powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Υπέρ της επαναφοράς του εξαώρου ωραρίου εργασίας στους παιδικούς ο Γιάννης Στέφος


Ως αναφορά προς τους  Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κατέθεσε ο Βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος την ανακοίνωση του Συλλόγου Νηπιαγωγών και Βρεφονηπιοκόμων Ηπείρου που αφορά  την ψήφιση του άρθρου 41 του Ν.3979/201, δηλαδή την αύξηση ωραρίου εργασίας στο Δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε 40 ώρες εβδομαδιαίως, στην οποία προχώρησαν οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
«Η εφαρμογή του οκτάωρου ωραρίου εργασίας προστέθηκε σε ένα σύνολο προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Παιδικοί Σταθμοί, όπως ακατάλληλες κτιριακές υποδομές, έλλειψη πόρων, και υπεράριθμα παιδιά, συμβάλλοντας στην υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Θεωρείται αναγκαίο λοιπόν να δοθεί άμεσα μια λύση σε αυτό το ζήτημα που δεν αφορά μόνο τους/τις εργαζόμενους/ες, αλλά και την συνολικότερη υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης», αναφέρει ο κ. Στέφος.


«Είναι για μας κατανοητό πως πολλοί αιρετοί αδυνατούν ή δεν επιθυμούν να αντιληφθούν λόγους παιδαγωγικού περιεχομένου και ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών που στηρίζονται σε εμπεριστατωμένες και έγκυρες διεθνείς μελέτες, που αφορούν στην Προσχολική Αγωγή, καθώς μοναδικός στόχος με την αύξηση του ωραρίου το 2011, ήταν η κατάργηση του Δημόσιου και Παιδαγωγικού χαρακτήρα των Δημοτικών Βρεφικών και Παιδικών Σταθμών και την μετατροπή τους σε «παρκινγκ» και μελλοντικά σε «αποθήκες» παιδιών. Παιδιά, που στη σημερινή εποχή απαιτούν από όλους τους ενήλικες, πόσο μάλλον από τους Παιδαγωγούς τους, δημιουργικές ώρες προσφοράς και όχι φύλαξη και απασχόληση ρουτίνας και δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να πειραματίζεται.
Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι από την εφαρμογή του οκταώρου εργασίας, εξαιρέθηκαν όλοι οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το τεχνικό προσωπικό των Δήμων, οι παιδαγωγοί του Παιδικού Σταθμού της Βουλής και του Υπουργείου Παιδείας, δημιουργώντας έτσι παιδαγωγούς «δύο ταχυτήτων.

Είναι σαφές ότι λόγω της ιδιαιτερότητας του παιδαγωγικού λειτουργήματος είναι αναγκαία η επαναφορά του εξαώρου ωραρίου εργασίας, η οποία όχι μόνο δεν θα διαταράξει την εύρυθμη λειτουργία των Παιδικών Σταθμών, αφού ούτως ή άλλως οι παιδαγωγοί εργάζονταν και εργάζονται σε βάρδιες που καλύπτουν όλο το ωράριο λειτουργίας των Δημοτικών. Παιδικών Σταθμών, αλλά αντίθετα θα διασφαλίσει τον παιδαγωγικό τους χαρακτήρα και θα συντελέσει στην αναβάθμιση της προσχολικής αγωγής γενικότερα», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Νηπιαγωγών και Βρεφονηπιοκόμων Ηπείρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: