powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

ΠΕΔ Ηπείρου: Ομόφωνη απόφαση για τα Κέντρα Μεταναστών, αλλά χωρίς προτάσεις για χώρους

Ομόφωνη είναι η απόφαση της ΠΕΔ Ηπείρου για το μείζον θέμα των Κέντρων Κράτησης Μεταναστών αλλά το πιο σημαντικό στοιχείο που ζητά το Υπουργείο απουσιάζει. Κι αυτό είναι η πρόταση για συγκεκριμένους χώρους.
Η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ που έγινε με την συμμετοχή και πολλών άλλων δημάρχων της Ηπείρου διήρκησε για περισσότερες από δύο ώρες.
Οι απόψεις που ακούστηκαν ήταν πολλές χωρίς να απουσιάζουν και ορισμένες ακραίες τοποθετήσεις όπως για παράδειγμα ότι πρόκειται για ένα προεκλογικό πυροτέχνημα του Χρυσοχοίδη στο οποίο η αυτοδιοίκηση μπορεί να απαντήσει πως δεν το διάβασε, όμως όλοι συμφώνησαν πως το πρόβλημα είναι σοβαρό και δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε πρόβλημα της αυτοδιοίκησης.
Οι εκπρόσωποι των ΟΤΑ της Ηπείρου, όπως έχουν πράξει πάμπολλες φορές στο παρελθόν, ζήτησαν πίστωση χρόνου για να προτείνουν λύσεις κινδυνεύοντας έτσι να φέρουν την περιοχή προ τετελεσμένων καθώς η Κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως μέχρι την Μεγάλη Τρίτη θα ανακοινώσει τους χώρους όπου θα δημιουργηθούν τα Κέντρα Κράτησης.
«Δεν είναι σωστό να πούμε όχι, γιατί η λύση θα μας έρθει από πάνω. Είναι κατακριτέος ο τρόπος που ακολουθεί το Υπουργείο και βιαστικός. Εμείς δεν μπορούμε να υποδείξουμε χώρους» είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Γιάννης Παπαλέξης.
Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαίλης μετέφερε στη συνεδρίαση την απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου και επανέλαβε ότι τα στρατόπεδα της περιοχής του, ορισμένα εξ αυτών Κάστρα, αποτελούν ιστορικά μνημεία και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιώργος Κάτσινος, η πόλη του οποίου βιώνει έντονα προβλήματα λόγω του συνωστισμού λαθρομεταναστών στο λιμάνι, υπογράμμισε ότι η αυτοδιοίκηση έχει υποχρέωση να συνδράμει στην επίλυση του προβλήματος.
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος που παρέστη στη συνεδρίαση σημείωσε ότι είναι ένα δύσκολο πρόβλημα στο οποίο όμως η αυτοδιοίκηση πρέπει να απαντήσει. «Με όποιες επιμέρους επιφυλάξεις έχουμε πρέπει να σταθούμε θετικά. Άλλωστε τέτοια ζητήματα δεν τα λύνουν οι εκλογές αλλά η άποψη» τόνισε ο κ. Φίλιος.
Η ΠΕΔ Ηπείρου ύστερα από διαβουλεύσεις για να επέλθει συμφωνία μεταξύ πλειοψηφίας και μειοψηφίας καθώς η αρχική τοποθέτηση του επικεφαλής της δεύτερης Νίκου Γκόντα ήταν πρόκειται για ένα προεκλογικό πυροτέχνημα το οποίο πρέπει να απαντηθεί με όχι κατέληξε σε μία απόφαση τριών σημείων:
- Η αποσπασματική και κατεπείγουσα προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος δεν εγγυάται την αποτελεσματικότητα των επιλογών.
- Η ΠΕΔ Ηπείρου θα συνδράμει την πολιτεία στην κατεύθυνση οργάνωσης Κέντρων προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών
- Καλεί την πολιτεία να μην προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των εξαγγελιών και να παράσχει χρόνο στις τοπικές κοινωνίες οι οποίες θα διαμορφώσουν τους όρους και τις προυποθέσεις χωροθέτησης και λειτουργίας των κέντρων φιλοξενίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: