powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Τουριστική προβολή και ανάπτυξη με ... μοχλό το λιμάνι Ηγουμενίτσας

Περιφέρεια, δήμος Ιωαννιτών συνεργάζονται με τον ΟΛΗΓΗ καλύτερη διαχείριση των επισκεπτών μέσω του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και όσων θα φτάνουν με κρουαζιερόπλοια, στο μέλλον, ώστε να αποτελούν ... εν δυνάμει τουρίστες και για τα ενδότερα της Ηπείρου, είναι ο στόχος της Περιφέρειας, του δήμου Ιωαννιτών με τη στήριξη του Οργανισμού Λιμένος και σε συνεργασία με τους πλοιοκτήτες της γραμμής Ελλάδος-Ιταλίας. Σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί το λιμάνι προς αυτή την κατεύθυνση και μετά από αίτημα του δήμου Ιωαννιτών πραγματοποιήθηκαν δυο σημαντικές συναντήσεις στην Ηγουμενίτσα, στις οποίες αποφασίστηκαν σχετικές δράσεις προβολής.
Ρόλο θα παίξουν και τα κρουαζιερόπλοια που από το 2013 θα καταφθάνουν ένα την εβδομάδα στην Ηγουμενίτσα.
Σημαντικές συναντήσεις
Οι σημαντικές αυτές συναντήσεις είχαν στόχο, όπως ανακοινώθηκε χθες από το δήμο και την Περιφέρεια, την ευρύτερη στρατηγική τουριστικής ανάπτυξης και προβολής της Ηπείρου, μετά από αίτημα της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Ιωαννιτών προς τον αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας και Τουριστικής Ανάπτυξης Ηπείρου, Στράτο Ιωάννου.
Οι συναντήσεις έγιναν την Πέμπτη στην Περιφερειακή Ενότητα Ηγουμενίτσας και στον Οργανισμό Λιμένος με πρωτοβουλία και τον συντονισμό του αντιπεριφερειάρχη Στράτου Ιωάννου, συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, από πλευράς Δήμου Ιωαννιτών ο Νίκος Γκόλας, δημοτικός σύμβουλος & Πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού & Τουριστικής Ανάπτυξης, τα μέλη της επιτροπής Βασίλης Χήτος δημοτικός σύμβουλος, Στέφανος Ζέρβας ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου Ιωαννίνων, Ιωάννης Τσιάβος ειδικός εμπειρογνώμων, καθώς και η Ένωση ξενοδόχων νομού Ιωαννίνων εκπροσωπούμενη από τον πρόεδρο Κ. Βλάχο και τον κ. Γ. Τάσιο.
Παράλληλα στις συναντήσεις συμμετείχε και το μέλος του Συλλόγου Τουριστικών και Ναυτικών Πρακτόρων Ηγουμενίτσας κ. Μπαρκαμπάς.
Στη δεύτερη σύσκεψη που έγινε στις εγκαταστάσεις του ΟΛΗΓ εκτός των άλλων συμμετείχε και ο Διευθυντής Ανάπτυξης του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας κ Γκρίνιας με το επιτελείο του.
Ποιες δράσεις αποφασίστηκαν
Και στις δύο συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν υπήρξε κοινή διαπίστωση όλων η μέχρι σήμερα αδυναμία που υπάρχει για τη σωστή διαχείριση των εισερχόμενων και των εξερχόμενων τουριστών στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.
Η διαπίστωση αυτή αποτέλεσε το κύριο θέμα διαβούλευσης των συνομιλιών που ακολούθησαν όπου προταθήκαν μεταξύ άλλων οι δράσεις και προτάσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να προβληθεί δυνατά η Ήπειρος και να αξιοποιηθεί καλύτερα η «πύλη» της Ηγουμενίτσας προς όφελος της Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης της Ηπείρου.
Οι κυριότερες προτεινόμενες δράσεις που τέθηκαν στη διαβούλευση ήταν:
-Η Συνεργασία με τις εταιρίες των ferry που συνδέουν την Ιταλία με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας αλλά και τα κρουαζιερόπλοια που επισκέπτονται την περιοχή μας, με στόχο την άμεση ενημέρωση-πληροφόρηση των επισκεπτών μέσα στα καράβια για το τουριστικό προϊόν της Ηπείρου ( dvd στις οθόνες των πλοίων, ενημερωτικά φυλλάδια-stand, φωτογραφικό υλικό κ.α.)
-Η ενημέρωση & Πληροφόρηση ταξιδιωτών τόσο στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας (εισερχόμενους - εξερχόμενους) αλλά και στα αντίστοιχα λιμάνια της Ιταλίας ( σε ειδικά διαμορφωμένα σημεία)
-Η πιθανή δημιουργία χώρου ενημέρωσης στις εισόδους της πόλης της Ηγουμενίτσας για πληροφόρηση των επισκεπτών.
Κρουαζιερόπλοιο κάθε εβδομάδα από το 2013
Παράλληλα, ο Διευθυντής Ανάπτυξης του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας κ. Γκρίνιας δήλωσε ότι είναι δεδομένη η αμέριστη συμπαράσταση του ΟΛΗΓ στη Περιφέρεια και τους φορείς Τουρισμού της Ηπείρου με στόχο την άμεση και συνεχή συνεργασία προβολής κι ανάπτυξης της περιοχής.
Όσον αφορά τα κρουαζιερόπλοια, ο κ. Γκρίνιας ανέφερε το γεγονός ότι ήδη ο ΟΛΗΓ έχει συνάψει συμφωνία με την MSC cruises και ότι από το 2013 ένα κρουαζερόπλοιο θα επισκέπτεται το λιμάνι της Ηγουμενίτσας σε εβδομαδιαία βάση, με 1000 επιβάτες και 700 άτομα πλήρωμα.
Στους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων προγραμματίζεται να προσφέρονται ολοκληρωμένα πακέτα ξενάγησης σε όλη την Ήπειρο και αυτό αναμένεται να φέρει σημαντικά έσοδα στον τόπο.
Παράλληλα από την Περιφέρεια έγινε γνωστό και είναι σημαντικό, ότι 7 κρουαζιερόπλοια θα επισκεφτούν το καλοκαίρι του 2012 την Πρέβεζα.
Επαφές με πλοιοκτήτριες εταιρείες
Τέλος συμφωνήθηκε από τον κ. Ιωάννου πως την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι επαφές του με τις πλοιοκτήτριες εταιρείες και τα λιμάνια της Ιταλίας προκειμένου να τοποθετηθεί προωθητικό υλικό της Ηπείρου εντός αυτών και εκτιμήθηκε ότι στο μεσοδιάστημα μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου θα έχουν γίνουν όλες οι απαραίτητες σχετικές διεργασίες ώστε να ανταποκριθούν οι φορείς της Ηπείρου στην τοποθέτηση του ανάλογου προωθητικού υλικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: