powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

ΕΚΑΒ και Τροχαία περιμένουν να ενισχυθούν από το ΕΣΠΑ

 
Σύγχρονα και πολύ αναγκαία ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ, οχήματα και εξοπλισμός για την τροχαία στην Ήπειρο θα αποκτηθούν μέσω του ΕΣΠΑ, αλλά οι δυο διαγωνισμοί είναι χρονοβόροι και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα φτάσουν στην παράδοση του υλικού. Αν και ένταξη της πράξης για τα ασθενοφόρα εντάχθηκε από τον περασμένο Φεβρουάριο η διαδικασία μέσω του κεντρικού ΕΚΑΒ έχει καθυστερήσει, ενώ σε κάπως καλύτερη μοίρα είναι ο άλλος διαγωνισμός για περιπολικά και εξοπλισμό της τροχαίας που εντάχθηκε το καλοκαίρι.
Πάντως και οι δυο διαγωνισμοί αναμένεται να βγουν στον... αέρα τους πρώτους μήνες το 2012.
Προετοιμάζεται ο διαγωνισμός
Τα νέα ασθενοφόρα, 11 τον αριθμό, που μέσω του ΠΕΠ Ηπείρου θα αποκτήσει το ΕΚΑΒ στην Ήπειρο, αναμένονται...
Η Γ.Γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα είχε υπογράψει απόφαση τον περασμένο Φεβρουάριο για την ένταξη στον Άξονα Προτεραιότητας «06-Αειφόρος Ανάπτυξη και ποιότητα ζωής Ηπείρου» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Ηπείρου 2007-2013» της προμήθειας 11 ασθενοφόρων για τις ανάγκες του Ε.Κ.Α.Β. στην Ήπειρο προϋπολογισμού 770.000 ευρώ.
Στα τέλη Ιουνίου δόθηκαν από τη Διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ, στα κεντρικά του ΕΚΑΒ, που είναι ο τελικός δικαιούχος, οδηγίες για τις προδιαγραφές των ασθενοφόρων, ώστε να προχωρήσει ο διαγωνισμός για την προμήθεια τους.
Από τις πληροφορίες που συγκεντρώσαμε το κεντρικό ΕΚΑΒ αποστέλλει αυτό το διάστημα τις προδιαγραφές στην Διαχειριστική Αρχή για να λάβει προέγκριση.
Το πότε θα καταλήξει ο διαγωνισμός, είναι άγνωστο, πάντως αποτελεί την μοναδική ελπίδα για ανανέωση του στόλου του ΕΚΑΒ, αφού νέα ασθενοφόρα αν εξαιρέσει κανείς τη δωρεά των Εφοπλιστών που συνέδραμε με τρία την Ήπειρο, δεν απέκτησε το ΕΚΑΒ. Η τελευταία μεγάλη προμήθεια έγινε το 2004 για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων...
Επίσης, οι...απόπειρες για νέα προμήθεια ασθενοφόρων σε επίπεδο χώρας δεν προχώρησε επί σειρά ετών που εξαγγέλλονταν. Τώρα με την δεδομένη οικονομική κατάσταση δεν φαίνεται να επαναλαμβάνεται και το ΕΣΠΑ αποτελεί διέξοδο.
Όμως τέτοιου είδους διαγωνισμοί απαιτούν πολύ χρόνο, ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και δεν λείπουν οι ενστάσεις μεταξύ προμηθευτών.
Ασθενοφόρα τύπου «Β»
Πρόκειται για οχήματα «VAN» κλειστού τύπου που πληρούν τις απαιτήσεις των Ευρωπαϊκών προτύπων CEN EN 1789:2007 για ασθενοφόρα τύπου «Β». Ουσιαστικά αποτελούν μονάδες με τον εξοπλισμό που διαθέτουν.
Να σημειωθεί πως, το ασθενοφόρο τύπου «Β» έχει την δυνατότητα βασικής υποστήριξης ζωτικών λειτουργιών και μεταφοράς του πάσχοντος και δυνητικά (σε έκτακτες περιστάσεις) μεταφορά και υποστήριξη δύο ασθενών. Επίσης προβλέπονται, ανάλογο ύψος του εσωτερικού χώρου του θαλάμου ασθενούς, ώστε να επιτρέπει την παροχή αποτελεσματικής ιατρικής και διασωστικής παρέμβασης, όταν επιβάλλεται, κατά την μεταφορά του ασθενούς, καθώς και κατάλληλη εσωτερική διαρρύθμιση και σχεδιασμός του θαλάμου ασθενούς, που να επιτρέπει την μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του χώρου, από εργονομικής άποψης.
Τζιπ, άλλα οχήματα, μοτοσικλέτες και ραντάρ για την τροχαία
Σημαντικά αναμένεται να ενισχυθούν σε εξοπλισμό οι αστυνομικές υπηρεσίες της Ηπείρου, καθώς με απόφαση του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη, εντάχθηκε στο Ε.Π. «Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδος - Ηπείρου», η πράξη: «Εξοπλισμός Υπηρεσιών Τροχαίας για την παροχή οδικής ασφάλειας στο οδικό δίκτυο της περιφέρειας Ηπείρου».
Ο συνολικός προϋπολογισμός της πράξης ανέρχεται σε 1.995.000 ευρώ και φορέας υλοποίησης είναι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη/Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας. Η προέγκριση για το διαγωνισμό έχει δοθεί και ελέγχονται οι προδιαγραφές, ώστε να προκηρυχθεί.
Το φυσικό αντικείμενο αφορά στην προμήθεια κινητού εξοπλισμού, που περιλαμβάνει: Δεκαεννέα οχήματα τύπου τζιπ, πέντε οχήματα διερεύνησης τροχαίων ατυχημάτων, είκοσι οκτώ αστυνομικά οχήματα, τέσσερις συσκευές ελέγχου ταχύτητας οχημάτων με φωτογραφικό σύστημα (radar) και δεκαεννέα φορητές συσκευές, δεκαεπτά δίκυκλες μοτοσικλέτες. Επίσης πενήντα δύο πομποδέκτες αυτοκινήτων και σαράντα εννέα φορητοί πομποδέκτες, καθώς και 23 αλκοόμετρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: