powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Ολονύκτιο θρίλερ με το «Norman Atlantic»

Δραματικές στιγμές περνούν οι επιβαίνοντες του οχηματαγωγού πλοίου Norman Atlantic στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά στη θαλάσσια περιοχή 32 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά των Οθωνών. Το πλοίο εκτελούσε το δρομολόγιο Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Ανκόνα.
 Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες για έναν νεκρό. Πρόκειται για έλληνα επιβάτη. Συνολικά έχουν διασωθεί -μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας- 211 άτομα σε σύνολο 478 επιβαινόντων (55 άτομα πλήρωμα). Στιγμές αγωνίας για τους υπόλοιπους επιβάτες, καθώς η φωτιά -αν και υπό έλεγχο- εξακολουθεί να καίει, ενώ το πλοίο με  μικρή κλίση (7 μοιρών), λόγω των νερών για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, ρυμουλκείται στο Μπρίντιζι.
 
 Το σήμα κινδύνου του Norman Atlantic
Η επιχείρηση διάσωσης των επιβατών πραγματοποιείται από αέρως -κυρίως με Super Puma. Η Ελλάδα συμμετέχει με ένα Super Puma, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται και άλλα πτητικά μέσα που θα συνδράμουν εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν. Τα ελικόπτερα σταμάτησαν αργά το απόγευμα τις πτήσεις, προκειμένου να ανεφοδιαστούν και να αλλάξουν πληρώματα. Λίγο πριν από τις 21:00 άρχισε εκ νέου η επιχείρηση διάσωσης από αέρως και λίγο πριν από τα μεσάνυχτα επιχειρούσαν τρία ιταλικά και ένα ελληνικό Super Puma.
Tο ιταλικό ενιαίο κέντρο συντονισμού έρευνας και διάσωσης στη Ρώμη αργότερα αποδέσμευσε και έδωσε εντολή στο ελληνικό Super Puma να βρίσκεται στην περιοχή του ναυαγίου στις 3 το πρωί. Το συγκεκριμένο ελικόπτερο έχει μετασταθμεύσει τη νύχτα στο Λέτσε,  καθώς οι καιρικές συνθήκες  από την πλευρά της Ιταλίας διευκολύνουν τη έργο των ελικοπτέρων διάσωσης.
Στη διάρκεια της νύχτας πλωτά μέσα επιχείρησαν να απομακρύνουν τους επιβάτες από το
Norman Atlantic, αλλά διέκοψαν την προσπάθεια τους λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίστηκαν με εναέρια μέσα.
To Spirit of Piraeus με 49 διασωθέντες (25 Έλληνες) αποδεσμεύτηκε αργά το βράδυ και κατευθύνεται προς το Μπρίντιζι, ενώ εννέα ακόμα εμπορικά παραμένουν στο σημείο. Μετά τα μεσάνυχτα προσγειώθηκε στο Λέτσε αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας για να μεταφέρει τους διασωθέντες στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231373753 

Δεν υπάρχουν σχόλια: