powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Ανεξαρτησίας χωρίς αυτοκίνητα με προσφορές από τα καταστήματα

Την πρόταση καταστηματαρχών οδών του ιστορικού κέντρου για την τόνωση της αγοράς σε μια δύσκολη περίοδο, με πεζοδρόμηση της οδού Ανεξαρτησίας και προσφορές στα εμπορεύματα στα πεζοδρόμια, αποδέχθηκε άμεσα η δημοτική αρχή και ξεκινά πιλοτικά την εφαρμογή από μεθαύριο Σάββατο.
Για τέσσερα Σάββατα, μέχρι κι αυτό στις 7 Ιανουαρίου και ουσιαστικά την εορταστική περίοδο οι καταστηματάρχες θα μπορούν να διαθέσουν τα είδη στο κοινό και οι καταναλωτές να ψωνίσουν στην κλειστή για αυτοκίνητα Ανεξαρτησίας.
Συμπεράσματα για την επιτυχία ή όχι του μέτρου αυτού θα εξαχθούν στο τέλος, ώστε να εκτιμηθεί αν θα συνεχιστεί.
Η όλη διαδικασία έλαβε τις απαραίτητες εγκρίσεις από το δήμο και θα υπάρχει και ο σχετικός έλεγχος, ενώ θα απαγορευθεί το πλανόδιο εμπόριο.
Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής εξέτασε διεξοδικά το θέμα, αναλύοντας και τις λεπτομέρειες που σχετίζονται με την εύρυθμη λειτουργία της πόλης, όπως είναι για παράδειγμα το κυκλοφοριακό και κατέληξε στην πιλοτική εφαρμογή του μέτρου.
Έτσι τα Σάββατα 17, 24 και 31 Δεκεμβρίου και 7 Ιανουαρίου 2012, το ιστορικό κέντρο θα μείνει κλειστό για τα αυτοκίνητα, από την είσοδο της Ανεξαρτησίας στη διασταύρωση με την οδό Αβέρωφ μέχρι και το Γυαλί Καφενέ.
Η κίνηση θα επιτρέπεται από το ύψος του παλιού «Χατζηκώστα» (διασταύρωση Παπανδρέου- Κουντουριώτη) με κατεύθυνση προς Κάνιγγος και Αβέρωφ, από την Κοραή (Αγροτική Τράπεζα) με κατεύθυνση προς Τσιριγώτη και Κάνιγγος, από την Αγροτική Τράπεζα προς τη Ρήγα Φεραίου και διέξοδο προς την Παπανδρέου, από την Παπάζογλου προς την Κάνιγγος με κατεύθυνση την οδό Αβέρωφ.
Η τροφοδοσία των καταστημάτων θα επιτρέπεται μέχρι τις δέκα το πρωί, ενώ στη συνέχεια, εάν παραστεί ανάγκη θα γίνεται με την άδεια της δημοτικής αστυνομίας.
Οι υποχρεώσεις των καταστηματαρχών
Η αγορά τις ημέρες της πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου θα πρέπει να κλείνει το αργότερο στις τρεις μετά το μεσημέρι, ώστε στη συνέχεια να γίνεται η αποκομιδή των απορριμμάτων από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου.
Γίνεται σαφές ότι κάθε μόνιμη κατασκευή για έκθεση προϊόντων απαγορεύεται.
Επίσης θα απαγορευθεί η δραστηριότητα κάθε άλλου μικροπωλητή και πλανόδιου έμπορου για τις ίδιες ημέρες και ώρες.
Οι καταστηματάρχες του ιστορικού κέντρου, μετά την πρώτη δοκιμαστική λειτουργία της αγοράς, θα πρέπει να προσέρχονται στο γραφείο καταστημάτων με απόδειξη ταμιακής μηχανής, προκειμένου να συμπληρώνουν έντυπο με τα στοιχεία και τον πραγματικό τόπο δραστηριότητάς τους.
Με τον τρόπο αυτό θα αποκλειστεί κάθε παράνομη δραστηριότητα.
Πρόβα για άλλες περιοχές και τις πεζοδρομήσεις
Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να ενισχυθεί η κίνηση στην συγκεκριμένη αγορά, στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από την τετραήμερη πιλοτική λειτουργία, θα αξιολογηθούν, ώστε να καταφανεί αν μπορεί το μέτρο αυτό να εφαρμοστεί σε μόνιμη βάση.
Παράλληλα θα φανεί, εάν ο Δήμος, με παρόμοιες δράσεις, μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση κι άλλων περιοχών όπως κι άλλων επαγγελματιών.
Όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, Δημήτρης Θεμελής, «η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα αποτελέσει και ένα τεστ για την ανταπόκριση των υπηρεσιών του Δήμου σε ανάλογες κινήσεις, όπως οι περιφερειακές λαϊκές αγορές στα Σεισμόπληκτα και την Δροσιά.
Παράλληλα, θα φανεί ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσει το συγκεκριμένο τμήμα της πόλης, καθώς περιλαμβάνεται στο μεγάλο έργο των πεζοδρομήσεων το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της δημοπράτησης».

ΠΗΓΗ: http://www.neoiagones.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: