powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Τροπολογία Γιάννη Στέφου – “Ρύθμιση του πλαισίου εκτέλεσης έργων οδοποιίας σε περιοχές Natura”


Με πρωτοβουλία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ του Ν. Ιωαννίνων Γιάννη Στέφο κατατέθηκε τροπολογία-προσθήκη στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τίτλο: «Αγροτικοί συνεταιρισμοί, μορφές συλλογικής οργάνωσης του αγροτικού χώρου και άλλες διατάξεις», η οποία εγκρίθηκε. Η τροπολογία έχει ως θέμα την ρύθμιση του πλαισίου εκτέλεσης έργων οδοποιίας σε περιοχές Natura.
Συγκεκριμένα ρυθμίζεται η ασάφεια της παραγράφου 4 του άρθρου 48 του νόμου 998/1979, η οποία αντικαταστάθηκε με το άρθρο 36 του νόμου 4280/2014, όπου υπάρχει ερμηνευτική αμφιβολία σχετικά με το αν επιτρέπεται να πραγματοποιηθούν διανοίξεις οδών σε εκτάσεις της κατηγορίας α  της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του νόμου 998/1979 στην οποία εμπίπτουν δασικές εκτάσεις σε περιοχές Natura, ακόμα και αν για παράδειγμα η διάνοιξη της οδού προβλέπεται σε προεδρικό διάταγμα.
Το γεγονός αυτό δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στην εκτέλεση έργων οδοποιίας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Με την παρούσα ρύθμιση αίρεται το παραπάνω ερμηνευτικό ζήτημα και διευκρινίζεται ρητά ότι είναι δυνατή  η εκτέλεση των έργων οδοποιίας στις προστατευόμενες περιοχές που περιλαμβάνονται στις διατάξεις του Ν.1650/1986, λαμβάνοντας υπόψη ό,τι προβλέπεται για αυτές από το ειδικό καθεστώς προστασίας της κάθε περιοχής. Με την ως άνω τροποποίηση επιτυγχάνεται ένας διττός στόχος. Καθώς αφενός θωρακίζεται η προστασία του περιβάλλοντος, αφετέρου δημιουργείται το θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούν να υλοποιηθούν έργα υποδομής που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: