powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Χρόνο, ρόλο και λόγο θέλουν οι Δήμοι για τα Κέντρα Κράτησης Μεταναστών

Χρόνο για να μπορέσουν να προετοιμάσουν τις προτάσεις τους τόσο για την χωροθέτηση των Κέντρων Φιλοξενίας Μεταναστών όσο και για τον τρόπο λειτουργίας τους ζήτησαν οι αυτοδιοικητικοί της Ηπείρου μέσω της απόφασης που πήρε ομόφωνα η ΠΕΔ. Στην έκτακτη συνεδρίασή της στην οποία μετείχαν και δήμαρχοι απ' όλη την Ήπειρο επικρίθηκε ο χρόνος κατά τον οποίο αναδείχτηκε το ζήτημα εκ μέρους της Πολιτείας αλλά και το πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο οι δήμοι θα έπρεπε να υποδείξουν χώρους για να στηθούν τα κέντρα αυτά, ενώ εμφανής ήταν και η δυσκολία των Δημάρχων, ειδικά των μικρών δήμων της Ηπείρου, να δεχτούν να έχουν στα όριά τους ένα τέτοιο κέντρο, από τη στιγμή που, όπως είπαν οι περισσότεροι, αυτοί δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα με μετανάστες.
Συμπερασματικά η ΠΕΔ Ηπείρου είπε «όχι» στη δημιουργία των Κέντρων Φύλαξης Μεταναστών τώρα, ζητώντας να υπάρξει παράταση.

Με αυτή την απόφαση όμως κινδυνεύει να μείνει έξω από τις εξελίξεις, αν τα όσα είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης στις αρχές της εβδομάδας ισχύσουν και το Υπουργείο αποφασίσει μόνο του τελικά που θα στήσει τα Κέντρα αυτά σε κάθε Περιφέρεια.
Ενημέρωση από τον Πρόεδρο
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ, Γιάννης Παπαλέξης ξεκίνησε τη συνεδρίαση με μια ενημέρωση του Σώματος, αλλά και των Δημάρχων που ήταν παρόντες, σχετικά με το τι συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης των 10 Περιφερειαρχών της ηπειρωτικής Ελλάδας και των προέδρων των αντίστοιχων ΠΕΔ με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Έπειτα τόνισε ότι η δική του άποψη είναι πως η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τους παράνομους μετανάστες πρέπει επιτέλους να σταματήσει, επισημαίνοντας παράλληλα ότι με τη δημιουργία των Κέντρων Κράτησης θα σταλεί κι ένα μήνυμα προς τους λαθρομεταφορείς ότι στην Ελλάδα τα πράγματα έχουν πλέον αλλάξει.
Ο κ. Παπαλέξης κλείνοντας σημείωσε ότι η χθεσινή συζήτηση θα έπρεπε να έχει τον χαρακτήρα μιας πρώτης κουβέντας και όχι της κατάθεσης προτάσεων αφού όπως εξήγησε κανείς αυτοδιοικητικός δεν φαίνεται έτοιμος να προτείνει θέσεις για τη δημιουργία των Κέντρων αυτών.
Εκ μέρους της αντιπολίτευσης ο Νίκος Γκόντας κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για προεκλογικά πυροτεχνήματα ενώ ταυτόχρονα έκανε λόγο για προσπάθεια μετατόπισης του προβλήματος, που εντοπίζεται κυρίως στην Αθήνα, στις Περιφέρειες της χώρας.
Η πρόταση που κατέθεσε ήταν να μην υπάρξει καμία συζήτηση επί του θέματος μέχρι να διεξαχθούν οι εκλογές, ώστε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα να μην αναχθεί σε πεδίο προεκλογικής αντιπαράθεσης και εκμετάλλευσης, κάθε περιοχή να αντιμετωπίσει τα δικά της προβλήματα και να μην έχουμε μετατοπίσεις προβλημάτων και τέλος η ΠΕΔ να πει «ναι» στην επίλυση του προβλήματος με την βοήθεια όμως και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποιώντας την ότι σε διαφορετική περίπτωση η χώρα μας θα τους εφοδιάζει με τα απαραίτητα έγγραφα για να μεταβούν στις χώρες της Ευρώπης όπου είναι και ο στόχος τους.
Ο Βασίλης Μασαλάς, εκπροσωπώντας την ΔΗΜ.ΑΡ, δήλωσε αντίθετος στη δημιουργία «γκέτο» τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο τα προβλήματα θα οξυνθούν αντί να λυθούν κάνοντας λόγο κι αυτός για προεκλογικά παιχνίδια.
Οι Δήμαρχοι
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Φίλιππας Φίλιος, στην τοποθέτησή του ζήτησε από την ΠΕΔ να πάρει μια θετική απόφαση για τη δημιουργία των Κέντρων αυτών, λέγοντας πως στον δήμο του το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα μεγάλο.
«Κανείς δεν είναι ευτυχισμένος να έχει στον δήμο του ένα τέτοιο κέντρο αλλά πρέπει να απαντήσουμε αν έχουμε στρατόπεδα εκτός πόλης για να βρεθεί μια λύση. Πρέπει να το δούμε θετικά το ζήτημα», είπε ο κ. Φίλιος, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο ίδιος δεν έχει πρόταση για κάποιον χώρο στα όρια του Δήμου Ιωαννιτών καθώς όπως είπε τα δύο στρατόπεδα, Βελισαρίου και Κατσιμήτρου είναι σε λειτουργία ενώ οι εγκαταστάσεις στο παλιό αεροδρόμιο του Κατσικά χρησιμοποιούνται για ανάγκες του δήμου.
Ο Δήμαρχος Πρέβεζας, Χρήστος Μπαΐλης επανέλαβε ουσιαστικά τη θέση του Δημοτικού Συμβουλίου που συνεδρίασε προχθές και ήταν αρνητική στην παραχώρηση στρατοπέδων που βρίσκονται στην Πρέβεζα για τη δημιουργία Κέντρων Μεταναστών, λέγοντας μάλιστα ότι ο ίδιος δεν αντιμετωπίζει προβλήματα.
Ο Γιώργος Κάτσινος πρότεινε η ΠΕΔ να δηλώσει διατεθειμένη να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος το οποίο όπως είπε δεν αφορά μόνο τους μεγάλους δήμους γιατί, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι θέμα χρόνου και όσοι δήμοι δεν έχουν πρόβλημα με μετανάστες να αποκτήσουν.
Τέλος η Σταυρούλα Μπραΐμη, Δήμαρχος Σουλίου, αφού σημείωσε ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό και πρέπει η τοπική αυτοδιοίκηση να προτείνει λύσεις, έστρεψε τα βέλη της κυρίως κατά του Φ. Φίλιου λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν ο μεγαλύτερος δήμος της Ηπείρου που αντιμετωπίζει κατά κοινή ομολογία μεγάλο πρόβλημα από παράνομους μετανάστες να μην έχει να προτείνει μια θέση για τη δημιουργία Κέντρων Κράτησης Μεταναστών και να ζητά από τους μικρότερους δήμους να υποδείξουν αυτοί τέτοιους χώρους.
«Δεν γίνεται τα Γιάννινα να μην είχαν θέση να προτείνουν για τον ΧΥΤΑ, να μην έχουν θέση για το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων και τώρα να μην έχουν θέση και για ένα Κέντρο Κράτησης Μεταναστών. Δεν γίνεται να μην έχετε τίποτα εσείς κύριε Φίλιο», είπε, για να λάβει την απάντηση του δημάρχου Ιωαννιτών ότι δεν είναι αρνητικός ούτε στην χωροθέτηση του εργοστασίου αν επιστημονικά υποδειχτεί μια θέση εντός των ορίων του δήμου αλλά και ούτε με τα Κέντρα των μεταναστών σημειώνοντας όμως ότι ο ίδιος δεν βλέπει να υπάρχει ένας τέτοιος χώρος ώστε να δημιουργηθεί ένα απ' αυτά στα όρια του δήμου του.
Η απόφαση
Τα τρία σκέλη της απόφαση της ΠΕΔ έχουν ως εξής:
Η αποσπασματική και κατεπείγουσα επιχείρηση αντιμετώπισης του πολύ σοβαρού προβλήματος δεν εγγυάται και την αποτελεσματικότητα των επιλογών
Η ΠΕΔ Ηπείρου θα συνδράμει την Πολιτεία στην κατεύθυνση οργάνωσης Κέντρων Φιλοξενίας Μεταναστών.
Καλούμε την Πολιτεία να μην προσχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των εξαγγελιών και να παράσχει χρόνο στις τοπικές κοινωνίες οι οποίες θα διαμορφώσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις χωροθέτησης και λειτουργίας των Κέντρων Φιλοξενίας.

ΠΗΓΗ: http://www.neoiagones.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: