powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Η ώρα των συλλήψεων για τους μεγαλοοφειλέτες, αλλά… «ουκ αν λάβεις…»

Ενδεικτική της δεινής οικονομικής θέσης στην οποία έχει περιέλθει η επιχειρηματικότητα είναι η λίστα των μεγαλοοφειλετών που έφτασε από τους οικονομικούς εισαγγελείς στο ΣΔΟΕ Ηπείρου δίνοντας έτσι το πράσινο φως για την έναρξη συλλήψεων και της διαδικασίας του αυτοφώρου.
Ήδη τη Δευτέρα, δύο ιδιοκτήτες επιχείρησης στα Γιάννινα, οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο λόγω συσσωρευμένων οφειλών που προέρχονται από την μη απόδοση ΦΠΑ.
Η προθεσμία που είχε δοθεί από το Υπουργείο Οικονομικών για τη ρύθμιση οφειλών παρήλθε και φαίνεται πως είναι δεκάδες οι επιχειρηματίες που δεν κατάφεραν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία αυτή για να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους.
Η λίστα που έχει το ΣΔΟΕ είναι αρκετά μεγάλη, περιλαμβάνοντας πάνω από εκατό ονόματα επιχειρηματιών σε όλη την Ήπειρο. Το εντυπωσιακό είναι πως στις επιχειρήσεις αυτές περιλαμβάνονται και ορισμένες που ήταν εύρωστες και δεν είχαν κατά το παρελθόν εκκρεμότητες με το δημόσιο.
Όπως σημειώνουν έγκυρες οικονομικές πηγές, πέραν από ορισμένους επιχειρηματίες που συστηματικά δεν απέδιδαν τα οφειλόμενα στο δημόσιο, τους τελευταίους μήνες διαπιστώνεται ότι η οικονομική δυσπραγία πλήττει όλο και περισσότερους. Βασικός παράγοντας είναι η πολιτική των τραπεζών οι οποίες όχι μόνο έχουν κλείσει την κάνουλα της χρηματοδότησης αλλά έχουν πάψει να χορηγούν και δάνεια. Έτσι οδηγούν τους επιχειρηματίες στα όρια της χρεοκοπίας.
Υπογραμμίζουν ακόμη ότι η τακτική των συλλήψεων και της αυτόφωρης διαδικασίας το μόνο που δεν αποδίδει είναι έσοδα στο δημόσιο. Άλλωστε αυτό το μαρτυρούν τα επίσημα στοιχεία που προκύπτουν από το μέχρι τώρα σαφάρι.
Πάντως βέβαιο είναι ότι η επιχείρηση στην Ήπειρο θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: