powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Νέο αίτημα Καχριμάνη για αύξηση πιστώσεων στο ΠΕΠ Ηπείρου

Να μεταφερθούν έργα στους τομείς περιβάλλοντος και υποδομών του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Ηπείρου στα τομεακά του ΕΣΠΑ που εμφανίζουν χαμηλή απορρόφηση, ώστε να απελευθερωθούν πιστώσεις για νέα έργα, ζήτησε εκ νέου από τον αρμόδιο υπουργό ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Επίσης ζήτησε να έχουν μεγαλύτερο ρόλο οι Περιφέρειες στις αδειοδοτήσεις έργων.
Το αίτημα του Περιφερειάρχη τείνει να γίνει ... πάγιο χωρίς ανταπόκριση ως τώρα και δεδομένου ότι οι αρχικές πιστώσεις του ΠΕΠ (περίπου 325 εκ. ευρώ από το ΕΤΠΑ) με τα μεγάλα έργα που εντάχθηκαν έχουν σχεδόν απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος τους, αν ήθελε κανείς να εντάξει νέα έργα τα περιθώρια είναι περιορισμένα.
Η περίφημη αναθεώρηση δεν γίνεται και με την απορρόφηση του ΠΕΠ κοντά στο 35%, κυρίως δε το ύψος των νομικών δεσμεύσεων η πορεία του προγράμματος είναι καλή. Αν εφαρμοστεί και η αύξηση της Κοινοτικής συμμετοχής στο 95%, οι πιστώσεις περιορίζονται κατά πολύ... Επομένως, για να ενταχθούν άλλα έργα, απαιτείται αύξηση πιστώσεων και ένας έμμεσος τρόπος είναι να μεταφερθούν ορισμένα σχετικά μεγάλα, σε τομεακά.
«Χρήσιμα συμπεράσματα»
Ο κ. Καχριμάνης σε χθεσινή συνέντευξη τύπου, αναφερόμενος στη συνάντηση - διάσκεψη που έγινε την Τετάρτη στην Αθήνα με τη συμμετοχή των Περιφερειαρχών- προέδρων των Επιτροπών Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ, του Υπουργού Ανάπτυξης Μιχ. Χρυσοχοϊδη, του Επιτρόπου για την Περιφερειακή Πολιτική Γιοχάνες Χαν και του επικεφαλής της Κοινοτικής Ομάδας Δράσης Χ. Ράιχενμπαχ, τόνισε ότι από αυτή βγήκαν «χρήσιμα συμπεράσματα» και επισημάνθηκε ότι οι 13 αιρετές Περιφέρειες έχουν πάρει στις «πλάτες» τους τις τύχες της χώρας και αγωνίζονται για το καλύτερο με τους υπάρχοντες πόρους.
Στο 35% η απορρόφηση του ΠΕΠ
Τόνισε, ότι η Περιφέρεια Ηπείρου και σήμερα, αλλά και παλιότερα ως Κρατική, έχει πράξει τα δέοντα, ώστε να μην είναι από τις προβληματικές στην απορρόφηση των πόρων και να μην έχει προβληματικά έργα.
Για την Ήπειρο το ποσοστό απορρόφησης ανέρχεται σήμερα περίπου στο 35%. «Έχουμε έργα που δημοπρατήθηκαν και περιμένουμε να υπογράψουμε συμβάσεις», είπε ο κ. Καχριμάνης.
Ο Περιφερειάρχης, ανέφερε επίσης ότι από μέρους του ζητήθηκε για μια ακόμη φορά να μεταφερθούν έργα που έχουν ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Ηπείρου, στα τομεακά των υπουργείων: «Έχουμε έργα των Υπουργείων Υποδομών, Υγείας, Περιβάλλοντος, Αλιείας κ.α. που θα μπορούσαν να μπουν σε άλλα προγράμματα που στην πράξη αποδείχτηκε ότι δεν έχουν απορροφήσεις. Έτσι θα απελευθερωθεί το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ηπείρου του οποίου με τα σημερινά δεδομένα, οι πιστώσεις του έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί. Το αίτημα που υποβάλλαμε είναι για τη διάθεση επιπλέον κονδυλίων περίπου 100 εκ. ευρώ για τους τομείς περιβάλλοντος και υποδομών».
Σε αυτά τα έργα συγκαταλέγονται ο δρόμος Καρτέρι-Πάργα, η επέκταση του πανεπιστημιακού νοσοκομείου και του νοσοκομείου Φιλιατών, το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας, αποχετεύσεις και υδρεύσεις, αποκατάσταση χωματερών κλπ.
Για τις αδειοδοτήσεις
Επίσης, όπως έκανε γνωστό ο Περιφερειάρχης, στη σύσκεψη τέθηκαν ζητήματα που έχουν σχέση με τις αδειοδοτήσεις των έργων. Μεταξύ άλλων προτάθηκε να έχουν μεγαλύτερο ρόλο οι Περιφέρειες για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των έργων, ώστε να δίνονται πιο εύκολα και πιο γρήγορα οι άδειες, ζητήθηκε η επίσπευση των αδειοδοτήσεων από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες, καθώς και το ζήτημα των απαλλοτριώσεων, το οποίο όπως ανακοίνωσε ο υπουργός θα επιλυθεί με το νέο νομοσχέδιο που προωθείται.

ΠΗΓΗ: http://www.neoiagones.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: