powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Νόμιμη λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού επιδιώκει η ΠΕΔ Ηπείρου

Ερώτημα στην ΚΕΔ για να εξετασθεί η νομιμότητα των υπαρχόντων Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων αποφάσισε να κάνει η ΠΕΔ Ηπείρου μετά τη χθεσινή της συνεδρίαση. Έτσι μετά τη σύσκεψη που αφορούσε τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του ΧΥΤΑ, μετά το πέρας της δοκιμαστικής περιόδου που είχε γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου στο Δημαρχείο Ιωαννίνων και το «φρένο» που μπήκε στην... ιδέα της πολιτικής νομιμοποίησης, του ΦΟΔΣΑ, από τα Δημοτικά Συμβούλια των οκτώ δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, ώστε με διεθνή διαγωνισμό να αναθέσει την ταφή των σκουπιδιών στο ΧΥΤΑ Ελληνικού, μετά το τέλος της δοκιμαστικής λειτουργίας του ΧΥΤΑ, στα τέλη Μαΐου, και η ΠΕΔ Ηπείρου δείχνει προβληματισμένη για το πώς θα συνεχιστεί η λειτουργία του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό από την άνοιξη και μετά.
Στη χθεσινή συνεδρίαση ακούστηκαν και πάλι οι απόψεις των αυτοδιοικητικών πως η σημερινή διοίκηση του ΦΟΔΣΑ, ουσιαστικά ο αντιπρόεδρός του Σάκης Βλέτσας, δεν μπορεί να υπογράφουν προγραμματικές συμβάσεις και να ορίζουν τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ μετά το πέρας της δοκιμαστικής λειτουργίας, θέτοντας το θέμα της νομιμότητας με επιτακτικό μάλιστα τρόπο.
Το θέμα του ΧΥΤΑ ήρθε προς συζήτηση στην ΠΕΔ ως αποτέλεσμα της απόφασης που πάρθηκε στη συνεδρίαση των δημάρχων στις αρχές του μήνα όταν να ζητηθεί η παρέμβαση της και να ακολουθήσει παράσταση στο αρμόδιο Υπουργείο ώστε να εκδοθεί επιτέλους το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και να ξεκινήσουν έτσι οι διαδικασίες ίδρυσης του νέου Φορέα ο οποίος θα είναι ανώνυμη εταιρεία ή νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου ή νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου.
Ο νομικός σύμβουλος της ΠΕΔ μάλιστα τόνισε ότι με απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου τον Ιούνιο του 2011 είχε μεν παραταθεί η διάρκεια των ΦΟΔΣΑ όχι όμως και των μελών τους, κάτι που σημαίνει, σύμφωνα πάντα με την νομική άποψη του συμβούλου της ΠΕΔ, πως η σημερινή διοίκηση του Φορέα δεν είναι νομικά και πολιτικά κατοχυρωμένη.
Έτσι οι αυτοδιοικητικοί φοβούνται πως μέχρι να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τη σύσταση του Περιφερειακού Φορέα που θα αναλάβει να «τρέξει» τα ζητήματα λειτουργίας του ΧΥΤΑ ο χρόνος της δοκιμαστικής λειτουργίας θα έχει τελειώσει και έτσι θα βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων, να υπάρχει δηλαδή ο ΧΥΤΑ αλλά να μην μπορούν να τον λειτουργήσουν.
Στη χθεσινή σύσκεψη ο Δήμαρχος Β. Τζουμέρκων, Γιάννης Σεντελές αφού ξεκαθάρισε πως ο Δήμος του συνεχίζει να θεωρεί παράνομη τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, αναφέρθηκε στην κοινή στάση των δημάρχων κατά της νομιμοποίησης του ΦΟΔΣΑ λέγοντας πως το αίτημα από τον αντιπρόεδρο του Φορέα για πολίτικη νομιμοποίηση του αναγκαστικού συνδέσμου, ώστε να προχωρήσει αυτός σε μία δημοπράτηση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ για τα επόμενα 3,5 με 4 χρόνια, δηλαδή και περάν της λήξης της θητείας των δημοτικών συμβουλίων δεν μπορεί να ικανοποιηθεί.

ΠΗΓΗ: http://www.neoiagones.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: