powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Στο στάδιο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων θα καθοριστεί η στάση του Δήμου Δωδώνης για το Εργοστάσιο

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δωδώνης τη Δευτέρα, καθώς θα συζητηθεί για μία ακόμη φορά το θέμα της χωροθέτησης της Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων.
Με δεδομένη την εναντίωση μερίδας της αντιπολίτευσης και κυρίως της παράταξης του Γιάννη Μπούκα, που συμμετέχει μαζί με τον πρώην Δήμαρχο Σελλών στην Επιτροπή Αγώνα κατά του ΧΥΤΑ στο Ελευθεροχώρι, το ενδιαφέρον εντοπίζεται στο πως θα απαντήσει η δημοτική αρχή του κ. Κατσανάκη.
Ο δήμαρχος Δωδώνης, σε μια όχι και τόσο συνηθισμένη για το χώρο της αυτοδιοίκησης ενέργεια, έδωσε από χθες στη δημοσιότητα το κείμενο της εισήγησής του για το θέμα, από το οποίο προκύπτει ότι μένει σταθερός στη στάση ευθύνης που κράτησε από την πρώτη στιγμή και δε δείχνει διάθεση να υποχωρήσει στις όποιες πιέσεις δέχεται και δεν έχουν ουσιαστική βάση.
Σύμφωνα με την εισήγηση, ο κ. Κατσανάκης διαπιστώνει μεγάλη πρόοδο στην επικαιροποιημένη έκδοση της Προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, καθώς έγιναν δεκτές παρατηρήσεις και προτάσεις όπως:
1)Η αντιπαραβολή του χάρτη ευρύτερων ζωνών χωροθέτησης και του χάρτη χρήσεων γης, με συνέπεια την αποφυγή χωροθέτησης θέσεων (όπως από γειτνίαση  με αρχαιολογικούς χώρους, δασικές περιοχές ή αναδασωτέες εκτάσεις που αποκλείστηκαν).
2)Η λειτουργία του Χ.Υ.Τ.Α. Ελληνικού που συντελέστηκε.
3)Η χωροθέτηση μόνο εργοστασίου και όχι και Χ.Υ.Τ.Υ.
«Σε αυτό λοιπόν το περιβάλλον, όπως εξελίσσεται μέχρι σήμερα, μπορεί κάποιος που είναι υποστηρικτής ή υπέρμαχος της απόλυτης άρνησης χωροθέτησης του εργοστασίου στο Ελευθεροχώρι, χωρίς σοβαρές και τεκμηριωμένες αποδείξεις, να μας αναφέρει ένα σύμμαχό του από τους άλλους 17 δήμους της Περιφέρειας Ηπείρου, τον κ. Περιφερειάρχη και την αρμόδια κ. Αντιπεριφερειάρχη;
Είμαι βέβαιος για την απάντηση. Κανένας», σημειώνει μεταξύ άλλων στην εισήγησή του ο κ. Κατσανάκης, ωστόσο δηλώνει ότι δε συντάσσεται με το «ναι» άκριτα, επιλέγοντας τη μέθοδο της υποβολής προτάσεων, παρατηρήσεων και επισημάνσεων και απορρίπτοντας επί του παρόντος την ευθεία τοποθέτηση υπέρ ή κατά της Χωροθέτησης του εργοστασίου στο Ελευθεροχώρι, ενέργεια που θα εκφρασθεί στο στάδιο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Στη συνέχεια ο κ. Κατσανάκης παρουσιάζει μία σειρά από παρατηρήσεις και επισημάνσεις στο μελετητή κυρίως τεχνικής φύσεως, ενώ υπάρχει και μία σειρά προτάσεων προς την Περιφέρεια Ηπείρου.
Τέλος, καταγγέλλει την αντιπολίτευση για «πολιτικό παιχνίδι», σημειώνοντας ότι η στάση της είναι διαφοροποιημένη από την αρχική απόφαση για παραμονή στο διάλογο με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «έγιναν προσπάθειες να καρπωθούν ορισμένοι τα εύσημα της άκριτης αντίδρασης και του φτηνού περιβαλλοντικού λαϊκισμού».
Αίσθηση προκαλεί και η αναφορά του για εξωγενείς λόγους στην πρόταση των συμβούλων της αντιπολίτευσης για απαλοιφή της χωροθέτησης του εργοστασίου στη ΒΙΠΕ.

Του ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΖΕΛΕΤΑ από την Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια: