powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Το «Διάζωμα» ενώνει την Ηπειρο


Μαθητές του 4ου Γυμνασίου Πρέβεζας, του 1ου ΓΕΛ Φιλιππιάδας και του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας παρουσίασαν δρώμενα στο Θέατρο της Κασσώπης στο πλαίσιο των εργασιών του «Διαζώματος».
                                          
Μαθητές του 4ου Γυμνασίου Πρέβεζας, του 1ου ΓΕΛ Φιλιππιάδας και του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας παρουσίασαν δρώμενα στο Θέατρο της Κασσώπης στο πλαίσιο των εργασιών του «Διαζώματος».

Η «Πολιτιστική Διαδρομή» της Ηπείρου, το αναπτυξιακό πρόγραμμα που προχωράει το «Διάζωμα» με βεντάλια συνεργειών, είναι το «ποιοτικό άλμα από τα τεχνικά έργα σε έργα ζωής». Είναι ένας «ολιστικός φάκελος», σύμφωνα με τα λόγια του Σταύρου Μπένου, που ενορχηστρώνει μια πρωτοφανή σε κλίμακα, βάθος και ποιότητα κοινωνική, επιστημονική και επιχειρηματική συνεργασία. Αλλωστε, αυτός πλέον είναι ο δρόμος για οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση: βιωσιμότητα, σύνδεση με οικονομία, ανάπτυξη με πολλούς βραχίονες.


Ολα αυτά ακούστηκαν από πολλά χείλη ειδημόνων μόλις πριν από λίγες ημέρες στην Πάργα, στην τρίτη συνάντηση του «Διαζώματος» με τα εταιρικά του μέλη. Και ακούστηκαν απολύτως ρεαλιστικά, καθώς δεν είναι ούτε ευχολόγια ούτε απλώς καλές προθέσεις. Είναι έργα που προχωρούν με άξονα και κορμό τους οκτώ χώρους θέασης στους πέντε αρχαιολογικούς χώρους που βρίσκονται στους τέσσερις νομούς της Ηπείρου.
Από εκεί εξακτινώνεται πλήθος συνεργειών προς την τοπική οικονομία, τους παραγωγούς, τον τουρισμό, την εκπαίδευση και την ψηφιακή τεχνολογία. Ολα συντείνουν στην αύξηση του υλικού και άυλου πλούτου, χωρίς κρατική ενίσχυση και εμπλοκή, και στη γέννηση ενός νέου προϊόντος, ολιστικού, βιώσιμου και ελκυστικού, που ακούει στο όνομα «Ηπειρος».
Ο Σταύρος Μπένος, καθώς έχει ωριμάσει τη σκέψη του ώστε να συλλάβει στην ολότητά του τις δυνατότητες του «Διαζώματος», καλλιεργεί πλέον

 συνειδητά στον δημόσιο λόγο τις αρχές που αυτή η κίνηση πολιτών (με αρχές αριστείας) εκφράζει. Παρουσιάζοντας σε γράφημα την ανάλυση της «Πολιτιστικής Διαδρομής Ηπείρου» έβαλε στο επίκεντρο την Ηπειρο πάνω στον «κρουνό» του ΕΣΠΑ και έθεσε περιμετρικά την αλυσίδα της συνέργειας: Εφορείες Αρχαιοτήτων και ΥΠΠΟ, Περιφέρεια, τράπεζες, ιδρύματα, επιχειρήσεις. «Υπάρχουν δύο πληγές στη χώρα», είπε ο Στ. Μπένος. «Η μεγαλύτερη είναι η έλλειψη συνεργειών και η άλλη πληγή είναι ότι το πολιτικό σύστημα ταυτίζει δύο έννοιες συμπληρωματικές, μεν, αλλά όχι ταυτόσημες: τις υποδομές και την ανάπτυξη. Οι υποδομές είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη». Γι' αυτό κάθε έργο υποδομής (π.χ. οι υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομοι ή ένα λιμάνι ή ένα αεροδρόμιο) συνδέεται με άλλες πηγές παραγωγής, επιδρά και διαστέλλεται σε κάτι ευρύτερο της πρωτογενούς λειτουργίας του. Π.χ. πρόγραμμα ξεναγήσεων με εφαρμογή σε κινητά και τάμπλετ, για τα μνημεία κατά μήκος των οδικών αξόνων.
Το «Διάζωμα», καθώς αντλεί την αρχική έμπνευση και το καύσιμό του από την ιδέα επανένταξης όλων των αρχαίων θεάτρων της χώρας στη σύγχρονη ζωή, έχει επιτύχει θεαματικά στο να φέρει την αρχαιολογική κοινότητα σε επαφή με πλήθος ιδεών και δυνατοτήτων που ώς χθες ήταν αδιανόητες. Η «εποποιία» των αρχαιολόγων, όπως λέει ο Σταύρος Μπένος, είναι η συμβολή τους στην ανέλκυση εκατοντάδων μνημείων από τη μοναξιά τους.
Ο αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου, Στράτος Ιωάννου, είπε ότι το έργο της «Διαδρομής» εντάχθηκε πρώτο στο νέο ΕΣΠΑ. Από τα ΠΕΠ έχουν δεσμευτεί 30 εκατ. για τη «Διαδρομή» και τα 11 εκατ. έχουν ήδη «ξεκλειδώσει». Ηδη εκτελούνται έργα στους αρχαιολογικούς χώρους της Δωδώνης και των Γιτάνων ενώ στη Νικόπολη, πέρα από το θέατρο, θα προχωρήσει και η νέα μελέτη του δρόμου ώστε να καταργηθεί ο υπάρχων που περνάει μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο.

ΠΗΓΗ: www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: