powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Βλαχοπάνου «Ισαάκ Μιζάν, Αριθμός βραχίονα 182641» στη Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, τη Δευτέρα 8 Μαΐου 2017


Το βιβλίο «Ισαάκ Μιζάν, Αριθμός βραχίονα 182641», που έγραψε ο φιλόλογος Δημήτρης Βλαχοπάνος, παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 8 Μαΐου, ημέρα αντιφασιστικής νίκης των λαών, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος (Κλεισθένους 15, 7ος όροφος, πίσω από το δημαρχείο Αθηνών).

Το βιβλίο αφηγείται την τραγική ιστορία του Αρτινού Εβραίου Ισαάκ Μιζάν, ο οποίος μεταφέρθηκε μαζί με άλλους 351 αδελφούς του στα στρατόπεδα ομήρων Άουσβιτς – Μπιρκενάου, Μπέργκεν – Μπέλζεν κλπ., όπου βίωσε όλη τη φρίκη της ναζιστικής κτηνωδίας και κουβάλησε, επιστρέφοντας ως επιζών στην πατρίδα του Άρτα, όλη την ανείπωτη τραγωδία που περίμενε τα εκατομμύρια Εβραίων στα κρεματόρια. Ο Ισαάκ Μιζάν γεννήθηκε το 1927 στην Άρτα όπου και έζησε ως το έτος 1961, για να πάρει κι αυτός, όπως και η πλειονότητα των υπόλοιπων επιζώντων Εβραίων, το δρόμο για την Αθήνα.
Ο Αρτινός Εβραίος Ισαάκ Μιζάν, ο ήρωας του βιβλίου, ζει σήμερα στη Γλυφάδα.
Για το βιβλίο μίλησαν ο Γιάννης Μπαλάφας, Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο Λαοκράτης Βάσσης, Φιλόλογος – Συγγραφέας, η Κατερίνα Μπαλκούρα, Φιλόλογος – Ιστορικός, και ο Αριστομένης Συγγελάκης, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών και Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
Προλόγισε και συντόνισε ο Βασίλης Τσίρκας, Βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ.
Χαιρετισμό απεύθυναν ο Αντώνης Κοντός, Πρόεδρος Συλλόγου των Απανταχού Διστρατιωτών Άρτας, ο Γιώργος Δόσης, Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, ο Κώστας Καρούσος, Αντιπρόεδρος της Εταιρίας Λογοτεχνών Ελλάδος, και εκπρόσωπος των εκδόσεων «Άπειρος Χώρα».
Την εκδήλωση, η οποία ήταν υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, διοργάνωσαν ο Σύλλογος των Απανταχού Διστρατιωτών Άρτας και η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών.
Βιντεοσκόπηση - διαδίκτυο Ναπολέων Ροντογιάννης δημιουργός το site  http://www.giannena-e.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: