powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Σάββατο 20 Μαΐου 2017

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος εκφράζει την αγανάκτηση της για την διαρκώς επιδεινούμενη έλλειψη συνοριοφύλαξης και την εγκατάλειψη των κατοίκων των παραμεθορίων περιοχών της Ηπείρου



Αριθ. πρωτ. 3109              Αθήνα 17-05-2017
Δελτίο Τύπου

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος εκφράζει την αγανάκτηση της για την  διαρκώς επιδεινούμενη έλλειψη συνοριοφύλαξης και
την εγκατάλειψη των κατοίκων των παραμεθορίων περιοχών της Ηπείρου

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, εδώ και αρκετά χρόνια, με κάθε μέσον, έχει εκφράσει τις θέσεις της για την προστασία των κατοίκων των ακριτικών περιοχών της Ηπείρου, από κάθε ληστοσυμμορίτικη ομάδα που εισέρχεται στον Ελλαδικό χώρο και τρομοκρατεί τους κατοίκους, αρπάζοντας την περιουσίας τους και οδηγώντας σε ερήμωση τη παραμεθόριο περιοχή.
Το πρόσφατο γεγονός, της Δευτέρας 1ης Μαΐου 2017, στο ακριτικό Κεράσοβο Πωγωνίου, όπου ληστεύτηκε και τραυματίστηκε σοβαρά  για 2η φορά, ο ενενηντάχρονος Ανδρέας Λεβέντης (τη 1η φορά τη Κυριακή 9 Αυγούστου του 2009), ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης τόσο των κατοίκων του ακριτικού Πωγωνίου, όσο και όλων των Ηπειρωτών, όπου κατοικούν, από την επιδεινούμενη αδιαφορία της Πολιτείας και τη μη λήψη μέτρων για την προστασία των κατοίκων των ακριτικών περιοχών της Ηπείρου.
Πέρα από τον αποτροπιασμό για το φοβερό αυτό συμβάν και την αυτονόητη έκφραση συμπαράστασης τόσο στον άτυχο συμπατριώτη μας, ο οποίος δίνει πλέον μάχη για τη ζωή και την υγεία του, όσο και στους οικείους του, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, οι απανταχού Ηπειρώτες θέτουν ενώπιον των ευθυνών τους τόσο την Ελληνική Πολιτεία όσο και κάθε αρμόδιο και υπεύθυνο, διότι όχι μόνο δεν έκαναν τίποτε ουσιαστικό για την πρόληψη και την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών, αλλά επιδείνωσαν με διάφορους τρόπους το αίσθημα ανασφάλειας που νιώθουν οι λιγοστοί ακρίτες κάτοικοι του Πωγωνίου και των ακριτικών περιοχών της Ηπείρου.
Αντί τη λήψη μέτρων, διαπιστώνουμε, ότι.
1. Η μείωσε της ήδη μειωμένης στρατιωτική θητείας από ένα χρόνο στους εννιά μήνες, έκλεισε φυλάκια και ελάττωσε τη στελέχωση των ταγμάτων προκάλυψης της ελληνοαλβανικής μεθορίου. Παράλληλα, η ιστορική VIII Μεραρχία Ηπείρου υποβιβάστηκε ουσιαστικά σε ταξιαρχία.
2. Εξομοίωση ουσιαστικά των συνοριοφυλάκων με τους υπόλοιπους αστυνομικούς που ενώ είχαν προσληφθεί σε πολλές περιπτώσεις αποκλειστικά για την επάνδρωση παραμεθόριων υπηρεσιών, πολλοί από αυτούς κατέληξαν να στελεχώνουν αστυνομικά τμήματα αστικών κέντρων ή να αποσπώνται περιοδικά στο Νομό Έβρου και στα νησιά για να καλύψουν εκεί ανάγκες. Έτσι οι περιπολίες της συνοριοφυλακής στα χωριά μας περιορίστηκαν πολύ.
3. Κλείσιμο Τμημάτων  Συνοριακής Φύλαξης, όπως αυτό της Αγίας Μαρίνας Πωγωνίου, ενώ συζητά σήμερα η ΕΛΑΣ, το ίδιο και για εκείνο στο χωριό Κεφαλόβρυσου Πωγωνίου.
4. Υποσχέθηκε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενίσχυση των υποδομών της τοπικής αστυνομίας με θερμικές κάμερες, την οποία δεν υλοποίησε ποτέ. Αντίθετα, πολλά από τα οχήματα των τοπικών αστυνομικών δυνάμεων αδυνατούν να κινηθούν λόγω έλλειψης προσωπικού και ανταλλακτικών.
5. Ανεπάρκεια να συνειδητοποιήσει η ΕΛΑΣ ότι, η φύση και η επικινδυνότητα του διασυνοριακού εγκλήματος στο Πωγώνι και στη παραμεθόρια Ήπειρο, είναι διαφορετικές σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα και ο ψυχολογικός, οικονομικός και ενδεχομένως εθνικός αντίκτυπός του είναι πολύ μεγαλύτερος. Συχνά η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω της απομόνωσης και της εγκατάλειψης που νιώθουν οι ηλικιωμένοι συνήθως κάτοικοι των χωριών μας, οι οποίοι αισθάνονται ότι έχουν ουσιαστικά αφεθεί στην τύχη τους, χωρίς τις στοιχειώδεις παροχές ενός οργανωμένου κράτους, όπως η υγεία και η ασφάλεια. Παράλληλα, τέτοια συμβάντα κάνουν πολλούς να φοβούνται να διαμείνουν για ημέρες στα χωριά τους, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες.
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος επαναλαμβάνει για άλλη μία φορά ότι, είναι εθνική ανάγκη η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της, διαθέτοντας την απαραίτητη στρατιωτική και αστυνομική δύναμη, για την ασφάλεια των παραμεθορίων περιοχών της Ηπείρου, ειδικά σήμερα, που διαβλέπονται γεωστρατηγικές αναταράξεις στη περιοχή και ενδεχόμενη αλλαγή συνόρων στην εύπλαστη Βαλκανική των εθνικισμών και μεγαλοϊδεατισμών,  τονίζοντας ότι  «οι καιροί ου μενετοί».


Το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: