powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Μπαίνει σε εφαρμογή ο Κτηνίατρος Εκτροφής

Σε εφαρμογή τίθεται ο καινοτόμος θεσμός του Κτηνιάτρου Εκτροφής για την υποστήριξη των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων της χώρας, καθώς  δημοσιεύθηκε η Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη από τον αναπλ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρι Κουκουλόπουλο.
Πρόκειται για θεσμό που θα βοηθήσει την αναπτυξιακή προσπάθεια του πρωτογενούς τομέα και ειδικότερα του κλάδου της κτηνοτροφίας, καθώς η επιστημονική γνώση και συμβουλή θα είναι διαθέσιμη με θεσμοθετημένο τρόπο σε όλους τους κτηνοτρόφους και ειδικά στις οργανώσεις τους. 
Με τη θεσμοθέτηση του Κτηνιάτρου Εκτροφής το ΥπΑΑΤ αποσκοπεί να επιτευχθούν οι ακόλουθοι στόχοι:
1. Η αποτελεσματικότερη τήρηση των υποχρεώσεων στο επίπεδο της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης ως προς:
* την υγειονομική κατάσταση της εκμετάλλευσης,
* την προστασία των ζώων,
* το σύστημα σήμανσης και καταγραφής των ζώων,
* την άμεση ενημέρωση της Κτηνιατρικής Βάσης Δεδομένων με όλα τα στοιχεία που αφορούν μεταβολές ζωικού κεφαλαίου και κτηνιατρικές εφαρμογές, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία,
* την τήρηση, σύνταξη και υπογραφή των μητρώων φαρμακευτικής αγωγής της κτηνιατρικής εκμετάλλευσης,
* τη διάθεση στην τροφική αλυσίδα ασφαλών προϊόντων, μέσω ανάπτυξης συστήματος πρόληψης ασθενειών που μειώνει τις απώλειες ζωικού κεφαλαίου και τη χρήση φαρμάκων.
2. Η αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος ελέγχου και εκρίζωσης της βρουκέλλωσης αιγοπροβάτων - βοοειδών και κατά περίπτωση των εκάστοτε εγκεκριμένων προγραμμάτων ελέγχου, επιτήρησης και εκρίζωσης ασθενειών όλων των παραγωγικών ζώων (αιγοπρόβατα, βοοειδή, χοίροι, πτηνά, μέλισσες).
3. Η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στη βάση του υγιούς ανταγωνισμού και σύμφωνα με τους κανόνες υγείας και ευζωίας των ζώων για τη  παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων ζωικής προέλευσης και κυρίως η εφαρμογή προληπτικών ενεργειών φροντίδας των ζώων, ώστε να μειωθούν οι απώλειες των νεαρών ζώων και ταυτόχρονα να μειωθούν οι δαπάνες από την χρήση κτηνιατρικών φαρμάκων για την θεραπεία ασθενειών που θα μπορούσαν να προληφθούν.

ΠΗΓΗ: www.proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: