powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Περιφέρεια Ηπείρου: Πρόσκληση "Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020" για υποδομές αντιμετώπισης φτώχειας και Κέντρα Φροντίδας ΑμεΑ


Δύο νέες προσκλήσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ήπειρος 2014-2020", υπέγραψε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Η πρώτη έχει τίτλο "Κέντρα Διημέρευσης- Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία", του Άξονα Προτεραιότητας 5 "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Κοινωνική Ένταξη και Καταπολέμηση Διακρίσεων", που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Δυνητικοί δικαιούχοι φορείς για την υποβολή έργων (πράξεων) είναι οι εξής:
· Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που λειτουργούν:
α)  Κέντρα Διημέρευσης - Ημερήσιας Φροντίδας για Άτομα με Αναπηρίες (ΚΔΗΦ) που έχουν νομίμως αδειοδοτηθεί και πληρούν τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές, που ορίζονται στο Π.Δ. 395/1993 καθώς και στο κεφάλαιο Γ της υπ’ αριθμ. Π4α/οικ.4633/29.9.1993 απόφασης της Υφυπουργού Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
β)  Λοιπά Κέντρα που έχουν νομίμως αδειοδοτηθεί για την παροχή υπηρεσιών συναφών προς τα Κέντρα Διημέρευσης - Ημερήσιας Φροντίδας.
Πιο συγκεκριμένα, δικαίωμα υποβολής πρότασης έχουν οι φορείς, εφόσον πληρούν σωρευτικά τις παρακάτω προϋποθέσεις:
- Είναι ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (Φιλανθρωπικά Σωματεία, Σύλλογοι Γονέων ,Κηδεμόνων ΑμεΑ, Αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες, Κοινωφελή Ιδρύματα, Κοινωφελείς επιχειρήσεις του Ν. 3463/2006, κ.λ.π.).
-  Λειτουργούν μία η περισσότερες από τις προαναφερόμενες δομές και διαθέτουν για τη λειτουργία της κάθε δομής την απαιτούμενη σχετική άδεια ίδρυσης και λειτουργίας.


- Οι δομές παρέχουν τις απαιτούμενες από την κείμενη νομοθεσία υπηρεσίες στους ωφελούμενους για 8 ώρες κατ’ ελάχιστο ημερησίως.
Επίσης, όσον αφορά τα Λοιπά Κέντρα, σημειώνεται ότι η συνάφεια των Λοιπών Κέντρων με τα Κέντρα Διημέρευσης - Ημερήσιας Φροντίδας, στο πλαίσιο της παρούσας, προσδιορίζεται:
α)  ως προς τις παρεχόμενες υπηρεσίες, από την παροχή συνολικά υπηρεσιών ημερήσιας φροντίδας και παραμονής, μεταφοράς των άμεσα ωφελουμένων προς και από το Κέντρο, εργοθεραπείας – απασχόλησης, ατομικής-ομαδικής άσκησης και αναψυχής κ.λπ., και
β)  ως προς το προσωπικό και τους χώρους, από την απασχόληση ανάλογου προσωπικού και τη διάθεση ανάλογων χώρων με τα Κέντρα Διημέρευσης - Ημερήσιας Φροντίδας, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. Π4α/οικ.4633/29-9-1993, κεφάλαιο Γ (ΦΕΚ 789Β) απόφαση του Υφυπουργού Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων «Προδιαγραφές λειτουργίας Κέντρων Αποθεραπείας-Αποκατάστασης για την παροχή ιατρικών και λοιπών φροντίδων καθώς και για τη διημέρευση των ατόμων» που περιγράφονται στο άρθρο 10 παρ. 2 του Ν. 2072/1992.
Η δεύτερη πρόσκληση έχει τίτλο: «Ανάπτυξη / βελτίωση υποδομών στέγασης και σίτισης και λοιπών υποδομών αντιμετώπισης της φτώχειας», η οποία εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας 4 (Ενίσχυση Υποδομών Εκπαίδευσης, Υγείας και Πρόνοιας", που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Δικαιούχοι είναι οι ΟΤΑ Α΄ βαθμού   που υλοποιούν στο πλαίσιο του Άξονα 5 του Επιχειρησιακού Προγράμματος τις κάτωθι δράσεις:
α) Κοινωνικοί Ξενώνες, ως βασική δομή πρόσβασης ευπαθών ομάδων σε υπηρεσίες προσωρινής φιλοξενίας (Ξενώνες Αστέγων κ.α.),
β) Κέντρα Σίτισης, ως βασική δομή πρόσβασης ευπαθών ομάδων σε υπηρεσίες σίτισης,
γ) Κοινωνικά Παντοπωλεία, ως βασική δομή πρόσβασης ευπαθών ομάδων σε είδη πρώτης ανάγκης,
δ) Κοινωνικά Φαρμακεία, ως βασική δομή πρόσβασης ευπαθών ομάδων σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Έχουν δικαίωμα υποβολής πρότασης μόνο οι Δήμοι που έχουν υποβάλει αίτημα για χρηματοδότηση δομών στο πλαίσιο των προσκλήσεων 25/2016, 27/2016 και 28/2016 του ΕΠ, ακόμη και αν η πρόταση υποβλήθηκε μέσω άλλου Φορέα (πχ ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, Κοινωφελείς Επιχειρήσεις, ΑΜΚΕ).
Προθεσμία Υποβολής προτάσεων
Οι προτάσεις-και για τις δύο προσκλήσεις- υποβάλλονται αποκλειστικά μέσω ΟΠΣ – ΕΣΠΑ και μόνο η αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται υπογεγραμμένη στην
·  «ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε.Π. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ» στη διεύθυνση Πλατεία Πύρρου 1 - Διοικητήριο, Ιωάννινα 45221 από την 05/12/2016 (ημερομηνία έναρξης υποβολής προτάσεων) έως την 13/01/2017 και ώρα 14.00 (ημερομηνία λήξης υποβολής προτάσεων).

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: