powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Ιωάννινα: Πραγματοποιήθηκε το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριό της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου


Στα Ιωάννινα πραγματοποιήθηκε το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριό της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου.
Κεντρικό θέμα, του Συνεδρίου το «Νέο μοντέλο οργάνωσης και διοίκησης του κράτους-μεταρρύθμιση στην τοπική Αυτοδιοίκηση».
Καλωσόρισμα απηύθυνε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών και Μέλος του Διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔ Ηπείρου, κ. Θωμάς Μπέγκας.
Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη νέας οργάνωσης των Δήμων καθώς και της διασφάλισης της οικονομικής αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Χαιρετισμός και παρέμβαση έγινε από τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, κ. Γιώργο Πατούλη, μέσω SKYPE, ο οποίος, τονίζοντας την ανάγκη διαμόρφωσης κοινής στρατηγικής για την Αυτοδιοίκηση, κάλεσε όλους τους αιρετούς να συμμετάσχουν στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ που θα πραγματοποιηθεί 1-3 Δεκεμβρίου 2016, στην Θεσσαλονίκη. Παρευρέθηκε και χαιρέτισε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος εξαίροντας την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας Α’ και Β’ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αναφερόμενος στην Ήπειρο, παρουσίασε το έργο και την χρηματοδότηση μονάδος ΑΣΑ, ως αποτέλεσμα της καλής συνεργασίας Περιφέρειας και Δήμων.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου και Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, κ. Ιωάννης Λώλος, ως κύριος εισηγητής, παρουσίασε τις θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου σχετικά με την Μεταρρύθμιση. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη αναβάθμισης του ρόλου των Δήμων, στον αναπτυξιακό ρόλο των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην χάραξη Στρατηγικής για την οικονομική αυτοτέλεια, σε θέματα εκσυγχρονισμού υπηρεσιών και προσωπικού καθώς και στον καθοριστικό ρόλο των ορεινών Δήμων.
Τόνισε την καλή συνεργασία των Δήμων και της Περιφέρειας Ηπείρου καθώς και την ανάγκη να γίνει πιο ενεργή στο νέο πλαίσιο. Παρουσιάζοντας τις προτάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, για την Μεταρρύθμιση, αναφέρθηκε στον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, λέγοντας ότι ήταν κατάκτηση όλης της Αυτοδιοίκησης, υλοποιήθηκε με επάρκεια αλλά δεν στηρίχθηκε όσο έπρεπε από το Κεντρικό Κράτος.
Επομένως, η όποια νέα Μεταρρύθμιση, πρέπει να εμπεριέχει στην πράξη, αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και οικονομικών πόρων από την Κεντρική Κυβέρνηση. Η μείωση των πόρων μας την τελευταία εξαετία κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 60 %, έχει οδηγήσει τους Δήμους σε απελπιστική, οικονομική κατάσταση.
Σε αυτές τις συνθήκες καλούνται οι Δήμοι να σταθούν όρθιοι και να συνεχίζουν να παρέχουν ουσιαστικές υπηρεσίες στους πολίτες.
Η επιπλέον περικοπή 10% των πόρων της Αυτοδιοίκησης για το 2017, που ανακοινώθηκε με την κατάθεση του προϋπολογισμού, πρέπει να αναπληρωθεί. Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες περικοπές.
Τα συμπεράσματα θα κατατεθούν στο Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και είναι σημαντική η παρουσία σε αυτό όλων των αιρετών της Αυτοδιοίκησης της Ηπείρου.
Στόχος μας, να συμβάλουμε στη διαμόρφωση στρατηγικής για τις μεταρρυθμίσεις της ελληνικής Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Η επιστημονική παρουσίαση των προτάσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έγινε από τον Καθηγητή και Επιστημονικό Σύμβουλο του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΕ, κ. Ιωάννη Ψυχάρη.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν, εισηγήσεις για την Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων στην Ήπειρο, από τον κ. Ευστάθιο Γιαννούλη, Πρόεδρο Περιφερειακού ΦΟ.Δ.ΣΑ, Δήμαρχο Νικολάου Σκουφά, Μέλος Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. και για τους Ορεινούς Δήμους, από τον κ. Ανδρέα Παπασπύρου, Δήμαρχο Κόνιτσας, Μέλος Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Παρευρέθηκε και χαιρέτισε ο Βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Βασίλης Γιόγιακας.
Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης οι κ. Δημήτρης Σιώρος, ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μιχάλης Κασσής, ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Πέτρος Μπούγιας, ως εκπρόσωπος ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ και η κα Ελπινίκη Μπάρκα, ως εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. Εκ μέρους της ΠΟΠ-ΟΤΑ, παρευρέθηκε και χαιρέτισε ο Πρόεδρος κ. Μάρκος Δαρδαμάνης.

Το σώμα ενέκρινε το κείμενο θέσεων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου, όπως παρουσιάστηκε και διαμορφώθηκε από τοποθετήσεις -παρεμβάσεις Συνέδρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: