powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Άνοιξε δρόμος συνεργασίας των Περιφερειών Ηπείρου και Jilin Kίνας


Μνημόνιο συνεργασίας  της Περιφέρειας Ηπείρου με την  Περιφέρεια Jilin της Κίνας, υπέγραψαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Αντιπρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής του Επαρχιακού Λαϊκού Κογκρέσου κ. Chen Weigen. 
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ενισχύσουν ενεργά τις ανταλλαγές και τη  συνεργασία στον τομέα της οικονομίας, του πολιτισμού, της επιστήμης και της τεχνολογίας, της εκπαίδευσης, του τουρισμού, της ιατρικής και της κινηματογραφικής παραγωγής.  "Σήμερα κάνουμε ένα ακόμη βήμα για την εξωστρέφεια των Ηπειρωτικών προϊόντων, επιχειρώντας να ανοίξουμε δρόμους συνεργασίας με τη μεγάλη περιφέρεια Jilin της Κίνας. Είμαστε ανοιχτοί σε όσες συνεργασίες βρείτε ενδιαφέρουσες. Εμείς θα προσπαθήσουμε να στηρίξουμε τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν είτε από ιδιώτες, είτε από επιστημονικούς φορείς, όπως είναι τα Πανεπιστήμια", τόνισε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης, υποδεχόμενος στο γραφείο του την Αποστολή της Κίνας.
Ο Περιφερειάρχης στο χαιρετισμό του στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου και υπογράφηκε το Μνημόνιο Συνεργασίας, αναφέρθηκε εκτενώς στις εντυπώσεις που είχε αποκομίσει η αποστολή της Ηπείρου κατά την περυσινή της επίσκεψη στην περιοχή, καθώς και στις προοπτικές που έχουν ανοίξει για την Ελληνοκινέζικη συνεργασία, μετά τη  συμφωνία που υλοποιήθηκε με την ανάληψη της λειτουργίας του λιμένος Πειραιώς από την Cosco.
"Mας ενδιαφέρει πάρα πολύ να αναπτύξουμε εμπορική συνεργασία μεταξύ της Ηπείρου και της Επαρχίας Jilin", τόνισε ο Περιφερειάρχης,  συμπληρώνοντας πως είναι σε εξέλιξη διαβούλευση προκειμένου να συμμετάσχουν επιχειρήσεις τουρισμού και προϊόντων της Ηπείρου στη μεγάλη έκθεση που διοργανώνεται τον Σεπτέμβριο στη Jilin.
Ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης  έκανε αναφορά και σε αγροτικά προϊόντα της Ηπείρου που έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα. "Η περιοχή μας- είπε- παράγει λάδι, ελιές, εσπεριδοειδή, ακτινίδια, γαλακτοκομικά προϊόντα ποιότητας και επίσης αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στην Ελλάδα". Ειδικά για τα φυτά, για τα οποία η Κινέζικη αντιπροσωπεία επιδεικνύει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, ο κ. Περιφερειάρχης, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
"Η Ήπειρος είναι μια περιοχή με μεγάλο φυτικό βασίλειο. Από εδώ ξεκίνησαν για όλη την Ευρώπη οι λεγόμενοι «βικογιατροί». Όταν επισκεφτήκαμε την Ιατρική Σχολή της περιοχής σας είδαμε ότι με τις συνταγές του Κομφούκιου προχωράτε την ιατρική σας και μάθαμε ότι στην επαρχία σας έχει 340 ιδιωτικά εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων από το φυτικό βασίλειο".
Ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Περιφέρειας Jilin, Chen Weigen, έκανε εκτενή αναφορά στην επαρχία του, η οποία, όπως είπε,  έχει πληθυσμό 27,5  εκατομμύρια,  που αντιπροσωπεύει το 2% του συνολικού πληθυσμού της Κίνας. "Το λιμάνι του Πειραιά είναι το σύμβολο συνεργασίας των δύο χωρών. Με την ανάπτυξη της φιλίας των δύο χωρών, η επαρχία Jilin μπορεί να αναπτύξει πολλές συνεργασίες με την Περιφέρεια Ηπείρου", τόνισε ο κ. Weigen, ο οποίος προέβλεψε ότι το μέλλον της συνεργασίας μεταξύ των δύο Περιφερειών θα "είναι όμορφο και φωτεινό".
Στην υπογραφή του μνημονίου παραβρέθηκε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γεώργιος Καψάλης, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Δημήτρης Σιώλος, ο εκπρόσωπος του «ΕλληνοΚινεζικού Συνδέσμου» Φιλίας κ. Ελευθ. Κόντος, Αντιπεριφερειάρχες, Περιφερειακοί Σύμβουλοι και Υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας.


ΠΗΓΗ: www.php.gov

Δεν υπάρχουν σχόλια: