powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012


Περιβαλλοντική αφύπνιση επιδιώξει ο Φορέας Βίκου-Αώου και Πίνδου

ImageΜε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, πρώτη ημέρα της άνοιξης, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού θα ήθελε να επισημάνει την ανάγκη αφύπνισης όλων απέναντι στην προστασία των δασικών οικοσυστημάτων και γενικότερα του
φυσικού περιβάλλοντος. Κάθε χρόνο γίνεται και πιο επιτακτική η ανάγκη για ενεργό συμμετοχή όλων μας προκειμένου να επιτευχθεί η διαφύλαξη του φυσικού μας πλούτου, η οποία δυστυχώς δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, εάν δεν αποκτήσει η χώρα μια ενιαία και συνεκτική περιβαλλοντική πολιτική, που θα θωρακίσει το φυσικό της περιβάλλον από κάθε λογής κινδύνους. Η περίπτωση του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου αποτελεί σημαντικό μέρος του φυσικού μας πλούτου και μάλιστα σε υπερθετικό βαθμό. Στη έκταση του Εθνικού Πάρκου, εκτός από τους δύο Εθνικούς Δρυμούς Πίνδου (Βάλια Κάλντα) και Βίκου - Αώου και τις έντεκα περιοχές Natura, περιλαμβάνονται αρχέγονα δασικά οικοσυστήματα και ποικιλία τύπων οικοτόπων με κυριότερους εκείνους των δασών μαύρης Πεύκης, Οξιάς, Ελάτης, Ρόμπολου και Δρυός. Πέντε τύποι δασικών οικοτόπων του Εθνικού Πάρκου χαρακτηρίζονται από υψηλή οικολογική αξία και σπανιότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με τα κριτήρια αξιολόγησης της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ περί διατήρησης οικοτόπων και ειδών, δηλαδή αποτελούν τύπους οικοτόπων προτεραιότητας.
Η διατήρηση, προστασία και κατάλληλη διαχείριση της προστατευόμενης περιοχής αποτελεί την κύρια αποστολή του Φορέα Διαχείρισης, σε συνεργασία και συνεννόηση με όλους τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς της περιοχής και βέβαια σε αγαστή συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες. Ο ρόλος του Φορέα Διαχείρισης με την πάροδο του χρόνου αναγνωρίζεται και καταξιώνεται, σε βαθμό μάλιστα που να θεωρείται η παρουσία και λειτουργία του απαραίτητη, ώστε οι όποιοι σχεδιασμοί από τη μεριά της Πολιτείας για περιορισμό του αριθμού των ΦΔ θα πρέπει να γίνει μετά από πολύ σκέψη και συνειδητοποίηση του κενού που θα δημιουργηθεί σε βάρος φυσικά του περιβάλλοντος και των μοναδικών φυσικών πόρων που δρουν μέσα στις προστατευόμενες περιοχές και στις περιοχές Natura.
Ενόψει και της επικείμενης αντιπυρικής περιόδου τα κλιμάκια Φύλαξης του Φορέα Διαχείρισης θα εποπτεύουν την προστατευόμενη περιοχή και σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές θα φροντίζουν για την εφαρμογή της νομοθεσίας σε αυτή. Επισημαίνουμε όμως την ανάγκη συμμετοχής και της τοπικής κοινωνίας στη δασοπροστασία και στην πυροφύλαξη του Εθνικού Πάρκου, το οποίο ανήκει σε όλους μας, ανήκει στα παιδιά μας και αξίζει της προσοχής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: