powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Μένουν χωρίς γιατρό χιλιάδες ασφαλισμένοι…

Με πειθαρχικό απειλεί ο Ιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων τα μέλη του που θα υπογράψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, μετωπική σύγκρουση με το Υπουργείο
Σε μία πρωτοφανή απόφαση οδηγήθηκε ο Ιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων κατά την έκτακτη συνεδρίασή του, το βράδυ της Τετάρτης, η οποία προκλήθηκε με αφορμή την ανακοίνωση της δήλωσης- σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ.Ταυτόχρονα και ύστερα από μέρες σιωπής ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ανακοίνωνε μία τεκμηριωμένη απόφαση με την οποία οριοθετήθηκε οριστικά η θέση της ιατρικής κοινότητας έναντι του νέου οργανισμού.
Ο ΠΙΣ  καλεί «τους γιατρούς να μη συνεργήσουν στην εγκληματική απαξίωση της ιατρικής πράξης και ταυτόχρονα ν΄ αρνηθούν να γίνουν εισπράκτορες των 10 ευρώ από εκείνους τους ασθενείς που είχαν την ατυχία να μην συγκαταλέγονται στους 200 πρώτους που θα επισκεφτούν το ιατρείο των συμβεβλημένων με τον εκτρωματικό αυτόν οργανισμό».
Ο Ιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια αποφάσισε ομόφωνα κανένας ελεύθερος επαγγελματίας γιατρός να μην υπογράψει τη δήλωση σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Η απόφαση μάλιστα είναι δεσμευτική για τα μέλη του Συλλόγου και όπως τονίζεται «η μη συμμόρφωση με αυτή επισύρει πειθαρχικές κυρώσεις σύμφωνα με το καταστατικό του Συλλόγου».
Όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί καλούνται μέχρι 31 Δεκεμβρίου να εξουσιοδοτήσουν τον Ιατρικό Σύλλογο προκειμένου να διαπραγματευθεί τη σύναψη συλλογικής σύμβασης.
Οι νέες αλλαγές που έρχονται στο χώρο της ασφάλισης με τον ενιαίο φορέα οδηγεί σε μετωπική σύγκρουση την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τους γιατρούς ενώ οι ασφαλισμένοι των μεγαλύτερων ταμείων της χώρας μένουν χωρίς περίθαλψη από την 1η Ιανουαρίου.
Από τις αρχές της χρονιάς οι ασφαλισμένοι των μεγαλύτερων ταμείων της χώρας ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΟΠΑΔ εντάσσονται στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών (ΕΟΠΥΥ), με τον οποίο καλούνται να συμβληθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σήμερα με τα άλλα ταμεία.
Δεδομένου όμως ότι τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων είναι υπέρογκα προς τους γιατρούς (και όχι μόνο, η λίστα περιλαμβάνει και νοσοκομεία και φαρμακεία), δεδομένου επίσης ότι θα υπάρχει και πάλι πλαφόν στον αριθμό των ασφαλισμένων, ενώ την ίδια στιγμή ο πληθυσμός είναι μεγάλος, πολλοί γιατροί δεν επιθυμούν να συμβληθούν και όσοι το κάνουν θα αντιμετωπίζουν ένα σύστημα που καμία σχέση δεν θα έχει με αναβαθμισμένο μοντέλο παροχής υγείας.
Η απόφαση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου δίνει το στίγμα όσων θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες και οδηγεί σε μετωπική σύγκρουση με το Υπουργείο Υγείας, ενώ και σε τοπικό επίπεδο η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη για χιλιάδες ασφαλισμένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: