powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Οι κλεμμένες εικόνες από το Κουκούλι, επέστρεψαν στην Ελλάδα

Επίσημη υποδοχή στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Οι κλεμμένες εικόνες από τα μοναστήρια και τις εκκλησιές των Ιωαννίνων και άλλων περιοχών της Ελλάδας επέστρεψαν σήμερα στην Ελλάδα. Η επιχείρηση των κρατικών υπηρεσιών και της ελληνικής αστυνομίας για τη διαλεύκανση αυτών των μεγάλων υποθέσεων αρχαιοκαπηλίας, για μία ακόμα φορά είχαν αποτέλεσμα.
Οι συγκεκριμένες εικόνες είναι από το Κουκούλι και εντοπίστηκαν με άλλες, στο Άμστερνταμ. Η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού περιλαμβάνει τα βασικά στοιχεία για τη διαδρομή που ακολούθησαν οι εικόνες μέχρι να εντοπιστούν από τις ελληνικές αρχές.
Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, βρέθηκε σήμερα στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας, όπου παρουσιάστηκαν 10 μεταβυζαντινές αρχαιότητες, οι οποίες επαναπατρίστηκαν πριν από λίγες μέρες από την Ολλανδία.
Στην παρουσίαση παρέστησαν η Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΤ, κ. Λίνα Μενδώνη, η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Μαρία Βλαζάκη, η Διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών Αναστασία Λαζαρίδου, η Διευθύντρια Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ευγενία Γερούση και ο αρχαιολόγος Νίκος Πανουτσόπουλος.
Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, επεσήμανε τα εξής: «Η ιστορία του επαναπατρισμού των εικόνων είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Είναι μια μεγάλη υπόθεση. Αν δεν είχαμε δουλέψει συλλογικά, αν δεν είχαμε αυτή τη στενή συνεργασία με τις διωκτικές αρχές δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το αποτέλεσμα. Επιμένω να επαναλαμβάνω αυτό σαν άποψη. Ο ρόλος του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνη, είναι κομβικός. Δούλεψε με πάθος, είναι το παράδειγμα ενός από τους ανθρώπου που βλέπει τη δουλειά του πέρα από τα όρια του επιβάλλει ο θεσμός του και βοήθησε στην υπόθεση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Επίσης, αυτό που πρέπει να υπογραμμίσουμε όσον αφορά την εικόνα του Αγίου Προκοπίου, είναι την προσφορά του κ. Μαρτίνου. Ένας ιδιώτης μαθαίνει ότι ένα από τα κειμήλια της συλλογής του, είναι προϊόν κλοπής και το επιστρέφει. Δεν έχει μόνο συμβολική σημασία η διάσταση της πράξης του αλλά μας δίνει την ευκαιρία με αυτό τον τρόπο να διεκδικήσουμε και την εικόνα του Αγίου Πέτρου από την Ουάσινγκτον.
Την πρώτη φορά που έκανα μια τέτοια παρουσίαση μπορεί κάποιος να πει ότι ήταν τύχη. Μπορεί να ήταν τύχη όταν βρήκαμε τους κούρους, ότι ήταν τύχη που πιάσαμε τις χρυσές μάσκες. Αλλά μετά από λίγο αυτό το σενάριο αρχίζει και εκλείπει. Εδώ να σας θυμίσω τα Προϊστορικά της Καλύμνου, τον χάλκινο Αλέξανδρο και τα άλλα μικροαντικείμενα στη Θεσσαλονίκη, τα 1000 και πλέον νομίσματα τα οποία έχουν επιστραφεί μέσα από διάφορες παρεμβάσεις που έχει κάνει το Υπουργείο. Έχω να σας θυμίσω μια σειρά από τέτοια γεγονότα, το οποίο σημαίνει ότι κάποια στιγμή παύει να είναι τύχη. Πρέπει κάποιος να αρχίσει να αναρωτιέται τί είναι αυτό που μπορεί να αποδώσει. Το λέω αυτό γιατί δεν έχουμε την πολυτέλεια να θεωρούμε ότι όλα αυτά γίνονται αυτόματα ή από τύχη. Ας σκύψει κάποιος πάνω στους θεσμούς και τους ανθρώπους που δουλεύουν πάνω σε αυτά τα θέματα, να δει τον αγώνα τους και τις προσπάθειές τους.»

ΠΗΓΗ: http://epirusonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: