powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Κατέφυγαν στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή και την Ε.Ε

Στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή και στην Γενική Διεύθυνση Περιφερειακών Έργων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά με την παράκληση να μην επιβληθούν κυρώσεις, κατέφυγαν κάτοικοι της περιοχής που διασχίζει η λεωφόρος Κενάν Μεσαρέ για να ...διορθωθούν τα κακώς κείμενα και να ελαχιστοποιηθεί η επικινδυνότητα του δρόμου. Η παρέμβαση αυτή από Επιτροπές Κατοίκων, έρχεται μετά την έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη με την οποία ζητούνταν να γίνουν όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις , ώστε να είναι λειτουργικός και ασφαλής ο δρόμος.
Οι Επιτροπές Κατοίκων επαναλαμβάνουν ότι το έργο είναι παράνομο και με επιστολή που υπογράφει ως εκπρόσωπος τους ο κ. Ευάγγελος Λιβιτσάνος, απευθύνονται για πολλοστή φορά στο δήμαρχο Ιωαννίνων, τον Περιφερειάρχη, την Γ.Γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης, δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους, αλλά και στην Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία, το ΤΕΕ Ηπείρου και το κεντρικό, την ΠΕΔ κλπ και ζητούν από τους αυτοδιοικητικούς να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να καταστήσουν το έργο απολύτως ασφαλές.
Θυμίζουμε ότι οι απαντήσεις που έχουν δοθεί από το αρμόδιο, υπουργείο, την Περιφέρεια και τη Διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ και το δήμο, είναι ότι αλλαγές εκ των υστέρων στη μελέτη και στο φυσικό αντικείμενο του έργου ενέχουν κίνδυνο απένταξης...
Ο δήμος έχει απαντήσει στους κατοίκους αναλυτικά, υποσχόμενος για παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν την κατάσταση, αλλά χωρίς να κινδυνεύσει με απένταξη το έργο.
 
Η επιστολή προς δήμο, Περιφέρεια και φορείς
Στην επιστολή προς τους αυτοδιοικητικούς και φορείς οι κάτοικοι αναφέρουν:
Η ανίερη κακοποίηση που υφίστανται τα παιδιά μας εδώ και ενάμιση χρόνο θα συνεχιστεί και τις επερχόμενες χρονιάρες μέρες. Δυόμιση μήνες μετά την ετυμηγορία του Συνηγόρου του Πολίτη και κανείς δεν αποφασίζει να συμμορφωθεί με αυτήν.
Είναι ίσως η μοναδική, εδώ και χρόνια, περίπτωση που αυτοδιοικητική αρχή δεν σέβεται τον μόνο ΚΟΙΝΩΣ ΑΠΟΔΕΚΤΟ Θεσμό Δικαίου της χώρας μας.
Για την αποκατάσταση του καταπατηθέντος Εθιμικού Δικαίου σκοπεύουμε να ζητήσουμε από όλους τους αυτοδιοικητικούς της πατρίδας μας τη βοήθειά τους. Τη βοήθεια που ενώ όφειλαν δεν μας προσέφεραν ως τώρα οι δικοί μας εκλεγμένοι και των δυο βαθμών (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων) παρότι αποδείχτηκε και αναγνωρίζουν το καθολικό μας δίκιο.
Παρ όλα αυτά, ακόμη και τώρα, ζητάμε τη συνδρομή τους καθώς και των συμπολιτών (υπηρεσιακών και πρώην εκλεγμένων Συμβούλων) που εν αγνοία τους προσυπέγραψαν το μεγάλο σκάνδαλο της Κενάν Μεσαρέ. Υπενθυμίζουμε πως το «έργο» αυτό θα παραμείνει ΠΑΡΑΝΟΜΟ εφ όρου υπάρξεώς του (Συνήγορος του Πολίτη) με ότι αυτό σημαίνει συνειδησιακά και νομικά.
Η μόνη λύση και χρέος όλων είναι να το καταστήσουμε απολύτως ασφαλές. Προς την κατεύθυνση αυτή ξεκινήσαμε νέο κύκλο προσπαθειών με προσφυγή σε Ευρωπαϊκά όργανα (όπως μας είχαν συστήσει και οι υπεύθυνοι της κατάντιας) αποσπάσματα της οποίας σας παραθέτουμε. Είναι πλέον φαιδρό κάποιοι να ελπίζουν ακόμη πως κάποτε θα βαρεθούμε και θα ησυχάσουν από εμάς. Πρόκειται για τα ΠΑΙΔΙΑ μας, κύριοι. Καταλάβατε;
Για τις Επιτροπές των Κατοίκων: Ε. Λιβιτσάνος
 
Η αναφορά προς τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή και την αρμόδια Διεύθυνση της Ε.Ε
.....Όπως προκύπτει από τα επισυναπτόμενα έγγραφα και κυρίως αυτά του ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ και του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος υπό τον ΜΙΧΑΗΛ ΔΕΚΛΕΡΗ, το έργο αυτό μελετήθηκε, κατασκευάσθηκε και λειτουργεί εν πλήρη παρανομία, χωρίς την απαιτούμενη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, χωρίς καμία πρόβλεψη ασφαλείας και αξιοπρεπούς χρήσης από τους περιοίκους, πεζούς, παιδιά, ΑΜΕΑ, ηλικιωμένους.
Οι χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής και οι περίπου 1800 μαθητές των παρακείμενων σχολείων καθημερινά βιώνουν τον κίνδυνο των οχημάτων που διευκολύνονται παντοιοτρόπως να κινούνται με ιλιγγιώδεις ταχύτητες.
Πολλοί πεζοί εξαναγκάζονται σε «ασκήσεις» υπερπήδησης των κοφτερών ατσάλινων συστημάτων αναχαίτισης οχημάτων... Πέραν της ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ υφίστανται την καθημερινή βαρβαρότητα της απρόβλεπτης, ακανόνιστα επαναλαμβανόμενης, αποτρόπαιης ηχορύπανσης που είναι πολλαπλάσια αυτής των Εθνικών οδών λόγω των μεγάλων επιταχύνσεων. Η εξ αυτής ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ που υφίστανται τα παιδιά μας χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς επιστήμονες ως ΥΠΟΥΛΗ, γιατί οι βλάβες που επιφέρουν στην υγεία τους, αν και τεράστιες, δεν είναι άμεσα πιστοποιήσιμες. Τώρα πια είμαστε βέβαιοι: Η διαιώνιση της επιβληθείσας κατάστασης είναι συνειδητή επιλογή των υπευθύνων. Χρησιμοποιούν διάφορα ψεύδη, μεθοδεύσεις και προσχήματα προκειμένου να μην κάνουν τα αυτονόητα που επί έναν χρόνο ζητάμε με δεκάδες έγγραφα, με εκατοντάδες υπογραφές και δημοσιεύματα. Εκτός από την πασιφανή, εντελώς αχρείαστη, καταπάτηση των στοιχειωδών Δικαιωμάτων του Παιδιού και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μας στην ΥΓΕΙΑ και ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ταυτόχρονα καταπατούνται με εξ ίσου βάρβαρο τρόπο τα Δικαιώματα στην προστασία του Περιβάλλοντος τη Βιωσιμότητα και την Ισόρροπη Ανάπτυξη μιας ολόκληρης περιοχής. Δεν είναι μόνον η εξ ορισμού αυτόματη μεγάλη υποβάθμιση που επέφεραν με το έργο-καρμανιόλα. Είναι και η περεταίρω υποβάθμιση του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος με την μη διάνοιξη, ούτε ως χωματόδρομων, τεσσάρων από τις πέντε καθέτων οδών....(που θα αλλάξουν το τοπίο).
....Για την υλοποίηση και συντήρηση αυτών των επιλογών οι εμπνευστές τους μετέρχονται διαδικασιών που δεν τιμούν κανέναν. Μεταξύ των πολλών άλλων δεν δίστασαν να «κρύψουν» την άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των Δημοτικών Συμβούλων ΟΛΩΝ των συνδυασμών που μας υπερασπίσθηκαν σε κρίσιμη συνεδρίαση του Μαΐου. Στη συνέχεια αρνούνται την επίδοση των πρακτικών της συνεδρίασης αυτής ακόμη και τώρα που το ζητάει ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ. Και παρά τις επανειλημμένες απόπειρες Δημοτικών Συμβούλων δεν αφήνουν να ξανασυζητηθεί το θέμα.
Επιπροσθέτως, για λόγους που χρήζουν ειδικής διερεύνησης, οι εν λόγω υπεύθυνοι αντί να συμμερισθούν τις ανησυχίες ολόκληρης της πόλης (και που οι ίδιοι παραδέχονται πλήρως στα υποκριτικά τους λόγια), προέβησαν στην εφαρμογή κυκλοφοριακών μέτρων ακόμη πιο καταστρεπτικών και από αυτά που προβλέπουν οι αρχικές παράνομες μελέτες τους: Ενδεικτικά σας αναφέρουμε την αύξηση από 2 σε 3 ανά κατεύθυνση των λωρίδων ταχείας κυκλοφορίας και την κατάργηση πεζοδρόμου μήκους 180m...
Στις, επί ένα έτος, αγωνιώδεις συνεχείς εκκλήσεις χιλιάδων ανθρώπων το μόνο επιχείρημα που προβάλλουν οι υπεύθυνοι είναι: «Θέλουμε να κάνουμε ασφαλές το έργο, να φτιάξουμε κυκλικούς κόμβους κλπ αλλά δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα γιατί η ΕΕ απαγορεύει οποιαδήποτε ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στο έργο και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος απένταξης από την κοινοτική χρηματοδότηση». Την ίδια στιγμή διαιωνίζουν τις πιο πάνω θηριώδεις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ προς το χειρότερο! Ο αποδεδειγμένα ψευδής και παράλογος αυτός ισχυρισμός, που επαναλαμβάνουν σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις τους, αποδεικνύει τις προθέσεις τους αφού δεν διστάζουν ακόμη και να παρουσιάζουν ως αιμοδιψή και ανεύθυνη τυπολάτρη την χρηματοδοτούσα Αρχή ...
 
Να μην επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις η Ε.Ε
....Πριν δυο περίπου μήνες ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ αποκάλυψε με το επισυναπτόμενο έγγραφό του την απερίγραπτη παράνομη κατάσταση και τις αιτίες της, κάλεσε τους εμπλεκομένους να παρέμβουν άμεσα για την προστασία παιδιών και κατοίκων, για την επιβολή της ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ. Φυσικά, δεν ανταποκρίθηκε κανένας εμπλεκόμενος.
Ως τώρα, δεν απευθυνθήκαμε σε φορείς της ΕΕ για να διαφυλάξουμε την πόλη, την περιοχή και τη χώρα μας από τις οικονομικές επιπτώσεις των παρανομιών. Εκτιμώντας αυτό το γεγονός παρακαλείται θερμά η αρμόδια χρηματοδοτούσα Αρχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις. Το μόνο που ζητάμε είναι η παρέμβαση για επιβολή της νομιμότητας στη λειτουργία της οδού, για την προστασία των παιδιών μας από την διαρκή ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ, ιδιόμορφη, ύπουλη κακοποίηση. Χωρίς να επωφελείται όπως όλοι παραδέχονται, φανερά τουλάχιστον, κανένας από αυτήν.
Ζητάμε να ενεργήσετε άμεσα γιατί πλέον μας φοβίζουν οι απώτερες προθέσεις των άμεσα υπευθύνων αλλά και η ατολμία όσων έχουν υποχρέωση να τους σταματήσουν και δεν το κάνουν.
Μετά τιμής
Οι Επιτροπές των Κατοίκων

ΠΗΓΗ: http://www.neoiagones.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: