powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Εισήγηση της Μερόπης Τζούφη επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας


Ψηφίστηκε εχθές στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Μεταρρύθμιση της Διοικητικής Οργάνωσης των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης Σπάνιων και Πολύπλοκων Νοσημάτων και άλλες διατάξεις». Η Μερόπη Τζούφη, βουλευτής Ιωαννίνων και εισηγήτρια εκ μέρους της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε πως το νομοσχέδιο δεν αποτελεί αυτόνομη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, αλλά συνέχεια του σχεδιασμού για μια κοινωνικά αναγκαία και ρεαλιστική στήριξη του χώρου της υγείας, με σκοπό την καθολική πρόσβαση του πληθυσμού σε ποιοτικές υπηρεσίες.
Τόνισε πως οι διατάξεις για τη μεταρρύθμιση της Ψυχικής Υγείας αποτελούν σημαντική προσπάθεια επανεκκίνησης με νέους και καλύτερους όρους, δίνοντας έμφαση στην προσβασιμότητα και στην προάσπιση των δικαιωμάτων των ληπτών υπηρεσιών υγείας και των ψυχικά ασθενών. Υπογράμμισε επίσης πως το νομοσχέδιο αποτελεί προϊόν εξαντλητικής διαβούλευσης συνιστώντας βαθιά δημοκρατική τομή στο σχήμα της διοίκησης, επιλύοντας παράλληλα το ζήτημα της τομεοποίησης.
Όσον αφορά τα Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης για τα σπάνια και πολύπλοκα νοσήματα, η βουλευτής ανέφερε πως οι ρυθμίσεις αποσκοπούν στην πλήρη αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της χώρας για τα πρώην Κέντρα Αναφοράς με σκοπό την αποτελεσματικότητα στην πρόληψη, τη διάγνωση και την παρακολούθηση.
Επιπλέον έκανε λόγο για την απαραίτητη δημιουργία δικτύων μεταξύ παρόχων υγειονομικής περίθαλψης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναβαθμίζοντας τη διάσταση της πρόσβασης και της θεραπευτικής αγωγής για τους ασθενείς με παθήσεις που απαιτούν ειδική συγκέντρωση πόρων και επιστημονικής γνώσης.



Στη συνέχεια η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για τις υπόλοιπες διατάξεις που περιλαμβάνονται στην νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας, που έχουν ως στόχο την αντιμετώπιση εκκρεμοτήτων που έχουν προκύψει από την ελλιπή και στρεβλή νομοθέτηση των προηγούμενων χρόνων, όπως επίσης και στην αποτελεσματική επίλυση προβλημάτων που ταλαιπωρούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τέλος, ανέφερε πως βασικός στόχος το νομοσχεδίου είναι η αναζωπύρωση του οράματος της Κοινοτικής Ψυχιατρικής, η περαιτέρω ανάπτυξη και εμπέδωση του Κοινοτικού μοντέλου παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας και η καθολική εγκατάλειψη της ιδέας του Ασύλου και του Ιδρύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: