powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Όλο και πιο πολλοί Ηπειρώτες γυρίζουν στα πατρώα εδάφη

Σαλιγκάρια, ρόδια μέχρι και αγριοαγκινάρες για βιοκαύσιμο, καλλιεργούνται στην περιοχή…

Πολλά όμως είναι τα γραφειοκρατικά εμπόδια!


Ραγδαία πληθαίνουν τελευταία οι νέοι απόδημοι Ηπειρώτες, που εγκαταλείπουν κυρίως τις δυο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για να επιτρέψουν στα… πάτρια και να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής και ιδιαίτερα με πρωτότυπες μορφές αυτού, όπως καλλιέργειες φράουλας, ροδιού, σαλιγκαριών, χελιών κ.α.!
Βέβαια, πολλοί είναι αυτοί που καλλιεργούν βιολογικά προϊόντα, φτιάχνουν φυτώρια, θερμοκήπια κ.α.

Η επιστροφή αυτή εντείνεται από το δυσμενές κλίμα στην οικονομία και βεβαίως στα εργασιακά, που έχουν καταστήσει ανυπόφορες για κάποιους πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα.
Βέβαια, το αρνητικό κλίμα, αλλά και την συνεχώς μεγαλύτερη ανάγκη των αποδήμων να επιστρέψουν στην Ήπειρο επιτείνουν δηλώσεις σαν και τη χθεσινή του Υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη, ο οποίος ούτε λίγο, ούτε πολύ είπε, ότι «είναι προτιμότερο οι εργαζόμενοι να εισπράττουν μικρότερο μισθό, παρά καθόλου»!
Τέτοιες δηλώσεις είναι ενδεικτικές της στάσης που κρατούν ορισμένοι Κυβερνώντες και μάλιστα σε τόσο ευαίσθητα θέματα, όπως τα εργασιακά.
Και βέβαια, αυτή η στάση είναι που εξοργίζει τους χιλιάδες άνεργους νέους, αλλά και τους ημι-απασχολούμενους με μισθούς πείνας, γι’ αυτό και πολλοί τώρα στρέφονται στον πρωτογενή τομέα παραγωγής.
Σε ένα κλάδο της οικονομίας δηλαδή, που σχεδόν άμεσα αποδίδει και προσφέρει σημαντικά οφέλη, όχι μόνο στους επαγγελματίες, αλλά και στο κοινωνικό σύνολο.
Τολμούν!..
Στην Ήπειρο υπάρχουν ήδη πολλοί που παρά τις δυσκολίες, τις οποίες πολλές φορές το ίδιο το Κράτος δημιουργεί, τολμούν και ξεκινούν δικές τους δουλειές, που έχουν σχέση με τον πρωτογενή τομέα.
Για παράδειγμα, στην περιοχή Δολιανών Καλπακίου έχει αναπτυχθεί η μελισσοτροφία, στην Πωγωνιανή ήδη καλλιεργούνται αγριοαγκινάρες, που χρησιμοποιούνται ως βιοκαύσιμο (!), αλλά και αμπέλια, στην Άρτα καλλιεργούνται ρόδια, για φαρμακευτικούς σκοπούς, ενώ εκεί λειτουργούν επιχειρήσεις που εκτρέφουν χέλια και εξάγουν χέλια!
Η κτηνοτροφία…
Και βέβαια δεν είναι μόνο αυτές οι περιπτώσεις νέων αγροτών στην Ήπειρο, που με τις ιδέες τους έχουν αναβαθμίσει τον πρωτογενή τομέα παραγωγής.
Στην Κόνιτσα, κοντά στην Καλλιθέα, ένας πρώην ναυτικός εκτρέφει πρόβατα σε μια υπερσύγχρονη εγκατάσταση, στην Αμπελιά Ιωαννίνων υπάρχει επίσης μια σύγχρονη κτηνοτροφική μονάδα, στα Γιάννινα και στην Παραμυθιά επιχειρήσεις που εκτρέφουν σαλιγκάρια κ.α.
Όπως σημειώνουν καλά γνωρίζοντες τα αγροτικά θέματα στην Ήπειρο, «η περιοχή μας είναι κατάλληλη για καλλιέργειες πολλών ειδών, όπως σπαράγγια, μανιτάρια κ.α., ενώ κανείς δεν πρέπει να ξεχνά, ότι εδώ υπάρχουν πολλά ιχθυοτροφεία, χελιών, πέστροφας, τσιπούρας κ.α.».
Να σημειωθεί ακόμη, ότι αρκετοί είναι οι νέοι παραγωγοί που αποφασίζουν να ασχοληθούν με την αμπελουργία, ενώ πολλοί έχουν κάνει επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και κυρίως στα φωτοβολταϊκά.
Η ιδιωτική πρωτοβουλία…
Βέβαια, αυτή είναι η μια πλευρά της στροφής προς την παραγωγή.
Η άλλη αφορά τη στάση της Πολιτείας στις προσπάθειες που κάνουν πολλοί ιδιώτες.
Παρά τα… μεγάλα λόγια των κατά καιρούς υπευθύνων, ακόμη –δυστυχώς- δεν υπάρχουν οι κατευθύνσεις για τη συστηματικότερη παραγωγή προϊόντων, ενώ οι νέοι που αποφασίζουν να εισέλθουν σε ένα κλάδο του πρωτογενούς τομέα, ουσιαστικά το κάνουν στα… τυφλά, αφού το Κράτος δεν έχει φροντίσει να αναπτύξει τις απαραίτητες υποδομές, για την όσο το δυνατόν καλύτερη πληροφόρησή τους.
«Όσα μάθαμε ήταν από τους παλαιότερους και τους πιο έμπειρους» σημειώνουν νέοι κτηνοτρόφοι από την περιοχή του Πωγωνίου, που στηλιτεύουν το γεγονός, ότι το Κράτος βάζει πολλά –κυρίως γραφειοκρατικά- εμπόδια στην ιδιωτική πρωτοβουλία.
Είναι το «κλειδί»…
Είναι λοιπόν δεδομένο, ότι ο πρωτογενής τομέας παραγωγής είναι το «κλειδί» της ανάπτυξης για την Ήπειρο.
Είναι ίσως ο μοναδικός κλάδος, που έχει άμεσα αποτελέσματα, ενώ οι ανάγκες των καταναλωτών για τοπικά, καλά και φθηνά προϊόντα γίνονται συνεχώς μεγαλύτερες.
Όπως επίσης, αυξάνεται η ανάγκη να αγοράζουν όλοι ντόπια προϊόντα, αφού έτσι ενισχύουν την τοπική οικονομία και προσφέρουν νέες θέσεις εργασίες, που τόσο ανάγκη έχουμε.
Μέχρι στιγμής αποδεικνύεται, ότι η έλλειψη πραγματικού ενδιαφέροντος από την Πολιτεία για την καλλιέργεια της γης, την κτηνοτροφία και βέβαια για τις πρωτότυπες μορφές του πρωτογενούς τομέα, λειτουργεί αποτρεπτικά στην ανάπτυξή του.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απόφαση του Δήμου Σουλίου να φέρει πατάτες από το Νευροκόπι, ενώ αντιθέτως θα μπορούσε η Πολιτεία να δώσει τα κίνητρα στους αγρότες της Παραμυθιάς να καλλιεργήσουν οι ίδιοι πατάτες και άλλα προϊόντα στον κάμπο της περιοχής!
Τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο, όχι μόνο η Περιφέρεια Ηπείρου, αλλά και οι Δήμοι της περιοχής μας θα πρέπει να δείξουν έντονο ενδιαφέρον και να σκύψουν πάνω σε όσους έχουν ήδη τολμήσει και σε όσους τολμούν να επιτρέψουν από τις μεγαλουπόλεις και να περάσουν στην παραγωγή!

ΠΗΓΗ: http://www.proinoslogos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: