powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Να μην γίνει στο Ελευθεροχώρι το εργοστάσιο απορριμμάτων!

Επιμένουν φορείς και πολίτες της Δωδώνης

Σε κλίμα έντασης συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΗΛΙΑ ΜΑΚΟΥ
Mέσα σε κλίμα έντασης, επιβεβαιώθηκε κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δωδώνης, η αντίδραση του συνόλου σχεδόν των κατοίκων της περιοχής κατά της κατασκευής εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου στο Ελευθεροχώρι.
Παρότι ο Δήμαρχος Δωδώνης στην εισήγησή του δεν τοποθετήθηκε κατηγορηματικά υπέρ της δημιουργίας του εργοστασίου στη συγκεκριμένη θέση, λέγοντας ότι θα το κάνει στην τελική φάση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, άφησε σαφέστατα να εννοηθεί ότι είναι θετικός σ' ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Κατηγόρησε παράλληλα τους αντιδρώντες ότι δεν έχουν ολοκληρωμένα επιχειρήματα και προβάλλουν μόνο συνθήματα. Βέβαια, από την διαδικασία αποδείχτηκε το ακριβώς αντίθετο, αφού κατατέθηκαν στα πρακτικά αρνητικές γνωμοδοτήσεις ντόπιων επιστημόνων και μελετητών.
Οι τρεις παρατάξεις της μειοψηφίας καταψήφισαν την εισήγηση του Δημάρχου, καταγγέλλοντάς τον για παρασκηνιακές μεθοδεύσεις. Παρεμβάσεις στη συνεδρίαση έκαναν η Επιτροπή Αγώνα, με τοποθέτηση του επικεφαλής της Δημήτρη Φαρμάκη (πρώην δημάρχου Σελλών) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτογράφων. Αίσθηση πάντως προκάλεσε σε πολλούς το ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του κ. Κ. Κατσανάκη, που προέρχονται από τους παλαιούς δήμους Δωδώνης και Σελλών, δεν εκφράστηκαν επί του ζητήματος.

Προτάσεις και παρατηρήσεις
Ο κ. Κατσανάκης εμφανίστηκε υπέρ της κατάθεσης προτάσεων και παρατηρήσεων. Αυτό, όπως είπε, «καλύπτει δύο ενδεχόμενα. Είτε τον αποκλεισμό της θέσης, είτε τον εντοπισμό αδυναμιών και ελαττωμάτων της Προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, έτσι ώστε η μελέτη να τα εξαλείψει και να καταστήσει τη συγκεκριμένη μονάδα ως ένα έργο προστασίας του περιβάλλοντος και ανάπτυξης, κυρίως μέσα στη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε».
Ακόμη, ο Δήμαρχος, τόνισε πως κανείς από το Δήμο Δωδώνης δε θα πρέπει να ξεχνά και τη δεύτερη προτεινόμενη  θέση για κατασκευή του εργοστασίου στη θέση «Μέγα Τσούκα», που ναι μεν ανήκει στο Δήμο Ιωαννιτών αλλά εφάπτεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Δωδώνης. Αποδεχόμενος ουσιαστικά την κατασκευή του εργοστασίου στο Ελευθεροχώρι και πάντως στα όρια του Δήμου Δωδώνης, ο κ. Κατσανάκης κατέθεσε τις παρατηρήσεις του προς τον μελετητή. Μεταξύ άλλων πρότεινε το εργοστάσιο να  το προσεγγίζουν μόνο κοντέινερς και όχι απορριμματοφόρα. «Αυτά κατά την επιστροφή τους θα μεταφέρουν στους ΧΥΤΥ της Περιφέρειας Ηπείρου τα παραγόμενα  προϊόντα του εργοστασίου ή στους ΧΑΔΑ – ανενεργά λατομεία κ.λπ.», όπως σημείωσε. Η προσωρινή αποθήκευση των ανακυκλώσιμων υλικών να γίνεται σε κλειστό χώρο μέχρι τη διάθεση τους στους τελικούς αποδέκτες. Βασικός λόγος, συνέχισε ο κ. Κατσανάκης, θα θεωρηθεί από το Δήμο μας για τη μη αποδοχή της χωροθέτησης του εργοστασίου στις θέσεις «Λατομείο Εγνατίας» και «Μέγα Τσούκα», αν το κομπόστ ως τελικό προϊόν δεν τοποθετηθεί μόνο σε κλειστό κτίριο. Αυτό, γιατί δεν διατίθεται μέχρι σήμερα στην αγορά και η έκθεσή του ακόμη και σε στέγαστρα υποβαθμίζει την περιοχή.

 Οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης
Κατά του χώρου κατασκευής του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων και όχι του ίδιου του εργοστασίου, τάχθηκαν οι επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης Γιάννης Μπάρκας, Χρήστος Ντακαλέτσης και Γιάννης Μπούκας.
Στην υπογράμμιση του κ. Κατσανάκη ότι τους υπέδειξε σε προηγούμενη συνεδρίαση να ζητήσουν ως θέση εγκατάστασης του εργοστασίου τη ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων και αυτοί το αρνήθηκαν, εξήγησαν ότι δεν μπορούν να υποδείξουν πού θα χωροθετηθεί το εργοστάσιο, απλά θεωρούν ότι το σημείο «Λατομείο Εγνατίας», που προκρίθηκε, είναι ακατάλληλο.
Η πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Ελευθεροχωρίου Ρούλα Γκότση, ενώ υποστήριξε ότι μπορεί να έχει και θετικά αποτελέσματα η κατασκευή του εργοστασίου, κατέληξε στην απόρριψή του για διάφορους λόγους.

Ο πρώην δήμαρχος Δωδώνης Γιάννης Μπούκας ισχυρίστηκε ότι και αν γίνει το εργοστάσιο δεν θα υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη για την περιοχή, αφού, για παράδειγμα, στα διόδια της Τύριας κανείς εργαζόμενος δεν προσλήφθηκε από τα γύρω χωριά.
Η Επιτροπή Αγώνα
Ο επικεφαλής της Επιτροπής Αγώνα, πρώην δήμαρχος Σελλών Δημήτρης Φαρμάκης, κάλεσε το δήμαρχο να συναισθανθεί την ευθύνη του και να μην αγνοήσει τις φωνές των κατοίκων. Μάλιστα υπαινίχθηκε ότι πίσω από το έργο κρύβονται επιχειρηματικά συμφέροντα.
 Πρώην Δήμαρχοι…
Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου είχαν κληθεί και διατύπωσαν την άποψή τους τέσσερις πρώην δήμαρχοι.
Ένας από αυτούς, ο πρώην δήμαρχος Αγίου Δημητρίου κ. Μπουκουβάλας, έκρινε ότι το εργοστάσιο είναι απαραίτητο.
Ο πρώην δήμαρχος Λάκκας Σουλίου Δημήτρης Παππάς επεσήμανε ότι τα προβλήματα διαχείρισης και επεξεργασίας απορριμμάτων θα έπρεπε να μην μας απασχολούν εδώ και χρόνια. Άλλοι δύο πρώην δήμαρχοι, των Σελλών, ο Δημήτρης Φαρμάκης και ο Αλέκος Δήμου, ξεκαθάρισαν ότι το εργοστάσιο σκουπιδιών θα είναι έγκλημα σε βάρος της περιοχής και των κατοίκων της.
Οι επιστήμονες
Την επιστημονική τους γνώμη κατέθεσαν και δύο ντόπιοι ειδικοί, οι Γιάννης Βακάλης και Δημήτρης Ζήνας.
Ο κ. Βακάλης τόνισε ότι «διαπιστώνεται εύκολα πως η συγκεκριμένη δραστηριότητα εγκαθίσταται σε μία περιοχή για την οποία έχει θεσπιστεί αυστηρή περιβαλλοντική προστασία και σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με τον χαρακτήρα και τις προβλεπόμενες θεσμοθετημένες χρήσεις του χωροταξικού σχεδιασμού όμορων περιοχών που βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση».
Ο κ. Ζήνας είπε: «Μία απλή περιήγηση στα χωριά της περιοχής, αφού κάποιος έχει εντοπίσει και κατανοήσει το σημείο της χωροθέτησης του εργοστασίου, είναι αρκετή για να αντιληφθεί ότι από το Ελευθεροχώρι (απόσταση 700μ!), την Αγία Αναστασία, τους Μπαουσιούς, το Λύγκο, την Κωστάνιανη και άλλα μέρη της περιοχής, η θέση είναι ορατή, μιας και βρίσκεται σε λόφο της κοιλάδας της αρχαίας Δωδώνης».
Η Ομοσπονδία Φωτογράφων
Σε ψήφισμά της, που υπογράφουν ο πρόεδρός της Κώστας Αλεξίου και ο γενικός γραμματέας Ανδρέας Ανδρεόπουλος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτογράφων απορρίπτει, για πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς κυρίως λόγους, την κατασκευή του εργοστασίου στη συγκεκριμένη θέση. Η Ομοσπονδία, ακόμη κάνει λόγο για «ορέξεις ιδιωτικών συμφερόντων, που φέρονται σαν επενδυτές με μοναδικό κριτήριο το κέρδος».
 
ΠΗΓΗ: http://www.proinoslogos.gr/component/content/article/13/8986

Δεν υπάρχουν σχόλια: