powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Σε οκτώ ή και λιγότερες δόσεις θα πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ του 2015



Σε οκτώ ή και λιγότερες δόσεις θα πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ του 2015 όπως, εμμέσως, αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών.
Στην τροπολογία που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή προκειμένου να κατοχυρωθεί με νόμο η παράταση της προθεσμίας των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 του έτους 2014, θα αναφέρεται ότι η προθεσμία για τις μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2014 αλλάζει και μετατίθεται για τις 31/03/2015.
Αυτό σημαίνει ότι το νωρίτερο που μπορεί να βεβαιωθεί ο ΕΝΦΙΑ του 2015, είναι ο μήνας Απρίλιος του 2015 προκειμένου και οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να έχουν χρόνο να ετοιμάσουν και να «ανεβάσουν» στο Taxis τα νέα εκκαθαριστικά.
Από τη στιγμή που ο φόρος θα βεβαιωθεί Απρίλιο, η πρώτη δόση θα πρέπει να λήγει μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα δηλαδή μέχρι το τέλος Μαΐου του 2015 και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει άλλη καθυστέρηση.

Έτσι, ο φόρος ακινήτων της επόμενης χρονιάς θα καταβληθεί σε οκτώ δόσεις στην καλύτερη περίπτωση για τους φορολογούμενους (σ.σ ο νόμος του ΕΝΦΙΑ αναφέρει ότι η τελευταία δόση θα πρέπει να πληρώνεται μέχρι και τον Δεκέμβριο εκάστου έτους).
Η τροπολογία θα περιλαμβάνει επίσης 2 κρίσιμες ημερομηνίες:
31/03/2015: Εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων με τις αλλαγές που έγιναν στην περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων μέσα στο 2014. Βάσει αυτών των τροποποιήσεων, θα γίνει ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ για το 2015. Όποιος δεν κάνει τροποποίηση, εννοείται ότι θα πληρώσει φόρο με βάση το περιεχόμενο του περιουσιολογίου όπως θα διαμορφωθεί στο τέλος του 2014.
1/01/2015: Από αυτή την ημερομηνία και μετά, οποιαδήποτε μεταβολή γίνει στην ακίνητη περιουσία, θα πρέπει να δηλώνεται στην εφορία το πολύ μέσα σε 30 ημέρες. Κανονικά αυτό έπρεπε να γίνει από τις αρχές του 2014, ωστόσο λόγω των αλλεπάλληλων παρατάσεων φτάσαμε στις αρχές του 2015.


ΠΗΓΗ: www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: