powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Συνάντηση του Βασίλη Τσίρκα, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπο Κασίμη


Σε εποικοδομητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (22/3) η συνάντηση του βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Τσίρκα, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπο Κασίμη.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα στον Νομό Άρτας, ενώ αναπτύχτηκε διεξοδικά η διαδικασία προόδου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, το οποίο εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2015.
Να σημειωθεί ότι όλες οι απαιτούμενες προπαρασκευαστικές διοικητικές ενέργειες για το ΠΑΑ δρομολογήθηκαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα η προγραμματική περίοδος να ξεκινήσει πιο γρήγορα σε σχέση με προηγούμενες προγραμματικές περιόδους.
Στην κατεύθυνση αυτή εκδόθηκε στις αρχές του 2017 η προκήρυξη:
•        Του μέτρου της Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας σε συνολική δημόσια δαπάνη 443 εκατ. ευρώ, ώστε να ενθαρρυνθεί η στροφή σε βιολογικά ποιοτικά προϊόντα προς όφελος τόσο των παραγωγών όσο και του περιβάλλοντος.
•        Του μέτρου της Κατάρτισης των Νέων Γεωργών προς τον ΕΛΓΟ με 10,2 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη, ώστε να διασφαλιστεί η επαγγελματική ικανότητα και επάρκεια των νέων απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα. 
•  Του μέτρου για τους Γενικούς Πόρους στην κτηνοτροφία με 17 εκατ. ευρώ για την ένταξη φορέων αναπαραγωγής καθαρών φυλών, καθώς και ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών, το οποίο καλύπτει δαπάνες τεχνικής υποστήριξης των κτηνοτρόφων σε όλες τις αγροτικές περιοχές της χώρας, για τη διατήρηση και αξιοποίηση των εγχώριων φυλών αγροτικών ζώων.   
Άμεσα προγραμματίζεται η έκδοση προκηρύξεων σε σημαντικής χρηματοδοτικής βαρύτητας μέτρα του νέου Προγράμματος, όπως η μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων, ώστε να ενισχυθεί η προστιθέμενη αξία των γεωργικών προϊόντων καθώς και ο εξαγωγικός τους προσανατολισμός. Οι συνολικά διατιθέμενοι κοινοτικοί πόροι για προκηρύξεις στις δράσεις του μέτρου ανέρχονται σε 170 εκατ. ευρώ.
Επίσης προγραμματίζονται οι εξής προκηρύξεις:
•   Μέχρι τον Μάιο για ομάδες παραγωγών (η σχετική υπουργική απόφαση θα βγει σε διαβούλευση), μέτρο που ενισχύει τις λειτουργικές δαπάνες συλλογικών σχημάτων που συστήνονται για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα.
•  Μέχρι τον Ιούνιο για τα Σχέδια Βελτίωσης (με προδημοσίευση τον Απρίλιο) μετά την ένταξη των νέων γεωργών, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στο δυναμικό των νέων ανθρώπων που θα εγκατασταθούν στη γεωργία να επενδύσουν στον γεωργικό τομέα.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στο σχέδιο αγροτικής ανασυγκρότησης της χώρας και της αναζωογόνησης της περιφέρειας θα παίξουν η αύξηση της απασχόλησης και η ηλικιακή ανανέωση στο αγροτικό επάγγελμα, με απώτερο στόχο να εισέλθουν στην αγορά καταρτισμένοι νέοι αγρότες.
Ζωτικής σημασίας είναι η αναδιάρθρωση της παραγωγής με στόχο την αύξηση του μεγέθους και της ανταγωνιστικότητας της παραγωγής μέσα από τη συγκρότηση συλλογικών και συνεργατικών σχημάτων, όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Ειδικότερα με τον νέο νόμο για τους Συνεταιρισμούς και τη διατήρηση του φορολογικού συντελεστή των ΑΣ στο 13% σε συνδυασμό με τις στοχευμένες χρηματοδοτήσεις του ΠΑΑ δημιουργούνται οι προϋποθέσεις εξυγίανσης και αναδιοργάνωσης του συνεταιριστικού κινήματος και των ομάδων παραγωγών.
Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την επίτευξη του στόχου της θεσμοθέτησης της Εθνικής Σύνταξης για τους αγρότες, οι οποίοι πλέον αντιμετωπίζονται ισότιμα με τους άλλους πολίτες, το αφορολόγητο, την έγκαιρη καταβολή των ενισχύσεων, αλλά και τη σημαντική φορολογική ελάφρυνση για το 95% των μικρομεσαίων αγροτών, ενισχύουν τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον του αγροτικού κόσμου, παρά τις δυσκολίες τις οποίες κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει.
Ο πρωτογενής τομέας μπορεί και πρέπει να γίνει κινητήρια δύναμη για την ανασυγκρότηση της χώρας και της οικονομίας με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, υπό το φως των σύγχρονων εξελίξεων και με τη ματιά στραμμένη στο μέλλον, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, με κύριο το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τέλος, ο κ. Τσίρκας ζήτησε από τον Υπουργό και τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα να επισκεφτούν το προσεχές διάστημα την Άρτα, ώστε να συναντηθούν με παραγωγικές ομάδες και να συμμετέχουν σε ανοιχτή εκδήλωση για τα προωθούμενα μέτρα του ΠΑΑ και για την ΚΑΠ.           

Δεν υπάρχουν σχόλια: