powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

«Μαύρα Χριστούγεννα» για τον τουρισμό του Νομού

Τις πιο δύσκολες γιορτές των τελευταίων ετών περνάει ο τουρισμός των Ιωαννίνων αυτά τα Χριστούγεννα, αφού η οικονομική δυσκολία που περνάει η χώρα και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της, έχουν φέρει μια μείωση στις κρατήσεις των ξενοδοχείων σχεδόν σε όλο το νόμο που αγγίζει το 30% σε σχέση με πέρσι, οπότε και είχε καταγράψει μια ισόποση περίπου κάμψη.
Χαρακτηριστικό είναι πάντως το γεγονός ότι οι δύο δημοφιλέστεροι τουριστικοί προορισμοί του νομού, με βάση την ψηφοφορία που γίνεται στα πλαίσια της διεθνούς έκθεσης «Φιλοξένια», η πόλη των Ιωαννίνων και το Ζαγόρι δηλαδή, εμφανίζουν μια πολύ σημαντική κάμψη, ενώ στον αντίποδα το Μέτσοβο, λόγω κυρίως του χιονοδρομικού κέντρου, δείχνει να ανθίσταται στις περιστάσεις αν και εκεί οι κρατήσεις είναι μέχρι στιγμής λιγότερες από άλλες χρονιές.
 
Στο 35% η πληρότητα στα Γιάννινα
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων, Κωνσταντίνος Βλάχος μιλώντας στους «Ν.Α» τόνισε πως οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία της πόλης, τα φετινά Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, είναι σχεδόν 30% λιγότερες σε σχέση με πέρσι, με τα ξενοδοχεία να έχουν πληρότητα κοντά στο 35% ενώ το 2010 κυμάνθηκαν κοντά στο 65%.
Αιτία όλων αυτών, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι φυσικά η οικονομική στενότητα των Ελλήνων, αφού η περιοχή μας δουλεύει κυρίως με τον εσωτερικό τουρισμό, κάτι που έχει άμεσο αντίκτυπο σε πολλές μικρές - οικογενειακές επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων οι οποίες βλέποντας το μηδενικό ενδιαφέρον που υπάρχει αποφάσισαν να μην ανοίξουν καν τα ξενοδοχεία τους.
«Κι εμείς που έχουμε μεγαλύτερες μονάδες, αν δεν είχαμε το προσωπικό και τα πάγια να τρέχουν θα μας συνέφερε να τα κλείσουμε, αφού με τις κρατήσεις που υπάρχουν μπαίνουμε μέσα», είπε κ. Βλάχος.
Οι τιμές πάντως, στα ξενοδοχεία των Ιωαννίνων, κυμαίνονται από 30 μέχρι και 150 ευρώ τη βραδιά για ένα δίκλινο δωμάτιο και είναι σε χαμηλότερα επίπεδα με πέρσι, με τα περισσότερα ξενοδοχεία ωστόσο να έχουν προβεί σε προσφορές σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν πελάτες.
Τέλος και σε ότι αφορά τον αριθμό των διανυκτερεύσεων, οι πλειοψηφία των τουριστών έχουν κάνει κρατήσεις για δύο ημέρες μιας και φέτος τα Χριστούγεννα είναι τριήμερο.
 
Λιγότερες οι κρατήσεις και στο Ζαγόρι
Κοντά στο 25 με 30% κάτω είναι και οι κρατήσεις στο Ζαγόρι, έναν προορισμό που σίγουρα αποτελεί την πρώτη επιλογή πολλών ελλήνων για τα Χριστούγεννα και όχι μόνο.
Ο δήμαρχος του δήμου Ζαγορίου, Γαβριήλ Παπαναστασίου, μιλώντας στους «Ν.Α.» τόνισε πως φέτος είναι η μοναδική χρονιά που τα καταλύματα έχουν ακόμα ελευθέρα δωμάτια παρά το γεγονός πως οι τιμές τους είναι πολύ χαμηλότερες σε σχέση με άλλες χρονιές και κυμαίνονται από 50 μέχρι 150 ευρώ.
Ένα άλλο στοιχείο που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι πως, σύμφωνα με τον κ. Παπαναστασίου, το 2009, την περίοδο των εορτών υπήρχαν κρατήσεις και τις 15 μέρες, το 2010 για 9, ενώ φέτος περιορίστηκαν σε πολύ λιγότερες.
Πάντως ο δήμαρχος Ζαγορίου ελπίζει πως τις επόμενες μέρες οι κρατήσεις θα αυξηθούν αφού κάτι ανάλογο γίνεται κάθε χρόνο, ενώ σε ότι αφορά την Πρωτοχρονιά, τόνισε πως τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα.
 
Καλύτερα στο Μέτσοβο
Την τραγική εικόνα που παρουσιάζουν τα Γιάννινα και το Ζαγόρι πάντως δεν τη συναντά κανείς και στο Μέτσοβο.
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Μετσόβου, Νίκο Τσομπίκο, οι κρατήσεις κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα, είναι βέβαια λίγο περιορισμένες σε σχέση με άλλες χρονιές.
Μέχρι προχθές η πληρότητα των δωματίων έφτανε μόλις το 35%, όσο πλησιάζουμε όμως προς τα Χριστούγεννα ανεβαίνει και έχει φτάσει μέχρι σήμερα το 60%.
Ελπίδα του δήμου και των επιχειρηματιών είναι αυτές τις μέρες που μένουν οι κρατήσεις να αυξηθούν κι άλλο και να πλησιάσουν το 80%-85%.
«Είμαστε σε λίγο καλύτερη κατάσταση με άλλες περιοχές του νομού, αφού εμείς έχουμε το πλεονέκτημα του χιονοδρομικού και μιας και ο καιρός μας βοηθάει, οι επισκέπτες μας προτιμούν», είπε ο κ. Τσομπίκος.
Ταυτόχρονα δήλωσε πως ο δήμος έχει προετοιμαστεί κατάλληλα για να υποδεχτεί τον όγκο των επισκεπτών, αφού ειδικά ανήμερα και δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων πολλοί θα είναι και οι διερχόμενοι τουρίστες, ενώ τέλος σε ότι αφορά τις τιμές σημείωσε πως παρά την αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης οι επιχειρηματίες έχουν μειώσει σε πολλές περιπτώσεις και μέχρι 50% τις τιμές του.

ΠΗΓΗ: http://www.neoiagones.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: