικό.
Προς επιλογή συμβούλου εξαγοράς της «Δωδώνης»
Η άλλη εξαγορά, του μετοχικού πακέτου της ΑΤΕ στη «Δωδώνη», σαφώς και είναι πολύ πιο δύσκολη από την επιχειρούμενη για την πρώην «ΖΩ-ΔΩ», αλλά τίποτε δεν τέλειωσε.
Οι Ενώσεις-μέτοχοι της «Δωδώνης» αναμένεται τις επόμενες μέρες να επιλέξουν τον σύμβουλο εξαγοράς και όχι μόνο, μέσω της πρόσκλησης που απηύθυναν και κατατέθηκαν πέντε προσφορές.
Ορίστηκε επιτροπή από τις τέσσερις Ενώσεις και θα επιλεγεί ο σύμβουλος, προκειμένου να αναλάβει να στηρίξει την προσπάθεια για κατάθεση πρότασης στην ΑΤΕ, ώστε να περάσουν οι μετοχές της στις Ενώσεις και τους κτηνοτρόφους στη λογιστική αξία μέσω συνεργασίας με κάποιο οικονομικό σχήμα που θα δημιουργηθεί.
 Πρωτοβάθμιος Συνεταιρισμός η ΕΑΣΙ
Ο ισολογισμός του 2010 και τα άλλα θέματα της συνέλευσης εγκρίθηκαν σχεδόν από το σύνολο των μελών. Η αλλαγή που φέρνει στον συνεταιριστικό χώρο ο νέος νόμος περί συνεταιρισμών συζητήθηκε στην ετήσια συνέλευση και η απόφαση, όπως αναμενόταν, ήταν να μετατραπεί σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό και όχι σε εταιρεία, όπως προβλέπει ο νόμος. Χθες έληξε η προθεσμία για να δηλώσουν οι Ενώσεις και οι συνεταιρισμοί την επιλογή τους.
Η επιλογή για την ΕΑΣΙ έγινε και πλέον ξεκινά προσπάθεια να ενημερωθούν οι ίδιοι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, ώστε να μετέχουν στο νέο φορέα.
Πλέον η διοίκηση του συνεταιρισμού θα εκλέγεται με καθολική ψηφοφορία όλων των μελών-προσώπων και όχι δια αντιπροσώπων από συνεταιρισμούς-«σφραγίδες» και μόνο οι κατ΄ επάγγελμα αγρότες θα μπορούν είναι μέλη.
Η ΕΑΣΙ προγραμματίζει ενημερωτικές συναντήσεις σε κάθε πρώην «Καποδιστριακό» δήμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: