powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Περιφέρεια Ηπείρου: Προτάσεις για τη νέα Οργανωτική Δομή του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ)


Προτάσεις για τη νέα Οργανωτική Δομή του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) στην Ήπειρο.
Συγκεκριμένες, ρεαλιστικές προτάσεις που λαμβάνουν υπόψη το σύνολο των αναγκών, αλλά και των προϋποθέσεων που υπάρχουν στην περιοχή της Ηπείρου, γίνονται από την Περιφέρεια για τη νέα Οργανωτική Δομή του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).
Οι προτάσεις, υποβλήθηκαν με έγγραφο του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, στο πλαίσιο της Διαβούλευσης για το Οργανόγραμμα του Οργανισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι απόρροια συνάντησης εργασίας που έγινε με την προεδρία του Εντεταλμένου και θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης Περιφερειακού Συμβούλου κ. Κωνσταντίνου Σιαράβα και τη συμμετοχή των Διευθυντών των υπηρεσιών των Ασφαλιστικών Οργανισμών στην Ήπειρο, του Γενικού Δ/ντη Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας κ. Ιωάννη Νικόπουλου και Υπηρεσιακών στελεχών.
Στη συνάντηση εργασίας, μετά την αναλυτική παρουσίαση στοιχείων, για την έως τώρα λειτουργία των ασφαλιστικών οργανισμών, τα προβλήματα και τις ανάγκες τους, εξετάστηκαν οι δυνατότητες που υπάρχουν για την καλύτερη λειτουργία του νέου Οργανισμού για την εξυπηρέτηση των πολιτών σε θέματα υγειονομικά και ασφαλιστικά.
"Με τις προτάσεις μας, θέλουμε να συμβάλλουμε δημιουργικά στη διαμόρφωση του Οργανογράμματος του ΕΦΚΑ στην Ήπειρο. Αυτές λαμβάνουν υπόψη όλες τις παραμέτρους που έχουν τεθεί- – πληθυσμιακά στοιχεία, γεωγραφικά χαρακτηριστικά, κτηριακές υποδομές, προσβασιμότητα – και κυρίως το γεγονός ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση πρέπει να λειτουργήσει προς όφελος των ασφαλισμένων, είτε αυτοί διαμένουν σε αστικά κέντρα, είτε σε απομακρυσμένες περιοχές", αναφέρει ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.


"Οι προτάσεις προέκυψαν μετά από μια ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση με τους προϊστάμενους των Ασφαλιστικών Οργανισμών της περιοχής μας, με τους οποίους έχουμε μια άριστη συνεργασία, την οποία θα συνεχίσουμε και στο μέλλον, ώστε να αμβλυνθούν τα προβλήματα και να εξυπηρετούνται καλύτερα οι πολίτες και παράλληλα θα αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία μας", υπογράμμισε από την πλευρά του ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κων. Σιαράβας.
Οι βασικότερες προτάσεις αφορούν:
Αναφορικά με τα ΠΕΚΑ
Στο Οργανωτικό Σχήμα αναφέρεται: Διεύθυνση ΠΕΚΑ Ηπείρου και Κέρκυρας (Έδρα Ιωάννινα). Η πρόταση της Περιφέρειας περιλαμβάνει και τη Λευκάδα, η οποία έχει άμεση επαφή με την Ήπειρο, μέσω της Υποθαλάσσιας Σήραγγας του Ακτίου. Για το στελεχιακό δυναμικό που υπηρετεί στους Οργανισμούς σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου, προτείνεται να αποτελέσει το νέο προσωπικό του ΠΕΚΑ, χωρίς να μετακινηθεί από τις Π.Ε. Άρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας αλλά και Κέρκυρας, Λευκάδας, έχοντας ως σημείο αναφοράς την έδρα –Ιωάννινα.
Αναφορικά με τις ΠΥΣΥ
Πρόταση : Για τους ίδιους λόγους που προαναφέρθηκαν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και η Λευκάδα.
Αναφορικά με τα γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης
Στα προβλεπόμενα Γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης σε Κόνιτσα , Μέτσοβο, Φιλιππιάδα, Παραμυθιά και Πάργα, η Περιφέρεια προτείνει την πρόβλεψη δημιουργίας αντίστοιχου Γραφείου και στην έδρα του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, το οποίο θα εξυπηρετεί και όλη την περιοχή του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, ο οποίος ανήκει στην Π.Ε. Άρτας. Με δεδομένο ότι έως τώρα τα ανωτέρω γραφεία λειτουργούν στους Δήμους, χωρίς την δυνατότητα ηλεκτρονικής διασύνδεσης με τις Κεντρικές Υπηρεσίες, προτείνεται να διερευνηθεί η δυνατότητα στέγασης στους χώρους των αντίστοιχων ΚΕΠ, ώστε να επιτευχθεί και η ηλεκτρονική τους διασύνδεση.
Αναφορικά με τα κτηριακά ζητήματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων:
Η υφιστάμενη κατάσταση είναι η εξής :
Το ΙΚΑ διαθέτει: Α ) ένα ιδιόκτητο Κτήριο επί της οδού Π. Μελά στα Ιωάννινα, το οποίο στεγάζει τις υγειονομικές υπηρεσίες- Ιατρεία και μέρος των Διοικητικών Υπηρεσιών , Β) ένα δημόσιο κτήριο Μονάδα Υγείας ΠΕΔΙ (πρώην ΚΕΛΠΝΟ), παραχωρημένο στον ΕΟΠΥΥ που βρίσκεται στους Αμπελόκηπους και Γ) ένα μισθωμένο κτήριο στην οδό Φιλικής Εταιρείας, που στεγάζει διοικητικές υπηρεσίες .
Ο ΟΓΑ στεγάζεται σε μισθωμένο κτήριο
Ο ΟΑΕΕ στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτήριο
Το ΤΣΑΥ στεγάζεται σε μισθωμένο κτήριο
Το ΤΣΜΕΔΕ στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτήριο
Πρόταση:
Το Κεντρικό ιδιόκτητο κτήριο του ΙΚΑ στην Παύλου Μελά μπορεί να στεγάσει όλες τις Διοικητικές Υπηρεσίες του νέου Οργανισμού ΕΦΚΑ. Να μεταφερθούν δηλαδή εκεί όλοι οι επιμέρους οργανισμοί (ΕΦΚΑ-ΟΓΑ , ΕΦΚΑ-ΟΑΕΕ, ΕΦΚΑ μισθωτών κλπ)
Τα Ιατρεία του ΙΚΑ που βρίσκονται στην Παύλου Μελά να μεταφερθούν στο επίσης ιδιόκτητο κτήριο των Αμπελοκήπων, όπου ως κτήριο που θα χρησιμοποιούνταν για το ΠΕΔΙ έχει και τις προϋποθέσεις αλλά και σημαντικό μέρος ιατρικού εξοπλισμού που είναι ανεκμετάλλευτος με ότι αυτό συνεπάγεται.
Να δημιουργηθεί μία νέα Μονάδα Υγείας στο Κτήριο του ΟΑΕΕ στην οδό Μετσόβου, αφού όπως προαναφέρθηκε οι διοικητικές του υπηρεσίες θα μεταφερθούν στην Παύλου Μελά.
Πρέπει εδώ να τονισθεί το γεγονός ότι με την ανωτέρω πρόταση για τα κτηριακά ζητήματα επιτυγχάνουμε:
Τη συγκέντρωση των Διοικητικών Υπηρεσιών σε ένα κτήριο, το οποίο θα εξυπηρετήσει τα μέγιστα και την εύρυθμη λειτουργία τους και κυρίως τους πολίτες.
Την εξοικονόμηση οικονομικών πόρων , αφού δεν θα απαιτείται πλέον η μίσθωση των κτηρίων στην οδό Φιλικής Εταιρείας και για τον ΟΓΑ –ΕΦΚΑ στους Αμπελόκηπους.

Τη δημιουργία δύο Μονάδων Υγείας Αστικού Τύπου, οι οποίες θα αποσυμφορήσουν τα Νοσοκομεία της πόλης και θα εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους πολίτες, καθώς η χωροταξική τους τοποθέτηση θα βρίσκεται εκατέρωθεν του Κέντρου της πόλης των Ιωαννίνων και μάλιστα σε σημεία που είναι αρκετά εύκολη η πρόσβαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: