powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Στην παραγωγή νέων προϊόντων να στραφούν οι Ηπειρώτες κτηνοτρόφοι


Στην παραγωγή ποιοτικών και νέων προϊόντων, που θα πρέπει να είναι όμως ανταγωνιστικά στην Ελλάδα και διεθνώς, προτρέπει τους κτηνοτρόφους της Ηπείρου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιος Καρασμάνης.

Για να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος- που θα έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση του εισοδήματός τους – ο Υπουργός τονίζει ότι οι κτηνοτρόφοι – παραγωγοί θα πρέπει να προχωρήσουν σε αδειοδοτήσεις, ένταξη και συμμετοχή σε προγράμματα, βελτίωση των υποδομών.
Οι αναφορές του Υπουργού στην Ηπειρωτική Κτηνοτροφία, έγιναν με αφορμή την ημερίδα που οργάνωσε τη Δευτέρα στα Γιάννενα η Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου και περιλαμβάνονται σε χαιρετισμό που απέστειλε.
Ενδιαφέρον έχουν επίσης και τα επίσημα στοιχεία που παραθέτει για τα μεγέθη της κτηνοτροφίας – πτηνοτροφίας στην Ήπειρο, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παραγωγικούς κλάδους, με τα περιθώρια ανάπτυξης να είναι πολύ μεγάλα.
Συγκεκριμένα ο Υπουργός αναφέρει ότι:
Στην Περιφέρεια της Ηπείρου η κτηνοτροφία συμμετέχει σε ποσοστό 65% στη συνολική ακαθάριστη αξία της παραγωγής του πρωτογενή τομέα, ενώ το πανελλαδικό ποσοστό αγγίζει το 39%. Ο νόμος Πρέβεζας είναι ο δεύτερος πανελλαδικά στην εκτροφή χοίρων και τέταρτος στην εκτροφή αγελάδων γαλακτοπαραγωγής.
Ο Νομός Ιωαννίνων πρώτος και ο Νομός Άρτας τέταρτος πανελλαδικά στην εκτροφή πτηνών κρεατοπαραγωγής (σύμφωνα με τα στοιχεία του 2009).
Όπως αναφέρει ο Υπουργός, μέσω της νέας ΚΑΠ, θα επιδιωχθεί η ενίσχυση της κτηνοτροφίας και η στήριξη των κτηνοτρόφων που παλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες. Απευθυνόμενος στους μετακινούμενους κτηνοτρόφους της Ηπείρου, είπε ότι είναι ανοιχτός σε προτάσεις προκειμένου να παρακαμφθούν οι όποιες καθυστερήσεις στις πληρωμές των επιδοτήσεων, για να επισπευσθούν οι αδειοδοτήσεις των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, να ληφθούν μέτρα υγειονομικής προστασίας, αλλά και να ρυθμιστούν τα ζητήματα με τους βοσκοτόπους.

ΠΗΓΗ: www.proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: