powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012


Στην ημερίδα του ΕΠΠΕΡΑΑ η παρουσίαση δύο έργων

ImageΤα δύο έργα του Δήμου Ιωαννιτών που είχαν επιλεγεί από τη Διαχειριστική Αρχή του ΕΠΠΕΡΑΑ παρουσιάστηκαν σήμερα σε ημερίδα που έγινε στην Αθήνα, ως παραδείγματα καλής προόδου υλοποίησης στο ΕΣΠΑ. Πρόκειται για την  «ολοκλήρωση δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων του δημοτικού διαμερίσματος Ανατολής» και την «κατασκευή νέου τροφοδοτικού συστήματος ύδρευσης Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων από τη θέση Τούμπα έως τη θέση Βουνοπλαγιά» έργο που σχεδιάστηκε από τον Σύνδεσμο Ύδρευσης Δήμων Λεκανοπεδίου και εκτελείται από το Δήμο με βάση την προγραμματική σύμβαση που είχε υπογραφεί. Στην ημερίδα μίλησε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος ενώ στις εργασίες παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ύδρευσης Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων Θανάσης Μανταλόβας.
Η επιλογή των συγκεκριμένων έργων ως καλές πρακτικές ή παραδείγματα καλής προόδου, στηρίχθηκε σε κριτήρια όπως το αντικείμενο του έργου, ο βαθμός απορρόφησης, ο βαθμός πολυπλοκότητας, ο βαθμός συνεργασίας και η γεωγραφική κατανομή.
Οι υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης είναι από τις πλέον σημαντικές όχι μόνο γιατί συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά επειδή απαντούν σε χρονίζοντα προβλήματα της κοινωνίας, αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής και διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών, τόνισε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος.
«Για τον Δήμο Ιωαννιτών η προστασία του περιβάλλοντος, η προστασία του ευαίσθητου οικοσυστήματος της λίμνης Παμβώτιδας, αλλά και η επίλυση σοβαρών προβλημάτων της καθημερινότητας όπως είναι η ύδρευση και η αποχέτευση αποτελούν βασικές του προτεραιότητες.
Και οι προτεραιότητες αυτές μεταφράζονται πλέον σε έργα. Γιατί πέρα από τα δύο που παρουσιάζουμε σήμερα ως παραδείγματα καλής υλοποίησης, εκτελούμε ένα μεγάλο πρόγραμμα παρεμβάσεων από τον Δήμο και την ΔΕΥΑΙ σε όλη την έκταση του νέου Δήμου.
Αξίζει να αναφέρω στο σημείο αυτό, ότι πριν από έναν χρόνο περίπου εντάχθηκε στο ΕΠΕΕΡΑΑ η μεγαλύτερη πρόταση που έχει καταθέσει από ιδρύσεώς της η ΔΕΥΑΙ, με συνολικό προϋπολογισμό 50 εκατομμυρίων ευρώ.
Θέλω να ευχαριστήσω το Υπουργείο και τις υπηρεσίες του για την βοήθεια που είχαμε και να δεσμευτώ ότι τα χρήματα αυτά πιάνουν τόπο. Γίνεται ένα σπουδαίο έργο με την ανάπτυξη αποχετευτικού σε όλους τους οικισμούς περιμετρικά της Παμβώτιδας, με επέκταση του εργοστασίου βιολογικού καθαρισμού και με κάλυψη των αναγκών εντός της πόλης των Ιωαννίνων.
Ίσως κάποιοι, στις αντίξοες οικονομικές συνθήκες που βιώνει η πατρίδα μας να θεωρούν πολυτέλεια την επένδυση σε περιβαλλοντικές δράσεις.
Για μας αποτελεί επένδυση στο μέλλον. Είναι ότι σημαντικότερο μπορούμε να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές και οφείλουμε να το κάνουμε σήμερα», ανέφερε ο κ. Φίλιος.
Η επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζει επί σειρά ετών το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων αποτελεί την βασική προτεραιότητα για την Διοίκηση του Συνδέσμου Ύδρευσης.
«Σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια, αμέσως μετά την ανάληψη της διοίκησης σχεδιάσαμε, ωριμάσαμε και υποβάλλαμε για χρηματοδότηση ένα μεγάλο έργο οκτώ εκατομμυρίων ευρώ που με την ολοκλήρωσή του επιλύει τα πολλά και σοβαρά προβλήματα ύδρευσης στο λεκανοπέδιο.
Η επιλογή του έργου από το ΥΠΕΚΑ, τρεις μήνες μετά την απόφαση χρηματοδότησης ως υπόδειγμα καλής πρακτικής για το σχεδιασμό, την γρήγορη και αποτελεσματική υλοποίηση παρεμβάσεων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ καταδεικνύει πως όταν οι φορείς δρουν με μεθοδικότητα, σχέδιο και όραμα -αυτό που κάνουν σε συνεργασία ΣΥΔΚΛΙ και δήμος Ιωαννιτών- και πόρους μπορούμε να φέρουμε στην περιοχή που τόσο τους χρειαζόμαστε για την ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας μπορούμε να δημιουργήσουμε αλλά και την αποτελεσματική αντιμετώπιση μεγάλων προβλημάτων μπορούμε να πετύχουμε», ανέφερε στη δήλωσή του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Θανάσης Μανταλόβας.
- Να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της ημερίδας ο Δήμαρχος Ιωαννίνων έκανε μία ακόμη παρέμβαση ζητώντας να συνεχίσει να αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη ο ΦΠΑ για τα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης που εκτελούν οι Δήμοι μέσω του ΕΣΠΑ. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου αναγνώρισαν ότι πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα για το οποίο θα αναζητηθεί η καλύτερη λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: