powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Με τα τρακτέρ σε Αποκεντρωμένη και Περιφέρεια

Δυναμική κινητοποίησηΔυναμική ήταν η κινητοποίηση των κτηνοτροφικών συνεταιρισμών της Ηπείρου οι οποίοι πραγματοποίησαν συλλαλητήριο με αφετηρία τη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» μέχρι την Αποκεντρωμένη Διοίκηση αρχικά και στη συνέχεια την Περιφέρεια Ηπείρου, διαμαρτυρόμενοι για την άρνηση της διοίκησης της «Δωδώνης» και ακριβέστερα της μεγαλομετόχου Αγροτικής τράπεζας να διανείμει συμπληρωματική τιμή στο γάλα και να αυξήσει τις τιμές για την τρέχουσα γαλακτοκομική περίοδο.
Στην κινητοποίηση αυτή συμμετείχαν περίπου 70 κτηνοτρόφοι με 15 τρακτέρ και άλλα αγροτικά οχήματα.
Το συλλαλητήριο ήταν προγραμματισμένο για τις 11 το πρωί έξω από τη γαλακτοβιομηχανία με τη στήριξη και της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων.
Γύρω στις 11.30 και αφού συγκεντρώθηκαν οι κτηνοτρόφοι ξεκίνησε η μηχανοκίνητη πορεία, η οποία έφτασε στο κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας λίγο μετά της 12 το μεσημέρι.
Εκεί το συγκεντρωμένο πλήθος με ντουντούκες εξηγούσε στους περαστικούς τους λόγους της κινητοποίησης και τα αιτήματα των παραγωγών που είναι να δοθούν τιμές εκκαθάρισης και όχι κοροϊδία, να μην ιδιωτικοποιηθεί η Δωδώνη και να υπάρξει πάγωμα των χρεών.
Θυμίζουμε πως η πρώτη απόφαση της διοίκησης της εταιρείας δεν προέβλεπε καν τη διανομή συμπληρωματικής τιμής στο γάλα, αλλά στην συνέχεια υπήρξε μικρή υποχώρηση και θα διατεθεί ποσό 500.000 ευρώ που όμως δεν ικανοποιεί, ούτε τους παραγωγούς, ούτε τις Ενώσεις μετόχους οι οποίες έχουν ζητήσει να διανεμηθεί το πλεόνασμα της εταιρείας στο τέλος του έτους, όπως γίνονταν όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Αντιπροσωπεία των κτηνοτρόφων επιχείρησε να συναντηθεί με την Γενική Γραμματέα, Δήμητρα Γεωργακοπούλου Μπάστα, χωρίς όμως επιτυχία αφού εκείνη απουσίαζε στην Καστοριά.
Τελικά συναντήθηκαν με τον Διευθυντή, Θεόδωρο Τσάλο στον οποίο εκτός των αιτημάτων τους μετέφεραν και το παράπονό τους γιατί η κ. Γεωργακοπούλου δεν τους έχει συναντήσει εδώ κι έξι μήνες αν και τους το έχει υποσχεθεί.
«Αυτό δείχνει αδιαφορία», είπαν οι κτηνοτρόφοι.
Ο κ. Τσάλος τους ενημέρωσε πως η Γενική Γραμματέας είχε προγραμματισμένες συναντήσεις για χθες και γι' αυτό απουσίαζε ενώ δεσμεύτηκε να της μεταφέρει τα αιτήματα των παραγωγών.
Αποχωρώντας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και μην έχοντας καταφέρει να πάρουν ουσιαστικές απαντήσεις, οι κτηνοτρόφοι συνέχισαν την πορεία τους μέχρι το Διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου στο κέντρο της πόλης.
Εκεί έφτασαν μερικά λεπτά μετά τη μία το μεσημέρι όπου και συναντήθηκαν με τον Περιφερειάρχη, Αλέξανδρο Καχριμάνη στο γραφείο του.
Ο Μιχάλης Τζίμας, αφού ολοκληρώθηκε η συνάντηση με τον κ. Καχριμάνη δήλωσε πως η χθεσινή κινητοποίηση πρέπει να στείλει ένα μήνυμα σε όλους τους συναδέλφους του πως μόνο με τον αγώνα μπορούν να κερδίσουν κάτι, είτε αυτό αφορά σε καλύτερες τιμές στο εισκομιζόμενο γάλα, είτε στην αποτροπή της ιδιωτικοποίησης της «Δωδώνης».
«Μόνο με τον αγώνα θα κρατηθεί η κτηνοτροφία και η «Δωδώνη». Αυτό το μήνυμα πρέπει να πάρουν και οι συνάδελφοι που δε συμμετείχαν σήμερα γιατί αν περιμένουν να λυθεί από μόνο του δεν θα γίνει», είπε ο κ. Τζίμας.
Αναφερόμενος δε στην απουσία της κ. Γεωργακοπούλου χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι εδώ και έξι μήνες δεν έχει προκύψει συνάντηση μαζί της, ενώ σε ότι αφορά τη συζήτηση που είχαν με τον Περιφερειάρχη, σημείωσε πως του ζητήθηκε να παρέμβει κι αυτός για το θέμα της εκκαθάρισης και τιμών καθώς και για το ιδιοκτησιακό μέλλον της εταιρίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο ο κ. Καχριμάνης δεσμεύτηκε πως θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του σε ότι αφορά τις τιμές, ενώ για το ιδιοκτησιακό δήλωσε πως αναμένει την πρόταση των Ενώσεων την οποία, όπως έχει άλλωστε τονίσει θα στηρίξει στο υπουργείο Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: