powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2016

Εκδήλωση για «Τα μαρτυρικά χωριά της Ηπείρου», της Αδελφότητας Ηπειρωτών Αργυρούπολης, την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016


Ανακοίνωση της Αδελφότητας Ηπειρωτών Αργυρούπολης

Μέσα στο κατάμεστο θέατρο ''Μίκης Θεοδωράκης'' πραγματοποιήθηκε από την Αδελφότητα Ηπειρωτών Αργυρούπολης η συγκλονιστική εκδήλωση
«Τα Μαρτυρικά χωριά της Ηπείρου», εκδήλωση τιμής προς τους αδικοχαμένους πατριώτες μας.
Στον απλό χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Γιώργος Κωτσαντής αναφέρθηκε περιληπτικά στο θέμα και αφού ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν και συμμετείχαν στην εκδήλωση, κάλεσε στο βήμα το Δήμαρχο της πόλης για ένα χαιρετισμό.
Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος της πόλης Γιάννης Κωσταντάτος, αναφέρθηκε στους αγώνες των Ηπειρωτών, έδωσε συγχαρητήρια στο σύλλογό μας για τη πολύ σπουδαία εκδήλωση που πραγματοποιεί απόψε, δεσμεύτηκε αυτή η εκδήλωση να παρουσιαστεί και στα σχολεία της πόλης με τη βοήθεια της Αδελφότητας και τη συνδρομή της Π.Σ.Ε , όταν αποχώρησε ήταν εμφανής η συγκίνησή του.
Ο αντιπρόεδρος της Π.Σ.Ε Κώστας Κωνής με τη δική του, μοναδική και γλαφυρή εκφορά του λόγου του, αναφέρθηκε στις θηριωδίες που προξένησαν οι Γερμανοί και Ιταλοί, καταστρέφοντας χωριά , σκοτώνοντας αθώους, καίγοντας σπίτια.
Παράλληλα αναφέρθηκε στις προσπάθειες της ΠΣΕ, να αναδειχθούν, η προσφορά τόσο της Ηπείρου και των Ηπειρωτών, όσο και των Μαρτυρικών Χωριών της Ηπείρου, στον αντιφασιστικό αγώνα κατά των Γερμανών κατακτητών και την αντιστασιακή δράση του Ηπειρώτικου λαού.
Και χαρακτήρισε ως ορόσημο την 4ήμερη μεγάλη εκδήλωση του 2007 στο Μέγαρο Μουσικής για «Τα Μαρτυρικά Χωριά της Ηπείρου», που επανέφερε στην συλλογική μνήμη και δημοσιοποίηση, μιας ένδοξης δράσης και προσφοράς, που είχε καταχωνιαστεί στα γεγονότα της ιστορίας του έθνους μας και αποτέλεσε αφορμή για σωρεία άλλων εκδηλώσεων μεταγενέστερα και μέχρι σήμερα, με πρωτογενές υλικό που είχε συλλέξει η κορυφαία αποδημική οργάνωση των Ηπειρωτών.
Ο κεντρικός ομιλητής καθηγητής Θεολογίας Γιώργος Τσούπρας έκανε μια σπουδαία ανάλυση για την επέλαση των κατακτητών και τις καταστροφές που προξένησαν στην Ήπειρο.
Η θεατρική Ομάδα εν οδώ , παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία το θεατρικό έργο «Η συνάντηση της Μαρτυρικής Ηπείρου» η απλότητα των σκηνικών και το άριστο παίξιμο των μελών της ομάδας κατασυγκίνησε το πλήθος και το έκανε να δακρύσει, καταχειροκροτήθηκαν.
Ο Αριστομένης Ι. Συγγελάκης μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών και της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δ. Βιάννου αναφερόμενος στους αγώνες για τη διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων δάκρυσε αναφερόμενος στα γεγονότα και καταχειροκροτήθηκε από τους ακροατές.
Η μικρή Μαρκέλλα διάβασε με την αθώα παιδική φωνή της, μαρτυρίες ντοκουμέντα από Γερμανούς στρατιώτες, οι οποίοι δε συμφωνούσαν με τις θηριωδίες που προξένησαν στην Ήπειρο.
Ο Κώστας Ευαγγέλου με τη ζωντανή του μαρτυρία και την απαγγελία ποιήματος γραμμένο για δυο παλικάρια από το Μαυρονόρος Ιωαννίνων που δεν πρόλαβαν να χαρούν τη ζωή και εκτελέστηκαν από τους κατακτητές.
Ήταν τόσο παραστατική η απαγγελία του ποιήματός του που καταχειροκροτήθηκε.
Η λογοτέχνης Άννα Μπουρατζή απλά και λιτά απάγγειλε το ποίημα «πυρ επί σκοπό» γραμμένο για το Ολοκαύτωμα του Κομμένου Άρτας.
Ο συγγραφέας Δημήτρης Βλαχοπάνος διάβασε αποσπάσματα, από το βιβλίο του  «η αγαπημένη μου αδελφή Άλεξ…» γραμμένο για το Κομμένο Άρτας, περιείχαν πραγματικά στοιχεία και μαρτυρίες επιζησάντων.
Το πρόγραμμά έκλεισε με την απονομή επαίνων σε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης.
Στη συνέχεια προσφέρθηκαν εν αφθονία τσίπουρο και Ηπειρώτικα εδέσματα προσφορά από τα Αρτοποιεία ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ και ΑΡΤΟΣ ΕΣΤΙ και παραδοσιακές πίτες φτιαγμένες από συμπατριώτισσές μας.
Τη Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος στην εκδήλωση εκπροσώπησε πολυμελής αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τους, Κώστα Κωνή, Κώστα Κωνσταντίνου, Ελευθερία Σιαμέτη, Μαίρη Καραγιώργου, Ελένη Ντάσιου, Γιάννη Νάκη και Κώστα Μπατσή, Παρέστησαν ακόμη, η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αποδήμων Μουργκάνας Ζωή Ντρούγκα, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Καλλιθέας Γεωργία Κίσκου, αντιπροσωπείες από τους, Συλλόγους Ηπειρωτών, Ηλιούπολης, Ελληνικού και Γλυφάδας, από τις Ενώσεις Ηπειρωτών Ν. Σμύρνης-Παλαιού Φαλήρου, Αγίου Δημητρίου ''Το Κούγκι'' και Βύρωνα και η Έφορος Δημοσίων Σχέσεων του Συνδέσμου Γυναικών Ηπείρου Ελένη Σιάφη.
Ευχαριστούμε όλους επώνυμους και ανώνυμους που μας τίμησαν με τη παρουσία τους και σε αυτήν την εκδήλωσή μας.
Ευχαριστούμε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης, ήταν μεγάλη τιμή για μας να έχουμε τόσες προσωπικότητες στην εκδήλωσή μας.
Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στη παρουσιάστριά (είναι και η δασκάλα του παιδικού χορευτικού τμήματος της Αδελφότητας) κα Στεύη Τσούτση, εκτός από τη πολύ καλή παρουσίαση της εκδήλωσης, είναι πάντα κοντά μας και μας στηρίζει.
Ακόμη ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη φωτογραφική κάλυψη της εκδήλωσης τον κ. Κώστα Μπατσή, τον κ. Χριστόφορο Ευθυμίου το περιοδικό ''Άπειρος χώρα'' και για τη βιντεοσκόπηση από το ''Όλο Δυτικά''.
Να είστε όλοι καλά , εμείς συνεχίζουμε και σας περιμένουμε στην επόμενη εκδήλωσή μας.

Το Δ.Σ. της Αδελφότητας

Δεν υπάρχουν σχόλια: