powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Και τυπικά τέλος η Δουρούτη

Και τυπικά παρελθόν θα αποτελέσει εντός των ημερών η χωματερή Δουρούτης η οποία αποκαθίσταται και από τις αρχές του μήνα όλα τα απορρίμματα του νομού μεταφέρονται στο ΧΥΤΑ Ελληνικού. Υπάρχουν, όμως, δυο σημαντικές εκκρεμότητες που καλείται άμεσα να αντιμετωπίσει ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, η εξεύρεση χώρου για τα ογκώδη και τα μπάζα και η διαχείριση της λυματολάσπης, κυρίως από τον βιολογικό της ΔΕΥΑΙ.
Σε ότι αφορά τη σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου του ΧΥΤΑ για την εξάμηνη λειτουργία, αυτή αναμένεται να υπογραφεί μέσα στην εβδομάδα.
Η νέα εξέλιξη, ως προς τον ΦΟΔΣΑ, είναι ότι θα εκλεγεί νέα διοίκηση για να έχει πολιτική νομιμοποίηση, δεδομένου ότι το προεδρικό διάταγμα για τους ΦΟΔΣΑ σε επίπεδο περιφέρειας θα καθυστερήσει κι άλλο.
Ο ΧΥΤΑ Ελληνικού λειτουργεί με δυο βάρδιες εδώ και τρεις εβδομάδες περίπου και όπως δηλώνει ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του δήμου Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας, ουσιαστικά αυτό σήμανε και το κλείσιμο της χωματερής Δουρούτης, μαζί βέβαια με την έναρξη του έργου αποκατάστασης που εκτελείται.
 Όλα τα απορρίμματα στον ΧΥΤΑ
Τόσο ο δήμος Ιωαννιτών, όσο και οι περιφερειακοί δήμοι, εξυπηρετούνται χωρίς πρόβλημα από τον ΧΥΤΑ και κανένα απορριμματοφόρο δεν κατευθύνεται πλέον προς τη Δουρούτη.
Ο ΧΥΤΑ λειτουργεί από τις 12 το βράδι μέχρι τις 8 το πρωί ως νυχτερινή βάρδια και συνεχίζεται η πρώτη βάρδια που προΰπήρχε από 8 το πρωί μέχρι 4 το απόγευμα.
Με αυτή τη λειτουργία κατέστη δυνατή η μεταφορά όλων των απορριμμάτων στο Ελληνικό. Ωστόσο, υπάρχει ζήτημα με τα ογκώδη αντικείμενα και τα μπάζα που απορρίπτονται ακόμη στη χωματερή και σε χώρο που υπέδειξε ο ανάδοχος, ώστε να μην παρεμποδίζεται το έργο της αποκατάστασης.
Η τελευταία προθεσμία, μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2011 που δόθηκε από το ΥΠΕΚΑ μέσω Περιφέρειας, για να έχουν κλείσει όλοι οι ΧΑΔΑ στην Ήπειρο δεν αφορά ουσιαστικά τη Δουρούτη που με την ανάθεση του έργου αποκατάστασης θεωρείται κλειστή, αλλά θα κλείσει και τυπικά. Για δυο μήνες θα μεταφέρονται τα ογκώδη, κατόπιν συμφωνίας με τον ανάδοχο.
  Χώρο για τα ογκώδη και λύση για λυματολάσπη
Σύμφωνα με τον κ. Μπέγκα ο ΦΟΔΣΑ οφείλει σε συνεργασία με τους δήμους και την περιφέρεια να βρει νέο χώρο, αφού στον ΧΥΤΑ απαγορεύεται να μεταφέρονται τα ογκώδη ή μπάζα.
Μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2012 θα πρέπει να έχει βρεθεί λύση.
Το ίδιο και για τη διαχείριση της λυματολάσπης από βιολογικούς καθαρισμούς και κυρίως από αυτόν της ΔΕΥΑΙ, αφού στον ΧΥΤΑ δεν μπορεί να μεταφερθεί.
Πρόκειται για σημαντικές ποσότητες ημερησίως και η ΔΕΥΑΙ καλείται να βρει πως θα την διαχειριστεί.
Υπάρχει η λύση της ανάμιξης με ασβέστη, με πριονίδι ή με αδρανοποίηση με ξήρανση, αλλά το κόστος εξαρτάται από την επιλογή.
Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ και αντιδήμαρχος Δημήτρης Θεμελής, ήδη η επιχείρηση έχει προκηρύξει διαγωνισμό για να αναθέσει τη διαχείριση της λυματολάσπης που ημερησίως φτάνει και τους 35 τόνους και αναμένει τις προσφορές εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα.
Προς ανάδειξη νέας διοίκησης στον ΦΟΔΣΑ
Η σύμβαση με τον ανάδοχο του ΧΥΤΑ, ο οποίος αναλαμβάνει και την εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία, αναμένεται να υπογραφεί ανάμεσα στον ίδιο και τον ΦΟΔΣΑ μέχρι την Παρασκευή. Υπάρχει όμως ζήτημα πολιτικής νομιμοποίησης του φορέα, όπως τέθηκε και στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης και παλιότερα σε συσκέψεις στο δημαρχείο Ιωαννίνων.
Έχει δοθεί η δυνατότητα από το καλοκαίρι, στην αυτοδιοίκηση, να αντικαταστήσει τις διοικήσεις των ΦΟΔΣΑ, με εκπροσώπους από τους νέους δήμους, αλλά στο νομό Ιωαννίνων με την προσμονή του προεδρικού διατάγματος για τις εκλογές σε επίπεδο περιφερειακού Φορέα, δεν έγινε η αντικατάσταση.
Όμως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το διάταγμα αυτό θα καθυστερήσει και έτσι θα προχωρήσουν οι δήμοι του νομού από το νέο έτος στην εκλογή εκπροσώπων τους για τη διοίκηση του Αναγκαστικού Συνδέσμου.
Μέχρι να δημιουργεί ο ΦΟΔΣΑ Ηπείρου τουλάχιστον θα υπάρχει ένα όργανο με νομιμοποίηση για τις αποφάσεις και την αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων που άπτονται της διαχείρισης απορριμμάτων.

ΠΗΓΗ: http://www.neoiagones.gr/index.php?lang=el

Δεν υπάρχουν σχόλια: