powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012


Ημερίδα για τη λίμνη και πιθανές λύσεις αποκατάστασής της

ImageΙδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η Ημερίδα, με θέμα «Λίμνη Παμβώτιδα- Προτάσεις  Αποκατάστασης», που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στα Ιωάννινα με τη συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου και του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας. Στοιχεία για το οικοσύστημα της λίμνης και την σημερινή της κατάσταση παρουσίασε ο Περιβαλλοντολόγος κ. Παναγιώτης Νίτας, ενώ μεθόδους θεραπείας των Υδάτινων Οικοσυστημάτων παρουσίασε ο κ. Stefan Bruns, μηχανολόγος - μηχανικός, από τη Γερμανία, που είναι ειδικευμένος στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων.
Συνοψίζοντας τις θέσεις και τις απόψεις που εκφράστηκαν στην Ημερίδα, ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, υπογράμμισε ότι όπως αναφέρθηκε και από τους εισηγητές, υπάρχει βελτίωση της λίμνης σε σχέση με το παρελθόν:
«Σήμερα - τόνισε μεταξύ άλλων- η κατάσταση είναι καλύτερη από το 2003. Στο διάστημα που μεσολάβησε έγιναν αρκετά βήματα, όπως η αποκατάσταση των αμφίδρομων πηγών Μιτσικελίου και θα συνεχιστούν με την αλλαγή τρόπου άρδευσης του κάμπου, τις περιμετρικές αποχετεύσεις κ.α. Προχωρήσαμε σε μετρήσεις με το Ωκεανογραφικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών, από τις οποίες μάθαμε χρήσιμα στοιχεία για το βάθος και τον πυθμένα της λίμνης. Προχωρήσαμε και στην ανάθεση της μελέτης για τη μεταφορά νερού. Η Υπηρεσία, με επιστημονικά κριτήρια, έκρινε ότι η μεταφορά νερού θα αφορά μόνο ύδρευση και ο όποιος εμπλουτισμός της λίμνης θα πρέπει να γίνει με την αξιοποίηση του περιμετρικού υδάτινου δυναμικού».
Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης, τόνισε ότι: «Πέρασαν πολλά χρόνια, έγιναν πολλές συζητήσεις. Τώρα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις. Η προσπάθεια είναι κοινή, δεν χωράνε δογματισμοί, ούτε και αποκλεισμοί. Σε συνεργασία με τους επιστήμονες και τους φορείς μπορούμε να συνθέσουμε μια πρόταση, την οποία και να προχωρήσουμε».
Τις εργασίες της Ημερίδας άνοιξε ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης κ. Πέτρος Τσουμάνης, o οποίος τόνισε ότι για την διάσωση του οικοσυστήματος και του λεκανοπεδίου απαιτείται σειρά δράσεων.
Ο περιβαλλοντολόγος (Σύμβουλος Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος) κ. Π. Νίτας, αναφέρθηκε στην πρόσφατη μελέτη που εκπόνησε ο Φορέας για την τροφική κατάσταση της Λίμνης. Μεταξύ των δράσεων που προτείνονται είναι η ρύθμιση - ελάττωση της εξωγενούς επιβάρυνσης από φώσφορο - άζωτο, η αναρρόφηση των υπολιμναίων, η απομάκρυνση του ιζήματος και η προσρόφηση του φωσφόρου.
Ο κ. St. Bruns, παρουσίασε πιθανές λύσεις για την αποκατάσταση της  Παμβώτιδας με παραδείγματα άλλων λιμνών με διάφορες μεθόδους, όπως με δεξαμενές καθίζησης, οξυγόνωση, μικροοργανισμούς για απορρόφηση του ιζήματος κ.α..  Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση είπε ότι  βάσει στοιχείων διαφόρων μελετών, τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί η φωσφορική επιβάρυνσή της.  Τη θολότητα που εξακολουθεί να υπάρχει στα νερά,  την απέδωσε σε διάφορους παράγοντες, όπως στην εξαφάνιση των υδρόβιων φυτών, στη μεγάλη συγκέντρωση φυτοφαρμάκων και στη μεγάλη συγκέντρωση στον πυθμένα θρεπτικών στοιχείων.
Συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνουν, κατά τον Γερμανό περιβαλλοντολόγο,   με βάση master plan που πρέπει να εκπονηθεί.  
Στην Ημερίδα παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων,  ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Παντελής Κολόκας, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Δημ. Σιώλος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Πρ. Χατζηεφραιμίδης, Αθ. Ιωάννου, Ι. Παπαδημητρίου, ο πρόεδρος του ΤΕΕ τμ. Ηπείρου (και περιφερειακός σύμβουλος) Χρ. Παπαβρανούσης, ο νεοδιορισθείς πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Ιωαννίνων κ. Κ. Τζιμογιάννης, ο δημοτικός σύμβουλος Ιωαννίνων και Γεν. Γραμματέας της ΠΕΔΗ κ.  Γ. Παπαδιώτης, καθηγητές του Πανεπιστημίου, Γεν. Διευθυντές της Περιφέρειας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: