powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Επιτυχημένη η εκδήλωση της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014, σε αίθουσα του Hilton Hotel στην Αθήνα


Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση διοργανώθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου 20 Δεκεμβρίου 2014, σε αίθουσα του ξενοδοχείου Hilton των Αθηνών.  Σκοπός και θέμα  της εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη των ευεργεσιων των Αδελφοτήτων του Πωγωνίου στο γενέθλιο τόπο, αλλά και η προσφορά της Βασιλικής Μάνου, της ''μάνας του Πωγωνίου''.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, η βουλευτής  Ιωαννίνων Άννα Ασημακοπούλου,  πολυμελής αντιπροσωπεία της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, αποτελούμενη  τον Αντιπρόεδρο Κώστα Κωνή, τον Έφορο Δημοσίων Σχέσεων Κώστα Ζηκόπουλο, τον Αναπληρωτή Ταμία Χριστόφορο Τζαρτζούλη την Ειδική Γραμματέα  Ελευθερία Σιαμέτη και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Βίκυ Αράπη - Καραγιάννη και  Χριστόφορο Ευθυμίου, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αποδήμων Κόνιτσας Μιχάλης Μαρτσέκης, συνοδευόμενος από τη Γενική Γραμματέα Νίκη Γκουντουβά, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Γυναικών Ηπείρου Εύα Χαλατσά συνοδευόμενη από μέλη του Δ.Σ., ο  Πωγωνήσιος καθηγητής Ιατρικής Στέφανος Φούσας, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι του Δήμου Πωγωνίου, μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Αδελφοτήτων Αποδήμων Πωγωνίου, αλλά και πλήθος κόσμου.


Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γρηγόρης Άλμπυρος, αφού αναφέρθηκε στις δράσεις και το έργο του Δ.Σ., από την προηγούμενη Άνοιξη  που ανέλαβε μέχρι σήμερα, στάθηκε περιληπτικά στο έργο των Αδελφοτήτων στα χωριά του Πωγωνίου.
Ακολούθησε ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, που αφού έκανε μια αναφορά στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν σήμερα τον Δήμο, προς ενημέρωση των αποδήμων Πωγωνησίων της Αττικής, κατέθεσε τις εμπειρίες του από τις συνεργασίες του με τις Αδελφότητες και το θετικό και αποτελεσματικό έργο τους.
Στο βήμα τον διαδέχθηκε ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Κώστας Κωνής, που αφού  μετέφερε τους χαιρετισμούς του Προέδρου Γιώργου Οικονόμου και του Δ.Σ. της κορυφαίας αποδημικής οργάνωσης των Ηπειρωτών, αναφέρθηκε στην μεγάλη βαρύτητα που δίνει η ΠΣΕ, για αποτελεσματική συνεργασία των αποδημικών οργανώσεων με τους φορείς του γενέθλιου τόπου.
Είπε ότι αυτό που προέχει, για να μην εγκαταλειφθούν τελείως τα χωριά μας, πρέπει οι απόδημοι και οι αποδημικές οργανωσεις να βοήθουν έμπρακτα τα χωριά, σε ζητήματα που τα απασχολούν.
Η ΠΣΕ σε συνεργασία με την Ομοσπονδία διεκδίκησε για επίλυση πολλών προβλημάτων των χωριών του Πωγωνίου, όπως η ασφάλεια, η ανάπτυξη, οι οδικοί άξονες κλπ. Η ΠΣΕ για άλλη μια φορά πρωταγωνίστησε σε ανάδειξη του ζητήματος των συμβάσεων για την εξόρυξη των υδρογονανθράκων στο οικόπεδο της Ηπείρου, σε σχετική ημερίδα που διοργανώθηκε πρόσφατα.  Η ΠΣΕ, τόνισε , στηρίζει τις αναπτυξιακές προσπάθειες που αποβαίνουν προς όφελος των κατοίκων των παραμεθορίων περιοχών. Εν προκειμένω διερευνούμε τα οφέλη από την σύμβαση για τα πετρέλαια και στόχος μας είναι να αποβούν όλες αυτές οι εργασίες σε όφελος των τοπικών κοινωνιών και της Ηπείρου. Καταλήγοντας τόνισε ότι σκοπός της ΠΣΕ είναι, τα πετρέλαια της Ηπείρου,  να ωφελήσουν τους Ηπειρώτες και την Ήπειρο και το δηλώνουμε αυτό κατηγορηματικά και αγωνιζόμαστε για αυτό. Φτάνει πιά, κατέληξε, η Ήπειρος και οι Ηπειρώτες να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης και αν αυτό έχουν και τώρα κάποιοι στο μυαλό τους, να το ξεχάσουν, γιατί θα μας βρουν δυναμικά απέναντι.
Χαιρετισμό απήθυνε η βουλευτής Ιωαννίνων Άννα Ασημακοπούλου, αναφερόμενη σε ζητήματα επικαιρότητας, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί στις προκλήσεις του Αντιπροέδρου της ΠΣΕ για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στο οικόπεδο της Ηπείρου.
Ακολούθησε η απαγγελία τραγουδιών από την χορωδία των παιδιών της Κιβωτού του Κόσμου  και των Σχολείων ''Μάνου''.
Η Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Όλγα Λίτου, στην συνέχεια, ανέπτυξε το θέμα των ευεργεσιών των Αδελφοτήτων των Αποδήμων Πωγωνίου στο γενέθλιο τόπο, και η εκπαιδευτικός Θεοδώρα Παππά  μίλησε για την Βασιλική Μάνου, την πραγματική ''Μάνα του Πωγωνίου'', αναπτύσσοντας το διαχρονικό έργο της, την προσφορά της και τις ευεργεσίες της στο γενέθλιο Πωγώνι και αλλού.
Κατόπιν έγινε απονομή βραβείων, στα Σχολεία ''Μάνου'' και τον απελθόντα και επί πολλά χρόνια Προέδρου της Ομοσπονδίας Σταύρο Παππά για την προσφορά του, στο αποδημικό κίνημα. Για τον Σταύρο Παππά μίλησε ο επι πολλά χρόνια συνεργάτης του Γιώργος Μαργώνης.
Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα, με τραγούδια και χορούς του Πωγωνίου, από μικρά παιδιά των Αποδήμων Πωγωνησίων, που είναι μαθητές μουσικών σχολείων και χορευτικών τμημάτων των Αδελφοτήτων.
Στους παρευρισκόμενους  προσφέρθηκε πατροπαράδοτο Πωγωνήσιο κέρμασμα με πωγωνήσια εδέματα και τσίπουρο από τα χωριά

Τον συντονισμό και την παρουσίαση είχαν, ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Χρήστος Οικονομόπουλος  και η Αντιπρόεδρος Όλγα Λίτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: