powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Κρίση και Εγνατία... γονάτισαν τον τουρισμό

Η δεδομένη οικονομική συγκυρία αλλά και σε μεγάλο βαθμό τα όσα συνέβησαν παραμονές των Χριστουγέννων με την Εγνατία και τον αποκλεισμό εκατοντάδων πολιτών εξαιτίας της χιονόπτωσης ήταν οι δύο σημαντικότεροι ανασταλτικοί παράγοντες για τη μειωμένη τουριστική κίνηση στο νομό Ιωαννίνων τις προηγούμενες μέρες.
Σε Γιάννινα, Ζαγόρι και Κόνιτσα οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία ήταν μέχρι και 50% λιγότερες από πέρσι, ενώ και οι αφίξεις τουριστών σημείωσαν σημαντική κάμψη.
Μόνο το Μέτσοβο κατάφερε να «κρατηθεί» σε ικανοποιητικά επίπεδα, χαμηλότερα μεν από άλλες χρονιές, αλλά πολύ υψηλά δεδομένων των συνθηκών, με το χιονοδρομικό του να αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες του νομού.
 Τα χειρότερα Χριστούγεννα
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων, Κωνσταντίνος Βλάχος μιλώντας στους «Ν.Α» λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα τόνιζε πως οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία της πόλης, είναι σχεδόν 30% λιγότερες σε σχέση με πέρσι, με τα ξενοδοχεία να έχουν πληρότητα κοντά στο 35% ενώ το 2010 κυμάνθηκαν κοντά στο 65%.
Οι προβλέψεις αυτές δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν κι έτσι οι επαγγελματίες του τουρισμού και ειδικά οι ξενοδόχοι κάνουν λόγο για την χειρότερη περίοδο των εορτών που έχουν ζήσει τα τελευταία χρόνια.
Αιτία όλων αυτών η οικονομική στενότητα των Ελλήνων, αφού η περιοχή μας δουλεύει κυρίως με τον εσωτερικό τουρισμό, αλλά και τα όσα διαδραματίστηκαν στην Εγνατία τις προηγούμενες μέρες και που πήραν μεγάλες διαστάσεις σε όλη την Ελλάδα, μιας και προβλήθηκαν από τα Μέσα Ενημέρωσης.
  Πιο πάνω από τις προβλέψεις αλλά και πάλι χαμηλά
Στο Ζαγόρι, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Γαβριήλ Παπαναστασίου, οι κρατήσεις κινήθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα και κοντά στο 55%, ήταν όμως περισσότερες από όσες περίμεναν ότι θα έχουν οι ξενοδόχοι της περιοχής, μιας και λίγες μόνο μέρες πριν τα Χριστούγεννα ο αριθμός των κλινών που είχαν μισθωθεί ήταν πολύ μικρότερος.
«Αν είχαμε χιόνια νωρίτερα τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Φτάσαμε κοντά στο 55% αλλά δεν είναι αυτό το ποσοστό που θα θέλαμε», είπε ο κ. Παπαναστασίου.
Ο Δήμαρχος του Ζαγορίου εστιάζει τους λόγους της κάμψης αυτής κυρίως στην οικονομική κρίση αλλά και στο κλείσιμο της Εγνατίας στο ύψος της Κοζάνης και την ταλαιπωρία που υπέστησαν οι πολίτες.
«Ενώ εμείς ήμασταν πανέτοιμοι και παρά το χιόνι οι δρόμοι μας ήταν και είναι ανοιχτοί ο κόσμος που έβλεπε στις τηλεοράσεις ότι έκλεισε η Εγνατία θεωρούσε πως και στα χωριά του Ζαγορίου θα επικρατεί η ίδια κατάσταση», ήταν τα λόγια του κ. Παπαναστασίου, ο οποίος πρόσθεσε πως και η διακοπή της ηλεκτροδότησης σε πολλά χωριά του Δήμου του, λόγω της κακοκαιρίας που έπληξε το νομό την περασμένη Τετάρτη με Πέμπτη λειτούργησε ανασταλτικά στην επιλογή του Ζαγορίου ως προορισμού για τις διακοπές των Χριστουγέννων από τους τουρίστες.
 Σημαντική πτώση παρά τις μειώσεις τιμών
Η ίδια εικόνα δημιουργήθηκε και στην Κόνιτσα, όπου η κίνηση ήταν μειωμένη κατά 50% περίπου σε σχέση με πέρσι.
Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Γαργάλας, τονίζει πως η οικονομική κρίση, το κλείσιμο της Εγνατίας αλλά και τα προβλήματα της ηλεκτροδότησης που προκλήθηκαν και στο δήμο του την περασμένη εβδομάδα, ήταν οι τρεις κύριοι παράγοντες που φέτος η Κόνιτσα είχε τους λιγότερους επισκέπτες από κάθε άλλη χρονιά στο παρελθόν, παρά το γεγονός πως οι επαγγελματίες του τουρισμού είχαν προχωρήσει σε μειώσεις τιμών αλλά και σε προσφορές προκειμένου να προσελκύσουν τουρίστες.
 "Βούλιαξε" τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων το Μέτσοβο
Κι ενώ σε Γιάννινα, Ζαγόρι και Κόνιτσα, τα Χριστούγεννα δεν έφεραν χαρμόσυνα νέα για τον τουρισμό, το ίδιο δεν συνέβη και στο Μέτσοβο.
Μπορεί οι εκτιμήσεις που είχαν γίνει για πληρότητα που θα άγγιζε το 85% να μην επαληθεύτηκαν λόγω των συμβάντων στην Εγνατία, κάτι που σύμφωνα με ον Δήμαρχο, Νίκο Τσομπίκο, έφερε ακυρώσεις στις κρατήσεις που έφτασαν το 15%, ωστόσο οι κρατήσεις κυμάνθηκαν γύρω στο 65%, ποσοστό που θεωρείται ικανοποιητικό τηρουμένων των αναλογιών και των συνθηκών.
Η ύπαρξη του χιονοδρομικού κέντρου αποδείχτηκε πόλος έλξης για πολλούς διερχόμενους τουρίστες κι έτσι, ειδικά τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων στο Μέτσοβο σημειώθηκε το αδιαχώρητο.
Σύμφωνα με την τροχαία μάλιστα περισσότερα από 6.000 οχήματα έφτασαν τις προηγούμενες ημέρες στο Μέτσοβο δίνοντας μια «ανάσα» στις επιχειρήσεις της περιοχής.
  Οι ελπίδες στην πρωτοχρονιά
Με τις γιορτές των Χριστουγέννων να μην είναι σε καμία περίπτωση καλές για τον τουρισμό του νομού, πλην της εξαίρεσης του Μετσόβου που κατάφερε να κινηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα, οι ελπίδες των επαγγελματιών στο χώρο της εστίασης εναποτίθενται πλέον στην Πρωτοχρονιά.
Με βάση και τις κρατήσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής τα πράγματα φαίνεται πως θα είναι λίγο καλύτερα συγκριτικά με τα Χριστούγεννα, αν και οι ξενοδόχοι της πόλης των Ιωαννίνων κάνουν λόγο για ακόμα μικρότερο αριθμό αφίξεων, αφού όπως αποδεικνύεται τα ορεινά του νομού αποδεικνύονται πιο δημοφιλείς προορισμοί για όσους αποφασίσουν να αλλάξουν χρόνο μακριά από τα σπίτια τους.

ΠΗΓΗ: http://www.neoiagones.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: