powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Αιολικό Πάρκο και στη Μηλιά Μετσόβου

Μία ακόμη θετική γνωμοδότηση που αφορά μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για κατασκευή αιολικού πάρκου, αυτή τη φορά στη Μηλιά Μετσόβου, έδωσε κατά πλειοψηφία χθες η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, παρά τις ενστάσεις τόσο τις αντιπολίτευσης όσο και του εκπροσώπου του πολιτιστικού Συλλόγου Μηλιάς, Νίκο Ηλία. Το υπό κατασκευή αιολικό πάρκο θα είναι συνολικής δυναμικότητας 4,8 MW και πρόκειται να κατασκευαστεί στη θέση «Θανασάκη - Σταυρωτό» σε μία περιοχή 1.800 τ.μ. και θα περιλαμβάνει έξι ανεμογεννήτριες.
Η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως γύρω από το γιατί ο Δήμος Μετσόβου δεν έχει γνωμοδοτήσει επί του θέματος, με τον κ. Ηλιά να υποστηρίζει μάλιστα ότι η Δημοτική Αρχή αγνοούσε παντελώς τη σημερινή συζήτηση για το αιολικό πάρκο.
Στην παρέμβασή του μάλιστα ο εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου ανέφερε ότι οι σύμβουλοι από το τοπικό διαμέρισμα της Μηλιάς αλλά ούτε και ο ίδιος ο Δήμαρχος δεν γνώριζαν για τη χθεσινή συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή της Περιφέρειας.
Ζήτησε μάλιστα την αρνητική γνωμοδότηση επί της ΜΠΕ υποστηρίζοντας πως οι κάτοικοι της περιοχής είναι οι μόνοι αρμόδιοι να αποφασίσουν για το πώς θα αναπτυχθεί αυτή.
«Πρέπει να έρθετε να συζητήσετε με τους κάτοικους πρώτα και μετά να αποφασίσετε», είπε ο κ. Ηλίας.
Στα όσα υποστήριξε, έδωσε απάντηση ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος εκείνη την ώρα βρισκόταν στην αίθουσα.
Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε την Επιτροπή πως σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε πριν από λίγα λεπτά με τον κ. Τσομπίκο, ενημερώθηκε για τη θετική προδιάθεση του Δήμου για το έργο.
Η παρέμβαση του αυτή πυροδότησε αντιδράσεις τόσο από τον κ. Ηλία όσο και από τον Μιχάλη Κασσή, οι οποίοι κατηγόρησαν τον κ. Καχριμάνη για άκομψες παρεμβάσεις, αφού όπως τόνισαν η μεταφορά αποφάσεων πολιτικών φορέων δια τηλεφώνου δεν μπορεί να θεωρηθεί επίσημη θέση τους.
Τελικώς ο κ. Καχριμάνης αναφερόμενος γενικά για τις ΑΠΕ αλλά και ειδικά στο συγκεκριμένο αιολικό πάρκο, σημείωσε πως ο ρυθμός με τον οποίο προχωρούν τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κατά την άποψή του, δεν είναι ικανοποιητικός και πως στη περιοχή που προβλέπεται να εγκατασταθεί αυτό στο Μέτσοβο οι συνθήκες είναι απολύτως ευνοϊκές.
Η μείζονα μειοψηφία, δια του κ. Κασσή, ζήτησε την αναβολή της συζήτησης του θέματος με το σκεπτικό πως η επιτροπή θα πρέπει να έχει σαν ένα ακόμα στοιχείο για να αποφασίσει τη θέση του Δημοτικού Συμβουλίου Μετσόβου, γραπτώς.
Το ίδιο υποστήριξε και ο Γιάννης Παπαδημητρίου, προσθέτοντας πως ο χρόνος για να προετοιμαστούν οι φορείς που καλούνται ή θέλουν να γνωμοδοτήσουν ήταν ελάχιστος από τη στιγμή που ζητήθηκε η έγκριση της ΜΠΕ μέχρι τη χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή.
Εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο Βασίλης Ζιώβας, έκανε λόγο για μια ακόμη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των ελεύθερων κοινωνικών αγαθών, καταψηφίζοντας την ΜΠΕ, κάτι που έκανε και ο Νίκος Ζήκος της ΑΡ.Π.Η..
 
ΠΗΓΗ:  http://www.neoiagones.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: