powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Που πήγε ο αμίαντος; Πρωτοφανής η ανευθυνότητα της 8ης Μεραρχίας

Πρωτοφανή είναι όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στην Πρέβεζα, χωρίς δυστυχώς μέχρι τώρα να έχει παρέμβει καμία από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Κι αυτή την φορά αρνητικός πρωταγωνιστής είναι ο στρατός και η ιστορική 8η Μεραρχία. Μάλιστα με έναν τρόπο ανεύθυνο, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
Τις τελευταίες ημέρες, άνθρωποι που αγωνίζονται για το μεροκάματο, επιστρατεύθηκαν από το στρατό για να απομακρύνουν τα υπόστεγα από το στρατόπεδο Δούκα, στο φρούριο του Αγίου Ανδρέα. Τα υπόστεγα αποτελούνταν κυρίως από αμίαντο. Ακόμη και ο τελευταίος Έλληνας γνωρίζει τους κινδύνους από τον αμίαντο, όμως ο στρατός τους αγνοεί ή απλά αδιαφορεί.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση 8243/1113/91, η διαδικασία αφαίρεσης του αμιάντου από τα κτίρια είναι πολύ συγκεκριμένη έτσι ώστε να διασφαλιστεί η Δημόσια Υγεία αλλά και η προστασία του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, χρειάζεται να ζητηθεί έγκριση νια τις εργασίες από την αρμόδια περιφερειακή υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, να κατατεθεί σχέδιο εργασιών και γραπτή εκτίμηση κινδύνου στην Επιθεώρηση Εργασίας και στο Τμήμα Περιβάλλοντος της Νομαρχίας, να εκδοθεί πιστοποιητικό τελικής διάθεσης των αποβλήτων από τον αρμόδιο φορέα το οποίο θα κοινοποιηθεί στην αρμόδια νομαρχία και στο ΥΠΕΧΩΔΕ , πιστοποιητικό πλήρους αφαίρεσης του αμιάντου από ανεξάρτητο φορέα και τέλος να εκδοθεί σχετικό πιστοποιητικό το οποίο θα αναγράφει σε ποια εκάστοτε μονάδα ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες.
Στην περίπτωση της Πρέβεζας δεν έγινε τίποτα από όλα αυτά.
Επιπλέον σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τμήματα αμιάντου μεταφέρθηκαν πρόχειρα και είναι άγνωστο που έχουν εναποτεθεί όταν και για την διαδικασία αυτή προβλέπονται συγκεκριμένα μέτρα.
Έτσι παραμένει άγνωστη η τύχη του τοξικού υλικού καθώς μάλλον κάποιοι επέλεξαν απλά να «ξεφορτωθούν» το υλικό χωρίς να υπολογίζουν την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλείται.
Μετά από σφοδρές διαμαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι ακόμη και την Παρασκευή έβλεπαν εργάτες να ισοπεδώνουν τα πάντα καθώς κάποιοι διακατέχονται από τη νοοτροπία «είναι δικά μου και τα κάνω ότι θέλω» οι εργασίες μάλλον σταμάτησαν. Όμως τα περισσότερα υλικά αμιάντου ήδη απομακρύνθηκαν.
«Πριν από λίγες ημέρες, με εντολή της Μεραρχίας, άρχισε η κατεδάφιση και η εκποίηση «περιουσιακών» στοιχείων των κάστρων και στρατοπέδων (κάγκελα, σίδερα, ελενίτ, κεραμίδια κ.λ.π.) για την ενίσχυση (!!!) της οικονομίας του κράτους.
Είχε προηγηθεί βέβαια, από τους καθ' ύλη αρμόδιους, η εκποίηση ιερών και οσίων, αρχών και αξιών», σημειώνεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Πρέβεζα». Ο πρόεδρός του κ. Λογοθέτης, μιλώντας στο Epiruspost.gr σημείωσε ότι έπρεπε να είχαν παρέμβει οι αρμόδιες υπηρεσίες Δήμου και Περιφέρειας.
Ο Σύλλογος με μία αναλυτική ανακοίνωση επιχειρεί να αφυπνίσει την τοπική κοινωνία που παρακολουθεί αδιάφορα την απαξίωση των στρατοπέδων, που αποτελούν κομμάτι της ιστορίας αλλά και περιουσία του ελληνικού λαού.
«Όσοι διαχειρίζεστε ως ιδιοκτήτες ή ως χρήστες αυτούς τους «απ' τα κόκαλα βγαλμένους των Ελλήνων» ιερούς και ιστορικούς χώρους, πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι, η συρρίκνωση, η υποβάθμιση και η ταπείνωση αυτών, είναι συρρίκνωση και ταπείνωση της ίδιας της ΕΛΛΑΔΑΣ και της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.
ΑΥΤΟΙ οι τόποι είναι ποτισμένοι με την ιστορία και η ιστορία μας κρίνει όλους», τονίζεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: