powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Δεν... πέφτει το νοίκι για το Grand Serai Xenia

Κατά της μείωσης του μισθώματος για το Grand Serai Xenia, που αιτήθηκε η εταιρεία «Ακτή Αριάδνη» επικαλούμενη ζημίες και προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης, τάχθηκε προχθές το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων (στη δεύτερη μετά τον προϋπολογισμό συνεδρίαση) με απόφαση που στήριξαν η πλειοψηφία και οι παρατάξεις της ελάσσονος μειοψηφίας, αρνητικός ήταν και ο ανεξάρτητος Επ. Ριστάνης, ενώ η θέση της μείζονος μειοψηφίας, η οποία ως πρώην δημοτική αρχή είχε κάνει τη μίσθωση, ήταν να ικανοποιηθεί το αίτημα.
Η εξέλιξη αυτή ήταν, εν πολλοίς, αναμενόμενη, αφού σε περίπτωση που αποδέχονταν ο δήμος τη μείωση τα έσοδα από το «Ξενία» θα περιορίζονταν σημαντικά, ωστόσο η εταιρεία του Κώστα Μήτση έχει τη δυνατότητα να τη διεκδικήσει, δια της δικαστικής οδού ή μέσω της Επιτροπής που συστάθηκε πρόσφατα από την Περιφέρεια και είναι αρμόδια για τις μισθώσεις.
Σύμφωνα με τις δύο αιτήσεις που έχει υποβάλλει η εταιρία ζητείται μείωση της τάξης των 165.000 ευρώ ετησίως, αν ίσχυε το 20%. Πολύ περισσότερα θα ήταν τα χρήματα αν υιοθετούνταν το αίτημα της εταιρείας, όπως δημοσιοποίησε η ίδια στον τύπο για 30%, αφού το ετήσιο μίσθωμα ανέρχεται σε περίπου 780.000 ευρώ.
Βέβαια, υπάρχει και άποψη ότι η κατάσταση είναι δύσκολη σε όλες τις επιχειρήσεις που απασχολούν, μάλιστα, σημαντικό αριθμό εργαζομένων, όπως το συγκεκριμένο ξενοδοχείο και θα μπορούσε ο δήμος να προχωρήσει σε κάποια μείωση, αλλά η πολιτική επιλογή είναι να μην υιοθετηθεί το αίτημα που είχε θέσει και δια ζώσης ο κ. Μήτσης στη συνάντηση του με το δήμαρχο Φίλιππα Φίλιο.
 
Άρνηση από Φίλιο, Τασιούλα, Σκοπούλη, Μαντά και Ριστάνη
Ο δήμαρχος Φ. Φίλιος στην εισήγησή του τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή αρνείται να προχωρήσει σε μία τέτοια μείωση, ενώ έκανε γνωστό στο Σώμα ότι υπάρχουν ανεξόφλητες οφειλές της τρέχουσας χρονιάς(η δεύτερη δόση για το εξάμηνο που λήγει), όπως και διαφωνία για την καταβολή του ειδικού τέλους ακινήτων. Το θέμα αυτό μένει σε εκκρεμότητα, αφού για το «Ξενία» το ειδικό τέλος ακινήτων ανέρχεται στις 80.000 ευρώ ποσό που δε είναι ξεκαθαρισμένο ποιος θα καταβάλλει, ο δήμος ως ιδιοκτήτης ή ο μισθωτής ο οποίος κατασκεύασε και λειτουργεί το ξενοδοχείο και τι αναφέρεται στη σύμβαση. Το θέμα εξετάζεται νομικά και από τις δυο πλευρές.
Στην συνεδρίαση τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και δημοτικοί σύμβουλοι.
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δημήτρης Τασιούλας χαρακτήρισε «προκλητικό το αίτημα της εταιρίας» η οποία όπως είπε επιδοτήθηκε με 11,5 εκ. ευρώ από τον αναπτυξιακό νόμο και δεν μπορεί να ζητά σήμερα την ...εξίσωση του θύτη και του θύματος.
Ο Στέφανος Σκοπούλης της ΔΡΑΣΥ χαρακτήρισε πολιτικό και όχι οικονομικό το ζήτημα, επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη δημοτική αρχή για την μίσθωση και είπε ότι οι δημόσιοι χώροι που εκχωρήθηκαν πρέπει να επιστρέψουν τους πολίτες.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Τρία κλικ Αριστερά» Χρήστος Μαντάς ήταν ιδιαιτέρα σκληρός στην τοποθέτηση του, χαρακτηρίζοντας ως «πολιτικά χυδαίο» το κείμενο του αιτήματος και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση για μείωση μισθώματος. Πρόσθεσε ότι το αίτημα ξυπνά μνήμες με την πρώτη επέμβαση των ΜΑΤ κατά πολιτών που διαμαρτύρονταν.
Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Επαμεινώνδας Ριστάνης, ο οποίος υπήρξε αντιδήμαρχος τα προηγούμενα χρόνια, τοποθετήθηκε αρνητικά στη μείωση μισθώματος και άφησε και αιχμές για μη καταβολή μισθωμάτων στο παρελθόν, δηλαδή στην θητεία του Ν. Γκόντα, χωρίς ωστόσο να έχει προκύψει κάτι από τα στοιχεία που υπάρχουν στο δήμο.
 
Υπέρ της μείωσης ο Ν. Γκόντας και απάντηση αντιδημάρχων
Ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Νίκος Γκόντας, ο οποίος ως δήμαρχος είχε προχωρήσει στην εκχώρηση του «Ξενία», την κατεδάφιση και την ανέγερση του νέου ξενοδοχείου τοποθετήθηκε στη συνέχεια και χαρακτήρισε το Grand Serai «κόσμημα για την πόλη»
Επίσης, υποστήριξε ότι η αξιοποίηση του «Ξενία» κρίθηκε τόσο στα δικαστήρια όσο και στη συνείδηση των πολιτών, έχει συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξη, προσφέρει θέσεις εργασίας και μακάρι να γινόταν κι άλλα δέκα τέτοια ξενοδοχεία, ανέφερε. Τάχθηκε υπέρ της ικανοποίησης του αιτήματος, υποστηρίζοντας ότι η Δημοτική Αρχή μείωσε μισθώματα σε άλλες περιπτώσεις και ζήτησε να μην ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά αλλά να υπάρξει ίση μεταχείριση. Προειδοποίησε ακόμη, ότι αν προσφύγει δικαστικά η εταιρεία και πετύχει ακόμη μεγαλύτερη μείωση, ο δήμος θα χάσει πολύ περισσότερα χρήματα.
 
Στον κ. Γκόντα απάντησαν οι αντιδήμαρχοι Νίκος Μάντης και Βούλα Τσίλη
Ο κ. Μάντης έκανε γνωστό ότι ο Δήμος πέτυχε μείωση της τάξης του 20% στα ακίνητα που μισθώνει για τη στέγαση των υπηρεσιών του, ενώ δεν έχει προχωρήσει σε καμία μείωση μισθώματος στα ακίνητα, κυρίως περιφερειακά που νοικιάζει ο ίδιος. «Εν τέλει, είναι άλλο πράγμα το Σεράι κι άλλο ένα καφενείο στους Λιγκιάδες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μάντης.
Η αντιδήμαρχος Βούλα Τσίλη έκανε γνωστό ότι μειώθηκαν μισθώματα σε ακίνητα των κληροδοτημάτων, όμως πρόκειται για πολύ μικρά καταστήματα.
 
Διαγωνισμός για το «Γιανιώτικο Σαλόνι»
Στην ίδια συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσουν οι διαδικασίες μίσθωσης του «Γιαννιώτικου Σαλονιού» καθώς λύθηκε, μετά από καταγγελία, η σύμβαση με τον επιχειρηματία που το λειτουργούσε.
Ο πρώην, πλέον, μισθωτής αποχώρησε αφήνοντας απλήρωτα τα ενοίκια για το μεγαλύτερο διάστημα της λειτουργίας της επιχείρησης, ένα ποσό κοντά στις 84.000 ευρώ και ο δήμος, δηλαδή το Κληροδότημα Πυρσινέλλα θα διεκδικήσει δικαστικά την καταβολή τους.
Ήδη οι πρόσθετες κατασκευές απομακρύνθηκαν και ο χώρος, όπως και το κτίριο παραδόθηκαν στην προτέρα κατάσταση.
Τέλος, αποφασίστηκε η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τη διοίκηση του ΠΕΑΚΙ προκειμένου να εκπονηθεί μελέτη στατικής επάρκειας και αλλαγής του τρόπου θέρμανσης (κτιρίου πρ. ΕΑΝΚΙ), με σκοπό την ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ ή σε άλλο κοινοτικό πρόγραμμα.
Πρόκειται για σημαντική παρέμβαση του δήμου για να νομιμοποιηθούν οι εγκαταστάσεις στη «Λιμνοπούλα», τόσο το κολυμβητήριο, όσο και το γυμναστήριο και να στηριχθεί οικονομικά η λειτουργία τους, ιδίως του κολυμβητηρίου.

ΠΗΓΗ: http://www.neoiagones.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: