powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Πράσινο φως για τις εργασίες αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου στη Δωδώνη

Το πράσινο φως για τη συνέχιση του έργου αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης έδωσε την περασμένη Τρίτη το βράδυ σε μία πολύωρη συνεδρίαση του Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Τα μέλη του ΚΑΣ είχαν επισκεφτεί όπως είναι γνωστό το αρχαίο θέατρο τον Φεβρουάριο και είχαν γνώση της κατάστασης ενώ ενημερώθηκαν εκ νέου από την Επιστημονική Επιτροπή Δωδώνης για την πορεία των εργασιών.
Το έργο της αποκατάστασης είναι πολύπλοκο και πολύπλευρο με βασικό ζήτημα μεταξύ άλλων και την αποκατάσταση του υλικού που λείπει στις κερκίδες. Η χρησιμοποίηση τεχνητού λίθου, η συμπλήρωση με φυσικό λίθο και άλλες τεχνικές αποτέλεσαν θέμα συζήτησης ενώ παρουσιάστηκε και η πρωτότυπη μεθοδολογία για την ταυτοποίηση των αρχαίων υλικών. Όσο για την αισθητική εμφάνιση εκτιμάται ότι η υγρασία οδηγεί στην εικόνα παλαιότητας το νέο υλικό όπως φάνηκε στην περίπτωση της πιλοτικής πρώτης κερκίδας.
Αυτό που έχει σημασία να τονισθεί είναι το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που δείχνει η Πολιτεία και το ΚΑΣ για την πορεία της αποκατάστασης σε ένα μνημείο που ξεχωρίζει ανάμεσα στα πολλά που έχει η Ελλάδα.
Το έργο αποκατάστασης θα συνεχιστεί κανονικά και μάλιστα το πρόγραμμα έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό σε ζητήματα απορρόφησης πόρων και συμβατοποίησης των επιμέρους έργων. Πρόκειται για έργο του ΕΣΠΑ ύψους 3 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως τον Ιούνιο του 2015.
Για το έτερο ζήτημα της χρήσης του αρχαίου θεάτρου για παραστάσεις, η φάση αυτή δεν το επιτρέπει προσωρινά τουλάχιστον.
Για το θέμα, σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύτηκε στην έγκυρη ηλεκτρονική http://www.express.gr/ η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε ότι «Δεν τίθεται θέμα επαναχρησιμοποίησης του μνημείου αυτή τη στιγμή. Στόχος του έργου είναι η προστασία και η "αειφορία" του αρχαίου θεάτρου. Το υλικό του παραμένει προβληματικό και δεν σηκώνει τον επισκέπτη- θεατή». Για φέτος σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ξανά το λυόμενο θέατρο, ενώ η πρόοδος των εργασιών και η ολοκλήρωση του μεγάλου αυτού έργου θα κάνει δυνατό στο προσεχές μέλλον το ανέβασμα αρχαίου δράματος ξανά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: