powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Η Ένωση Ηπειρωτών Χαλανδρίου, παρουσιάζει το βιβλίο του Σπύρου Νεραϊδιώτη «Εν χορώ και οργάνοις (επί των ορέων ωραιότης)», το Σάββατο 8 Απριλίου 2017, ώρα 19:00, σε αίθουσα του Δήμου Χαλανδρίου, Παπάγου 7, Χαλάνδρι


«Εν χορώ και οργάνοις (επί των ορέων ωραιότης)»

To βιβλίο του Σπύρου Νεραϊδιώτη «Εν χορώ και οργάνοις (επί των ορέων ωραιότης)», είναι ένα εκτεταμένο ποίημα που αφηγείται κατορθώματα και γεγονότα συμπατριωτών του. Κατορθώματα σαν κι αυτά που μας διηγούνταν οι γονείς μας , και που σιγά-σιγά κοντεύουν πια να γίνουν κάτι σαν παραμύθι για τα δικά μας τα παιδιά.
Ο Σπύρος στρέφεται ενδοσκοπικά στις αναμνήσεις της παιδικής και εφηβικής ηλικίας και στον γενέθλιο τόπο,  την Νεράϊδα Τζουμέρκων.
Η ποιητική του Νεραϊδιώτικου τοπίου, σε μια περιοχή που το τοπίο κοιτάζει τον ήλιο μέσα σε μια απέραντη σιωπή, περιβάλλει με την άλω της τον γενέθλιο τόπο και τα γεγονότα, που θα αποτελέσουν αργότερα πολύτιμες αναμνήσεις για τον Σπύρο.

Με κυρίαρχο αφηγηματικό πλοηγό τη ροή συνείδησης, ο αφηγητής περιγράφει με θερμή νοσταλγία σκέψεις, συναισθήματα, γεγονότα, εντυπώσεις, αντικείμενα, τόπους, οικεία πρόσωπα, που αγάπησε και τον σημάδεψαν δια βίου. 
Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας διέσωσε τον πλούτο της παράδοσης, των μύθων, τη μαγεία, το δημοτικό τραγούδι, τον δημοτικό χορό, την ποίηση, δηλαδή τη σοφία των ορεσίβιων Νεραϊδιωτών. 

Σκάβει σε χώματα που γνωρίζει, ψηλαφεί ρίζες που έχει δει και συνειδητοποιεί  ότι υπάρχουν καρποί, που θα γεννήσουν κάτι νέο. Ίσως.

Η ανάγνωση του βιβλίου «Εν χορώ και Οργάνοις-επί των Ορέων ωραιότης» συνιστά, αναμφίβολα μια καταφυγή προς ένα κόσμο θαλπωρής και Ουτοπίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: