powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Ιωάννινα: Ενημερωτική διάλεξη για την πρόληψη εξαπάτησης ευπαθών κοινωνικών ομάδων


Αναλύθηκε διεξοδικά ο τρόπος δράσης και τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι και δόθηκαν χρήσιμες συμβουλές

Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις τηλεφωνικές απάτες, όπου οι δράστες υποδύονται συγγενικά πρόσωπα των ηλικιωμένων ή ισχυρίζονται ότι καλούν εκ μέρους τους και ζητούν την καταβολή χρημάτων
Ενημερωτική διάλεξη πραγματοποιήθηκε σήμερα (08-11-2016) το πρωί, στο 2ο Κ.Α.Π.Η. Ιωαννίνων, με θέμα την αποφυγή θυματοποίησης ευπαθών ομάδων πολιτών από απάτες.
Με αναλυτικό τρόπο παρουσιάστηκε η μεθοδολογία δράσης των επιτήδειων, που αφορά τόσο σε τηλεφωνικές απάτες, όσο και σε επισκέψεις σε σπίτια, ζητώντας χρήματα για δήθεν οφειλές συγγενικών τους προσώπων ή ακόμα και για υποτιθέμενη άμεση ανάγκη που προέκυψε από δήθεν τροχαίο ατύχημα.
Στο πλαίσιο αυτό δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις τηλεφωνικές απάτες με τη μέθοδο πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος καθώς η συγκεκριμένη μεθοδολογία απάτης έχει εντοπιστεί σε διάφορες περιοχές της χώρας και γι αυτό τον λόγο οι πολίτες θα πρέπει να είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί και να μην ενδίδουν σε προτροπές για συνάντηση ή για κατάθεση χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ατόμων που δεν γνωρίζουν.
Η συγκεκριμένη μεθοδολογία αποτυπώνεται ως ακολούθως:
Οι δράστες πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις σε ηλικιωμένους, προσποιούμενοι άλλοτε νοσοκομειακούς γιατρούς, άλλοτε δικηγόρους ή αστυνομικούς, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο (συνήθως το παιδί τους) έχει προκαλέσει με υπαιτιότητά του τροχαίο ατύχημα, με συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό συνήθως ανήλικου παιδιού.
Επιπλέον, ισχυρίζονται ότι για να αποφευχθεί η φυλάκιση του συγγενικού τους προσώπου και να απεμπλακεί από τις επικείμενες ποινικές συνέπειες, απαιτείται η καταβολή σημαντικών χρηματικών ποσών, το ύψος των οποίων διαφοροποιείται σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με τη δεκτικότητα και την ευπιστία των υποψήφιων θυμάτων.
Για να γίνουν πιο πειστικοί, άλλοι συνεργάτες τους παρεμβάλλονται στην τηλεφωνική επικοινωνία και προσποιούνται το συγγενικό τους πρόσωπο, εκλιπαρώντας για βοήθεια και ασκώντας αφόρητη ψυχολογική πίεση στα θύματα.
Στη συνέχεια και εφόσον τα θύματα έχουν πεισθεί, είτε εμφανίζονται στο σπίτι τους για την παραλαβή των χρημάτων, είτε δίνουν ραντεβού σε προκαθορισμένο από τους δράστες τόπο και χρόνο, κοντά στο σπίτι.
Επισημαίνεται ότι στα τροχαία ατυχήματα ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές Αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους Εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίσταται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών.
Τέλος, παρακαλούνται οι πολίτες να ενημερώνουν άμεσα τις αστυνομικές Αρχές σε κάθε περίπτωση που αντιλαμβάνονται τέτοιες συμπεριφορές, ακόμα και στην περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.
Μπορούν να απευθύνονται στο τοπικό Τμήμα Ασφαλείας, ενώ για άμεση αστυνομική επέμβαση να επικοινωνούν με την Άμεση Δράση, καλώντας τον τριψήφιο αριθμό 100.

Επισημαίνεται ότι στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (http://www.hellenicpolice.gr ), στην ενότητα «Οδηγός του πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές» καθώς και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης του Σώματος σε Facebook και Twitter παρατίθενται γενικές και ειδικότερες συμβουλές για την πρόληψη των κλοπών-διαρρήξεων και των απατών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: