powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Ακατάλληλα τα στρατόπεδα της Ηπείρου για Κέντρα Μεταναστών

Τι είπε χθες στον «Π.Λ.» ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, ο οποίος σήμερα συσκέπτεται με Χρυσοχοΐδη

Σε μείζον πρόβλημα για την Ήπειρο έχουν εξελιχθεί οι λαθρομετανάστες, οι οποίοι εξακολουθούν να φτάνουν κατά κύματα στην περιοχή μας και, όταν ανακόπτεται το «ταξίδι» προς την Ευρώπη, να μένουν τελικά εδώ.

Στα Γιάννινα τους βλέπει κανείς παντού στους δρόμους και τις πλατείες. Στην Άρτα δουλεύουν σε αγρούς και πορτοκαλεώνες, ενώ στην Ηγουμενίτσα συνωστίζονται γύρω από την πόλη και το λιμάνι, οδηγούμενοι συχνά ακόμα και στην εγκληματικότητα για να επιβιώσουν.
Τα Κέντρα Φιλοξενίας Παράνομων Μεταναστών θα μπορούσαν να βοηθήσουν ώστε να αμβλυνθεί το πρόβλημα. Αυτά είναι και το βασικό θέμα το οποίο θα συζητήσουν σήμερα στην Αθήνα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με τους Περιφερειάρχες, στις περιοχές των οποίων είναι πιο έντονο το πρόβλημα.
Σε παλιά στρατόπεδα
Στην σύσκεψη που συγκάλεσε ο Υπουργός θα μετάσχει και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, μετά και από σχετική τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Χρυσοχοΐδη. Σκοπός της συνάντησης είναι να εξευρεθούν εγκαταστάσεις οι οποίες μπορούν να διαμορφωθούν σε Κέντρα προσωρινής κράτησης, ανάλογα με αυτό που θα λειτουργήσει σε λίγες ημέρες στη Κοζάνη.
Το σίγουρο είναι ότι σε Κέντρα φιλοξενίας Μεταναστών θα μετατραπούν, σύμφωνα με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, παλιά εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα, στα οποία οι λαθρομετανάστες θα είναι εσώκλειστοι, θα σιτίζονται και θα φυλάσσονται από αστυνομικούς. Η τοπική κοινωνία δεν θα έχει κάποια επαφή μαζί τους, θα προσφέρει μόνο τα απαραίτητα για την λειτουργία τους.
Ο Αλέκος Καχριμάνης
«Θα περιμένουμε να δούμε τι έχει να προτείνει ο Υπουργός και τι προτείνει και η Αστυνομία», ανέφερε χθες, μιλώντας στον «Π.Λ.» ο κ. Καχριμάνης. Ο ίδιος θεωρεί ότι πολύ καλή περίπτωση για δημιουργία Κέντρου Μεταναστών στη Δυτική Ελλάδα είναι ένα παλιό στρατόπεδο έξω από την Αμφιλοχία, το οποίο είναι μεγάλο ως χώρος, οπότε και προσφέρεται για την συγκεκριμένη χρήση.
Όσον αφορά την Ήπειρο, το μόνο άδειο στρατόπεδο αυτή τη στιγμή είναι εκείνο που υπάρχει στην Βροσίνα, το οποίο όμως είναι μικρό και δεν θα εξυπηρετούσε έναν τέτοιο σκοπό. Ακατάλληλο επίσης για να στεγάσει λαθρομετανάστες είναι και το παλιό στρατόπεδο στον κόμβο της Φιλιππιάδας, αφού το Υπουργείο αναζητά χώρους που να είναι απομονωμένοι και όχι πάνω σε μεγάλες οδικές αρτηρίες!
«Δεν κάνει η Βροσίνα…»
«Το στρατόπεδο της Βροσίνας λόγω μεγέθους δεν ενδείκνυται για Κέντρο Φιλοξενίας παράνομων μεταναστών και άλλο κατάλληλο για την συγκεκριμένη χρήση δεν υπάρχει στην Ήπειρο», τόνισε χθες ο κ. Καχριμάνης. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο το Υπουργείο να ζητήσει σήμερα την διάθεσή του για έναν τέτοιο σκοπό.
Κανένα θέμα ασφάλειας
Στην σημερινή σύσκεψη αναμένεται ότι από πλευράς του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. θα υπάρξει διαβεβαίωση προς τους Περιφερειάρχες πως δεν τίθεται ζήτημα ασφάλειας, καθώς οι εγκαταστάσεις θα φυλάσσονται διαρκώς από αστυνομικούς.
Πάντως, ο κ. Χρυσοχοΐδης στην επιστολή-πρόσκληση που τους απέστειλε αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «κάθε είδους αναβολή ανάληψης πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της κατάστασης θα μας οδηγήσει σε ραγδαία επιδείνωση των προβλημάτων».

ΠΗΓΗ: http://www.proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: