powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος καταδικάζει τα νέα ανάλγητα μέτρα που φέρνει η Κυβέρνηση, με τα Ασφαλιστικό και Φορολογικό νομοσχέδια


Αθήνα 26-4-2016
ΨΗΦΙΣΜΑ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας στη συνεδρίαση του της 21/4/2016 συζήτησε για μια ακόμη φορά τις σκληρές ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα, που φέρνει η σημερινή κυβέρνηση στα πλαίσια εφαρμογής του 3ου μνημονίου, επικαλούμενη προσχηματικά τη βιωσιμότητά του, για την οποία δε φταίνε οι εργαζόμενοι που πλήρωσαν ανελλιπώς τις εισφορές τους. Εισφορές που καταληστεύτηκαν από τις μεγάλες απώλειες στο χρηματιστήριο, με τα δομημένα ομόλογα, από το κούρεμα του δημόσιου κρατικού χρέους, την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και την εισφοροδιαφυγή, φοροδιαφυγή αλλά και την αδήλωτη μαύρη εργασία.
Ο νόμος που κατέθεσε η Κυβέρνηση είναι ακόμα χειρότερος από το σχέδιο που είχε παρουσιαστεί πριν και στο οποίο η Πανηπειρωτική έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή της. Τα νέα μέτρα χτυπάνε όλα τα λαϊκά στρώματα.
Η Κυβέρνηση με τη νέα αρχιτεκτονική του ασφαλιστικού συστήματος, σε συνέχεια νομοθετικών ρυθμίσεων των προηγούμενων Κυβερνήσεων, προχωράει παραπέρα και επιδιώκει να αφαιρέσει από τις τσέπες των συνταξιούχων για το 2016 1,8 δις ευρώ επιπλέον και για τα επόμενα χρόνια να περιορίσει ακόμα περισσότερο την πενιχρή κρατική χρηματοδότηση σε μια βασική (εθνική) σύνταξη – φιλοδώρημα.
Στα πλαίσια αυτά αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια για όλους παλαιούς και νέους συνταξιούχους με δικαίωμα ολόκληρης σύνταξης στις 12.000 ημέρες ασφάλισης (40 χρόνια) και η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ θα δίνεται ολόκληρη στα 20 χρόνια ασφάλισης.
Διαχωρίζει την κύρια σύνταξη σε βασική (εθνική) που θα χρηματοδοτείται από τη γενική φορολογία στο όριο της φτώχειας (384 ευρώ) με πρόβλεψη του μνημονίου να συνδέεται με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και σε αναλογική που θα διαμορφώνεται από τις αυξημένες ατομικές εισφορές του ασφαλισμένου για όλο τον εργασιακό βίο με μειωμένους συντελεστές αναπλήρωσης και με βάση το προσδόκιμο ζωής, χωρίς καμία εγγύηση από το κράτος για το ποσό αυτό.
Στο στόχαστρο της κυβέρνησης η μείωση και τελικά η κατάργηση των επικουρικών συντάξεων με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ και των λοιπών προνομιακών επιδομάτων και η ενοποίηση όλων των ταμείων.
Παράλληλα η Κυβέρνηση για να εξασφαλίσει το ποσό των 5,4 δις ευρώ καταθέτει για ψήφιση στη Βουλή νέο φορολογικό νομοσχέδιο με το οποίο αυξάνει τους άμεσους φόρους (μείωση αφορολογήτου, αύξηση των συντελεστών κλπ. ) και τους έμμεσους φόρους με αύξηση κατανάλωσης (μακαρόνια, όσπρια κλπ), στην βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης, φυσικό αέριο κλπ που θα πλήξει περαιτέρω τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Με τα νέα μεγάλη μείωση των συντάξεων και τα λοιπά φοροεισπρακτικά μέτρα, την ακρίβεια και την τεράστια ανεργία η Ήπειρος πλήττεται και θα πληγεί ακόμα περισσότερο. Τα ερειπωμένα χωρία μας βασίζουν την επιβίωσή τους κατά μεγάλο μέρος στη σύνταξη (εισόδημα) των συνταξιούχων, που ζουν ή τα επισκέπτονται τακτικά.
Το ΔΣ της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας ερμηνεύοντας και τα αισθήματα των εκατοντάδων χιλιάδων αποδήμων Ηπειρωτών καταδικάζει τα νέα ανάλγητα μέτρα που φέρνει η Κυβέρνηση για το ασφαλιστικό και φορολογικό και καλεί τους απόδημους Ηπειρώτες να εκφράσουμε την αντίθεσή μας αποφασιστικά και οργανωμένα μέσα από τους κοινωνικούς φορείς και τις οργανώσεις της αποδημίας.


Το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: