powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Τζούφη Μερόπη: Ιδιαίτερα σημαντική είναι η μεταρρύθμιση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (Η.ΔΙ.Κ.Α.)


Η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής συνεδρίασε την Τρίτη με θέμα ημερήσιας διάταξης την «Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από την Αν. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κυρία Θεανώ Φωτίου, σχετικά με τα πεπραγμένα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (Η.ΔΙ.Κ.Α.)».
Η Η.ΔΙ.Κ.Α. είναι ΔΕΚΟ με αποστολή να παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις στον τομέα της πληροφορικής και επικοινωνιών, οι οποίες θα υποστηρίζουν την πλήρη και αποτελεσματική λειτουργία των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και παροχής υγείας και την εξυπηρέτηση των πολιτών, μέσω της παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών και πληροφοριών. Πιο συγκεκριμένα εξυπηρετεί 11.8 εκατομμύρια ασφαλισμένους, 2.7 εκατομμύρια συνταξιούχους, 50000 ιατρούς, 12000 φαρμακοποιούς, 37 μισθοδοτούμενους και 500000 νοσηλευόμενους.
Η Αν. Υπουργός τόνισε πως η Η.ΔΙ.Κ.Α. αποτελεί τον πιο σημαντικό βραχίονα τους κράτους για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Υποστήριξε επίσης πως απαιτείται ανανέωση του προσωπικού, ενώ απαραίτητη είναι η δημιουργία συνθηκών λειτουργίας που να εξασφαλίζουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Η Μερόπη Τζούφη, βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε τη λειτουργία, το έργο και τη συγκρότηση της Η.ΔΙ.Κ.Α. ως ιδιαίτερα σημαντική μεταρρύθμιση για τα ζητήματα της κοινωνικής ασφάλισης και της υγείας στη χώρα μας. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συνεισφορά του οργανισμού στη δημιουργία αξιόπιστου μηχανογραφικού συστήματος για την υποστήριξη του ΚΕΑ, τη υλοποίηση της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, όπως επίσης και στην ανάπτυξη πλατφόρμας για τις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Επιπλέον αναφέρθηκε στο κρίσιμο έργο διενέργειας στατιστικών καταγραφών για σοβαρά και σπάνια νοσήματα, οι οποίες διευκολύνουν το σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών αντιμετώπισης.

Επεσήμανε ωστόσο πως για να διασφαλιστεί η λειτουργία των εν λόγω ηλεκτρονικών συστημάτων, ιδιαίτερα στον τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας, χρειάζεται να υπάρχει επαρκές προσωπικό ώστε να μην επιφορτίζεται ο θεράπων ιατρός με τη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων και να παραμένει εστιασμένος στο ιατρικό του έργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: